Древно-славянски хороскоп

Древно-славянски хороскоп

Росомаха (10 януари – 10 февруари)

Росомахата е звяр, с който нито един ловец по собствена воля не иска да се сблъска. Росомахата, като никой друг, защитава земята си, ревниво следи за всеки непознат, които преминава през нейната територия и не толерира тези, които се опитват да се заселят в земите и, да ловуват, да копаят дупки, да се размножават. Родените през периода на Росомахата са по-ревностни от другите хора, поставят интересите на племето над собствените си лични интереси.

Росомахата, не обича да бъде на публични места, избягва също открити пространства, към себе си се отнася критически, не греши нито за собствения си ум, нито за външния си вид, поради което има много лоялни и верни приятели в сравнение с по-ярките и гръмогласни братя в гората. Росомахата има спретната дупка, тя се гордее с чиста козина и здрави нокти. Росомахата е рядък звяр, който няма неприятели, защото дори враговете му го уважават и противниците, знаейки кодекса на честта на Росомахата, предварително знаят какво ще получат.

Гарван (10 февруари – 10 март)

Гарванът е мъдра птица, но не защото се е учила на мъдрост, а по своята същност, изначално мъдра и разбираща. За хората-гарвани се говори със злоба, че ум не им трябва, костният мозък им е достатъчен, но шегата на боговете е в това, че наистина гарванът просто разбира нещата, за които на мъдреците са нужни години мъчителни размисли.

Гарванът веднага правилно отговаря на въпрос, за който много магьосници биха се мъчили. Той по-добре усеща, отколкото разбира, и прескачайки логическите вериги, веднага предоставя верния отговор, но не може да обясни как стига до него. Гарваните рядко достигат високи постижения в управлението и ръководството. Точно защото виждат много надалеч, а хората рядко гледат в перспектива. За да направят една крачка напред е равносилно на отричане от вековните традиции, раздяла със заветите на неграмотните им предци и предателство към Отечеството.

Ако обаче Гарванът се изкачва рядко нагоре, това е просто, защото не говори за всичко, което вижда неговото бдящо око, иначе ще го бият и ще го изкарат ненормален. Обикновено Гарваните са непосредствени и спокойни, защото истинската мъдрост не търпи суета. Те виждат всичко напред, и ако искат да клъвнат ябълка, търкаляща се по пътя, не се спускат след нея веднага, а летят към мястото, където тя ще спре.

Хермелин (10 март – 10 април)

Хермелинът е животно, което има огромна сила в себе си. Толкова е препълнено с нея, че излиза из под кожата му. Не може да стои на едно място нито час, винаги е в движение. А ако го видите неподвижен и легнал, не се лъжете, че най-накрая сте видели Хермелин в покой: той трескаво измисля сто сложни трика наведнъж, или как да проникне в съседната гора и да обере другите Хермелини, или в плановете си вече е удушил всички противни катерици в своята и в съседните гори.

Хермелинът е толкова уверен в себе си и в правотата си, че не го интересуват норми, правила, закони. Искрено вярва, че прави добро и нужно дело, (когато обира бурундука – ей го на, какъв е дебел! – или удуши катерица – нека не пищи така) и че го обичат и му се възхищават не само за ловкостта, но и за постъпките му. Впрочем, Хермелинът наистина се оказва най-често човек безкористен и отзивчив, по-охотно от другите идва на помощ. При това може да заеме на нуждаещия се както своето, така и чуждото с еднаква искреност.

Жаба (10 април – 10 май)

Жабата е може би най-удивителното животно, защото може да живее както във водата, така и под нея, и на брега. Жабата живее дори в гората по дърветата. Тази удивителна приспособимост дава на човека, роден в периода на Жабата, възможност да работи както най-простата работа, например на полето или в гората като дървосекач, така и да заема висши постове в държавата, да ръководи войски, да достига висоти в музиката, литературата, изкуството, науката.

Жабите са по-малко склонни от другите към упадък на духа, защото им е добре навсякъде. Но това има и друга страна: Жабите им е толкова уютно навсякъде, че рядко се стремят да постигнат нещо повече. Човекът-Жаба може например, цял живот да работи като градинар, перфектно разбирайки, че може да стане управител, началник или дори цар в държавата, стига да се потруди малко повече.

Но за какво?, обикновено отговаря Жабата. И така ми е добре. А царят трябва да се оправдава пред всички, да пази кожата си, царят е винаги виновен, на царя лаят всички кучета… Жабите се ценят за златните им души, скрити под невзрачните им кожи, но самите Жаби неохотно се сближават с хората, защото душата не е дреха, трябва да я разгледаш!

Скакалец (10 май – 10 юни)

Скакалецът повече от всеки друг, не обича да показва умора, поражение, нещастие. Винаги пее, все разперва криле, препичайки се под слънцето. Хората се усмихват, гледайки Скакалците, във всеки от тях свети малка капка слънце. Скакалецът много леко скача и въпреки че сърцето му трепери от страх преди всеки скок, той продължава да скача, разперва криле и лети, лети, треперещ от страх и наслада. Големи и страшни животни може да чакат на новото място, там може да има хищни паяци, но може да има и красива поляна с буйна растителност трева , сладки горски плодове и… други красиви скакалци, бръмбари, пеперуди!

Може би най-големият страхливец на света е Скакалецът, той признава това само на най-близките си, а за всички останали е небрежно и весело същество, на което всичко се отдава лесно, без усилие, което бързо се сближава с всички същества в света, както с другите скакалци, така и с всички останали. Скакалецът не е трудолюбив в смисъл, че е неспокоен, той се хваща ту за едно, ту за друго нещо.

Често се отказва от започнатото, но за другите е изненада, че той постига много, дори често повече от останалите усърдни хора. А тайната е, че Скакалецът, оставил много неща наполовина, се връща към част от тях и засрамен от своето малодушие, ги завършва бързо и успешно. И ако се отчете, че Скакалецът бързо схваща всичко, тогава може да се каже, че Създателя го е създал в един от най-добрите си дни и в добро настроение.

Хамстер (10 юни – 10 юли)

Хамстерът е създание, което спи почти девет месеца в годината, но през останалите развива неистова дейност, като успява да събере зърно от нивите и да запълни склада до тавана. Човекът хамстер е способен да работи ден и нощ без почивка, да отпие набързо глътка горещо кафе и да се захване отново с работа. В такива дни той успява да направи толкова много, колкото правят мравките за цял месец.

Но след това Хамстерът, изтощен, пада с изплезен език и му трябва много, много време, за да дойде на себе си, а Мравката все още работи и работи и когато дойде време за сравняване на резултатите, не е известно кой се е справил по-добре! Хамстерите са обичани заради техния нежен характер, лежерност и добродушие. Най-често ги забелязват на почивка, а Хамстерите обичат и знаят как да се отпуснат, дори ако почивката означава просто лежане върху тревата на слънце.

Охлюв (10 юли – 10 август)

Охлювите се отличават с особена чувствителност. Те много фино и точно чувстват другите хора. От охлювите могат да се получат прекрасни водачи, тъй като знаят как да запалят и поведат след себе си хората, с какво да въздействат, да се хвърлят дори в пропастта. Но тази свръхчувствителност има и друга страна: те са готови да отдадат на чужд човек всичко, което имат, а като се опомнят, се обграждат със стена дори от близките си и през цялото време си повтарят, че са ги мамили толкова пъти, колко още може, време е да помислят и за себе си…

Тази свръхчувствителност ги прави болезнено уязвими. Спасявайки се, те се затварят в черупката си, от там само поклащат пипала, оглеждайки света, стараейки се да не се месят в нищо. Тези хора живеят в наполовина измислен свят, там им е много по-добре, отколкото в реалния живот, а връщайки се, те всеки път с тъга си казват, че много късно са се родили, че е трябвало да се родят няколко стотин години, а дори и хиляда години назад считайки, че в миналото задължително биха били князе, а не роби!

За общуване няма по-добри събеседници, отколкото охлювите, защото с вродената си свръхчувствителност винаги усещат настроението на събеседника, никога няма да кажат груба дума, винаги ще се притекат на помощ, ще помогнат за излизане от неприятно положение.

Охлювите са умни, въпреки че умът им почти никога не води до забогатяване, успешна кариера, процъфтяване на собствения им бизнес. Няма никой по-добър от охлювите в измислянето на илюзорни светове, но колко много неща им убягват по пътя от сладката мечта към реалността!

Мравка (10 август – 10 септември)

Мравката е може би е единственото същество в света, което никога не се страхува от преумора. Мравката рядко се вижда да бездейства, но дори и тогава почиства лапите и ушите си, облизва лъскавата си броня и човекът, роден в периода на Мравката, не само планира предстоящия ден в моменти на почивка, но и се опитва повече от другите да го изпълни. Мравката непрекъснато работи, дори и да изглежда сякаш безцелно се скита из храстите. Тя или пасе добитък, като в същото време защитава мравките от непознати, или изгражда, влачи плячка в къщата.

Човекът Мравка никога няма да си каже: стига, направих достатъчно. Винаги ще се опитва да направи повече, за което е ценен и уважаван, въпреки че се опитват да го натоварят с още повече работа, прехвърлят му и чуждата работа. Мравката роптае и мърмори много рядко.Такова трудолюбие се възнаграждава: забелязват ги, повишават в кариерата, дават им по-трудна и отговорна работа. И нека говорят, че Мравката успява не в резултат на интелигентността, а на упоритият труд, но гениалността е един процент от таланта, деветдесет и девет са тежката работа!

Бръмбар (10 септември – 10 октомври)

Никой не изпитва толкова резки промени в живота си, колкото бръмбара. Докато е ларва, рови се в земята и гризе корени, уверен, че така ще е цял живот. Когато се превръща в какавида и застива в спокоен стадий, възкликва озарено: „Какъв глупак бях преди!“, мислейки, че ето сега най-накрая е разбрал как се живее, знае как да живее и ще живее само така… Но идва времето, какавидата се пука, младият бръмбар излиза от земята и разперва крилца…

Бръмбара го мъчи повече от всичко, че не може да обясни на децата си как ще живеят, те няма да му повярват и въобще не трябва да обяснява на никого как да живее, за да се превърне в истински бръмбар с крила, защото повечето ще умрат като дебели, слепи ларви… В работата си бръмбара лесно достига всякакви висоти, ако не го отклонят от лекия му кариерен път сложните търсения на истината, философски или религиозни пътеки, търсенето на морално-етични врати към правилния живот.

Бобър (10 октомври – 10 ноември)

Стремежът на бобъра към ред и спокойствие го е накарал да се научи да строи язовири, да вдига нивото на потоци и реки, да прави заграждения. Всички животни се приспособяват към времето, но само бобърът го приспособява към себе си, подчинява го на своя характер и режим.

Бобърът винаги има всичко под ръка, никога не бърза, работи спокойно и уверено. Другите животни му завиждат, но животът на бобъра е твърде сложен за тях. Да си бобър – това е да знаеш и умееш много. Но когато животните в паника бягат от буря или горски пожар, бобърът просто се гмурка в подводния си дом и спокойно изчаква да премине дреболията, която за останалите е катастрофа. Бобърът умее да уреди живота си така, че до него всеки да се чувства спокоен и защитен, дори и целият останал свят да се руши.

Куче (10 ноември – 10 декември)

Отличителните черти на кучето са верността и безстрашието. В свят, където никой не държи на думата си, кучето е единственото, което все още се придържа към старите канони на честта и верността. То никога няма да удари лежащ, в гръб или под пояса, каквито и изгоди да му обещават и колкото и да се смеят над него за старомодните му навици.

Кучето е предано на приятелите си до слепота, до глупост, и никакви изневери и предателства не могат да го отучат да вярва на хората и да ги защитава. Но странното е, че дори противниците му вярват повече, отколкото на своите приятели и съратници. На кучето може да се поверят пари, тайна или собственият живот. Ако негов приятел го грози беда, кучето не може да бъде сплашено нито с нож, нито с власт.

То няма да се умилква спокойно, докато убиват стопанина му, а ще скочи и ще се вкопчи в гърлото на всеки, дори да знае, че това е последният му скок. За кучето е много по-важно да живее в хармония със съвестта си, отколкото със закона, който днес е един, а утре – друг. То не се стреми към кариера, но нерядко го виждаме на върха на бизнеса, политиката и системите за управление, защото дори неговите противници му вярват.

Мечка (10 декември – 10 януари)

Мечката е господар на гората, но не цар на зверовете, на всички гори, степи, пустини и планини… и всичко това е, защото преди Мечката се е родила нейната прекомерна леност. Тя го знае, свикнала е с това и се е примирила, сама може да разкаже за себе си нещо, което я изкарва в смешна светлина.

Само малцина знаят, че наглед тромавата мечка може да изпревари състезателен кон, може да удуши лос и да го носи на предните си лапи, че усеща мише гнездо под плътен слой твърда земя и може да извади оттам мишока, преди най-ловкият котарак да успее да каже „мяу“. Но не силата и ловкостта я правят господарка на гората.

Тя е смятана за главна, защото при цялата си мощ е удивително проста и безгрижна, снизходителна към слабите, не обижда дребните, а сама се задоволява с невероятно малко: да си хапне мед, да полежи в малиновите храсти, наслаждавайки се и лакомо ядейки… За завист на много зверове и птици, мечката преживява лютата зима в топла бърлога, което говори за нейния голям ум и умение да се устройва… ако това й се наложи.