Авестийски (зороастрийски) хороскоп

Авестийски (зороастрийски) хороскоп

Авестийският хороскоп се основава на 32-годишния цикъл на Сатурн, планетата, която в астрологията символизира вътрешното ядро. Ето защо този хороскоп отразява вътрешната същност на човека, самото ядро ​​на неговата личност. Митологията на зороастризма се използва като основа за създаването на много тотемични хороскопи, най-известният от които е 32-цикълният зороастрийски хороскоп.

Тотемът, според зороастрийските свещеници, има голяма власт над човек, тези, които живеят в хармония с него, ще бъдат успешни и щастливи. И ако човек прилича на неговия тотем според изброените по-долу характеристики, той ще бъде особено успешен в живота. Важно е да знаете, че всяка тотемна година започва на 21 март, в минутата на първия изгрев в знака Овен. Тоест родените от 1 януари до 20 март са закриляни от тотемите от предходната година.

Година на Елена

(1906, 1938, 1970, 2002)

Символика на знака: възход, висша сила; подмладяване, новорождение, преминаване на времето. Чертите, които този знак дава на хората: жилавост и дълги крака; аристократизъм, неприказливост. Тези хора са стремителни и горди, чувстват се белязани от съдбата и обикновено са самотни. Често са недоволни от вече постигнатото и това ги тласка да създават нещо ново.

Тотемът на Елена възнаграждава своите представители с дарбата не само да виждат злото, но и да го изобличават и да се борят с него. Хората, родени в годината на Елена, са способни да ръководят другите и да ги вдъхновяват за героични дела. Те могат да направят много, освен ако не започнат да се съмняват в способностите си и да гледат назад. Годината на Елена обикновено е особено успешна за представителите на този знак.

През този период в съдбата им настъпват важни промени – съдбовни срещи, намиране на любов, щастие, както и материален успех. Ако човек от годината на Елена започне да наддава на тегло и по тялото му се появяват брадавици, това означава, че антитотемът се е проявил в него – брадавичната жаба. Антитотемът носи опасни наклонности – да потиска другите, да бъде винаги недоволен от нещо, заядлив, завистлив. Жабата носи такива черти като арогантност, наглост, присвояване на заслугите на други хора и жажда за власт.

Година на Овена

 (1907, 1939, 1971, 2003)

Символика на знака: твърдост, упоритост, непреклонност. Хората родени през тази години по правило имат къдрава коса, леко изпъкнали очи и предни зъби, леко избутани напред. Смята се, че родените под знака на Овена са под закрилата на своите предци. Хората с тотем Овен не си представят себе си извън племенните, семейните или националните традиции. Предците защитават тези хора, а семейството е свято и непоклатимо. Това са спокойни и послушни, дори покорни хора, те не могат да живеят без екип и могат да постигнат успех само като са сред хора.

Антитотем – Коза, пълна противоположност на Овена. Характеристиките на антитотема могат да се проявят във факта, че човек изобщо не зачита традициите и корените си, той е като човек, който не помни своя род, семейството не означава нищо за него, той не зачита както паметта на починалите, така и на хората и близките, живеещи до него, смятайки само себе си за достоен за уважение. Смята околните за глупаво стадо и им се подиграва.

Година на Мангустата

 (1908, 1940, 1972, 2004)

Символика на знака: постоянство, вярност, бързина, способност за незабавно навигиране във всяка ситуация. Годината на Мангустата е година на саможертва и по-добри стремежи, символизираща вечния живот, побеждаващ смъртта. Тотемът изисква от хората, родени под негово влияние, способността незабавно да реагират на всякакви промени, както и да бъдат неочаквани и непредвидими, но в същото време открити и откровени. Родените през тази година трябва да поддържат креативността в себе си и околните и да са готови във всеки един момент да влязат в битка със злото, за да го унищожат.

Човек, роден в годината на Мангустата, е надарен с такива външни характеристики като финност, подвижност на ставите, лека, танцуваща походка и пъргавина. Ако човек притежава тези качества, това е благоприятен знак, което означава, че напълно съответства на тотема и съответно е в състояние да изпълни съдбата си. Антитотемът на годината е Пор. Ако човек стане непохватен, глупав, но в същото време коварен и измамен, това означава, че антитотемът е влязъл в сила и има опасност от деградация на личността и неизпълнение на замисленото.

Година на Вълка

(1909, 1941, 1973, 2005)

Символика на знака: силата на вулкан и могъщ огън, даряващ достойния човек с победа над стихиите. Годината на Вълка обикновено дава на хората, родени през този период, плътна, атлетична фигура и мощен врат. Ако човек притежава тези черти, това е благоприятен знак. Хората, родени в годината на Вълка, са много активни, обичат екстремалните условия, смели са и не се страхуват от опасности. Това са хора на честта, неуморни пътешественици, които не обичат да седят на едно място и са много подвижни.

Авестийски (зороастрийски) хороскоп

Антитотем – Чакал. Свързан с необходимостта да се чупи и унищожава всичко наоколо, нагло да се подиграва и да дразни другите. Човек, който има чертите на антитотема, също може да получи голяма сила и мощ, но в същото време той е невероятно огорчен, страхлив и не използва тази сила за добро. Трябва да се отбележи, че Вълкът постоянно се бори и затова годините на Вълка могат да бъдат пълни с войни, борби, интриги и предателства.

Година на Щъркела

(1910, 1942, 1974, 2006)

Символика на знака: дълголетие, безсмъртие, достойнство, бдителност (чувствителност), грижа за близките. Ако човек роден на годината на Щъркела е слаб, замислен, има малко удължено лице и дълги крака – това е благоприятен знак. Щъркелът е скитник по природа, но в същото време е много привързан към семейството и приятелите си, след скитанията той неизменно се връща в родната си земя. Такива хора често са меланхолични и замислени, те са самотници, свикнали да разчитат само на собствените си сили. Често им е трудно да се адаптират към обществото, изглежда, че носят печата на липсата на признание. В същото време те често имат способността да предвиждат бъдещето, имат такива прозрения, които не се дават на други хора.

Човек, роден в годината на Щъркела, е моногамен: ако се влюби, тогава това чувство най-вероятно ще остане с него завинаги. Антитотемът на щъркела е Кълвачът. Неговите черти са цветисти разговори, прекомерна употреба на паразитни думи в речта, неприязън и дори известно презрение към дома му. Там, където се появи Кълвачът, неизменно има кавги, спорове и разправии. В любовта Кълвача често сменя партньорите си. Външни признаци на човек с проявени черти на антитотем са размазано лице, къси крака, нарушена координация. В годината на Щъркела са възможни прозрения и обостряне на интуицията, засилване на дара на предвидливостта.

Година на паяка

 (1911, 1943, 1975, 2007)

Символика на знака: абсолют, осем крака – осемте кардинални посоки на света, мрежата е символ на вселената. Ако човек, роден в годината на Паяка, има дълги ръце и силни пръсти, знае как да шие, плете, преде и т.н., това е благоприятен знак. Хората с тотема Паяк обикновено са тихи и скромни. Те обичат да създават всякакви групи и асоциации – сякаш за да „тъкат“ своята „мрежа“. Не са бързи, но са целеустремени, бавно, но сигурно вървят към целта си, умеят да хванат това, от което се нуждаят, и да го задържат.

Паякът е неформален лидер, способен да води хората и да спира опитите на недоброжелателите да му се намесват. Тотемът на паяка се свързва със знанието, разпръсквайки мрака на невежеството. Антитотем – Тарантула: – дарява на човека черти като тромавост, неспособност да прави нещо с ръцете си, държи се предизвикателно и изразходва енергията си за разединение и разделяне на хората. Годината на паяка е година на намиране на хармония и висш смисъл.

Година на змията

(1912, 1944, 1976, 2008)

Символиката на знака се основава на контрасти – благоговение и отвращение. Човек, роден в годината на Змията, е слаб, гъвкав, пъргав и има дълбоко разположени очи. Тези характеристики показват подчертан тотем и се считат за благоприятен знак. Подобно на змия, такъв човек има хипнотичен поглед. Това са хора с остър ум – мистици с добре развита интуиция. Тайното и скритото са по-важни за тях от външното и очевидното. Те не са приказливи, много отдадени и верни хора.

Антитотем – Усойница. Придава на човек такива черти като отпуснатост, подвижни очи, може би леко гримасничене. Най-висшата цел на годината на Змията е очистване от карма и овладяване на тайните на световната хармония. Често в годината на Змията нещо, което се е случило някога, се повтаря или идва отново, всичко се връща на мястото. Не случайно има такъв символ – змия, която хапе собствената си опашка.

Година на Бобъра

(1913, 1945, 1977, 2009)

Символика на знака: семейство, мъдрост, саможертва. Тотемът придава черти като плътна физика и обемни бедра. Хората, родени в годината на Бобъра, обикновено са спретнати, трудолюбиви, ревностни и гостоприемни домакини, които постоянно са заети с нещо. Те са твърди в своите убеждения, оптимисти, обожават дома, семейството, децата и правят всичко, за да създадат красота и уют.

Те обичат да бърникат, подобряват, ремонтират – с една дума, правят нещо със собствените си ръце. Антитотем – Нутрия. Проявява се, ако човек не цени семейството си, става небрежен, лесно променя мнения и убеждения, изоставя децата си или не се грижи за тях. Годината на Бобъра е година на законотворчество, красота и хармония. Това е годината на любовта, която побеждава омразата.

Година на Костенурката

(1914, 1946, 1978, 2010)

Символика на знака: водна стихия, зима, северни райони, черния цвят на първичния хаос, черен воин – сила, издръжливост, дълголетие. Счита се за добра поличба, ако човек, роден в годината на Костенурката, има дебела кожа с няколко редуващи се тъмни петна по гърба (вид черупка). Костенурките са доста потайни, бавни и самоуверени. Те минават през живота по утъпкани пътеки и в същото време носят на гърба си много паразити. Човек, роден в годината на Костенурката, има отлична памет, винаги има цел, към която се движи бавно, но сигурно.

Авестийски (зороастрийски) хороскоп

Антитотем – Охлюв. Проявява се във факта, че човек сякаш няма „черупка“, при това се появява нервност, възбудимост, желание да се предпази от външния свят с помощта на маска. Такъв човек е много зависим от другите, лесно попада под влиянието им и не е в състояние да се грижи за себе си. Предназначението на годината на Костенурката е да бъдем в пълна хармония с природата, да разберем структурата на Вселената и да придобием мъдрост.

Година на Свраката

(1915, 1947, 1979, 2011)

Символика на знака: късмет, добри новини. Ако човек е сръчен, пъргав, с логично мислене и периодично променя цвета на косата си, това означава, че тотемът Сврака се е проявил. Хората, родени в годината на Свраката, са находчиви, бързи, умеят да вършат няколко неща едновременно, приказливи, но не издребняват (не се препоръчва обаче да хвърлят думите си на вятъра), малко хитри. Благодарение на тези качества те са в състояние да разплитат сложни интриги, незабавно да разберат дадена ситуация и да повлияят на събитията по такъв начин, че да комбинират необходимите за себе си обстоятелства.

Авестийски (зороастрийски) хороскоп

Антитотем – Черна врана. Хората с изявен антитотем се характеризират със заплетен език, възможни са говорни дефекти. Те са твърде приказливи, абсолютно не трябва да им се довярва: те веднага ще разкрият всяка тайна на „целия свят“. Освен всичко друго, такива хора са малко бавни – имат инхибирана реакция и им е трудно да превключват от едно нещо към друго. Годината на Свраката е благоприятна не само за хората, чийто тотем е тя, но и за Елените. Животът се връща към нормалното през този период и хората, които са свързани с тези знаци, трябва да обърнат внимание на представителите на противоположния пол – възможен е успешен брак.

Година на Катерицата

(1916, 1948, 1980, 2012)

Символика на знака: интелигентност. Хората с проявени черти на тотема Катерица са слаби, жизнени, активни, с малки лица и подвижни очи. Те са умни и пъргави, домошари, много работоспособни и се стремят да създадат семейство. Характерът им е нервен, възможни са резки промени в настроението. Катериците не се страхуват от смъртта, считайки я само за преход към друг свят, трансформация. Катериците са много консервативни в своята привързаност.

Антитотемът – Плъх – се проявява в такива черти като дребнавост, бавност, страх от смъртта. Външно човек с проявен антитотем може да е пълен, с изпъкнали очи. Годината на Катерицата обикновено е пълна с проблеми от най-различен характер. Колкото повече хората се суетят и бързат, толкова по-лошо става. Бягайки от проблемите, те само се връщат към тях с още по-голяма скорост. Затова през този период не трябва да се „въртим като катерица в колело”, това е годината, в която злото се появява под прикритието на доброто, време на засилване на измамата, разпознаване и разкриване на престъпления.

Година на Гарвана

(1917, 1949, 1981, 2013)

Символика на знака: в митологията често се тълкува негативно поради неговата изменчивост. Хората, родени в годината на Гарвана, са сериозни и дори строги и се държат дистанцирано. Гарванът ги надарява с упорит поглед, дълга крачка и известно прегърбване. Гарванът не е склонен да командва, но и да се подчинява също. Създава семейство късно, ако изобщо го направи. Но дори бракът и животът с любим човек не го спасява от чувството за безкрайна самота.

Той никога не живее за сметка на другите, малко е гнуслив и чист. Най-висшото предназначение на Гарвана е пророчеството. Антитотем – Папуняк. Дарява човек с такива черти като опортюнизъм, подмазване на началниците и проблеми в семейството. Човек с проявен антитотем е способен да живее с милостиня, да любезничи, угодничи и да не излиза от дългове. Годината на Гарвана се характеризира с несправедливост, преследване, епидемии и отхвърляне.

Година на Петела

(1918, 1950, 1982, 2014)

Символика на знака: слава, превъзходство, смелост, бдителност, зора, борба с мързела. Външните черти на хората, родени в годината на Петела, са подвижно лице, живо изразително лице и често изчервяване. Петелът винаги е пълен с планове, непринуден, обича да се конти (особено обича шапките) – харесва, когато хората му обръщат внимание. Петелът дарява хората, родени през този период, с откровеност и безстрашие, те са воини, склонни да изгарят мостове зад себе си.

Въпреки факта, че Петелът, като правило, води доста активен начин на живот и често е в обществото, той не може да си представи живота си без семейство и деца. Той може да се откаже от бизнеса, който е започнал, но никога няма да пропусне нещо изгодно. Антитотемът на Петела е Пъдпъдъкът. Отличава се с много бледа, неестествено оцветена кожа. Изразените качества на антитотема са страхливост, безпомощност, безсмислена жестокост, омраза към всяка власт. Годината на Петела е време на откровения, но не и на възмездие.

 Година на Вола

(1919, 1951, 1983, 2015)

Символика на знака: мощна творческа сила, която се излива върху земята. Хората с проявения тотем Вол са доста охранени и малко пасивни. Това са много мили и безкористни, нежни, търпеливи хора. Имат нужда от грижи, за да постигнат нещо, а в своята доброта и доверчивост приличат на деца. Човек, роден в годината на Вола, помага на другите по всякакъв начин, родените под този знак често имат способността да лекуват другите.

Волът е чувствителен и раним, лесно е да го обидиш, унижиш и нараниш. Но в същото време той ще защитава своите близки, деца, както и убежденията си до последната капка кръв. Антитотем

– Лос. Проявява се чрез такива черти като агресивност, упоритост, нервност, липса на смирение и желание за добиване на своето на всяка цена. Такива хора обикновено са много слаби. Годината на Вола е време на мир, когато човек трябва да изплаща дълговете си, да работи усилено и да бъде готов да се подчинява.

Година на Язовеца

(1920, 1952, 1984, 2016)

Символика на знака: алчност. Човек с проявени черти на тотема е среден на ръст, с доста плътна фигура, леко склонен към наднормено тегло, лицето му е заострено, а очите му са удължени. Човек, роден в годината на Язовеца, е ревностен собственик, той е пестелив, практичен и ефективен. По вида и действията му никога не може да се познае какво точно прави в момента.

Той е доста потаен и дори най-близките му хора често не знаят за основния бизнес в живота му. Язовците винаги живеят в спомени и са много консервативни, тяхната отличителна черта е способността за логика и математика, дарбата на изследовател и психолог. Антитотемът на Язовеца е Къртицата. Дава на човек такива черти като небрежност, лекомислие, алчност, разпуснатост, злоба. Това е ненадежден човек, който не вярва в нищо и мрази околните. Годината на Язовеца е свързана със спомени от миналото, със складове, фондове, банки, тежкия товар от спомени. Годината се счита за силна и стабилна.

Година на Камилата

(1921, 1953, 1985, 2017)

Символика на знака: най-висшето въплъщение на умереността и трезвостта. Тотемът дава на човек издръжливост и способност да се задоволява с малко. Обикновено Камилата няма практически нищо, но това, което има, пази като зеницата на окото си. Това е човек на действието, който не си губи времето с празни приказки. Човек, роден в годината на Камилата, никога не крие отношението си към хората, той е доста суров и недоверчив, винаги очаква най-лошото (затова „плюе“). Освен това, колкото повече Камилата обича един човек, толкова повече му се подиграва.

Камилата знае собствената си стойност и постига всичко сама, това е надежден и трудолюбив човек, който крие изключително сериозното си отношение към живота под маската на подигравка. Той е готов да прости много на близките си, на съпругата и децата. Опитва се да научи децата си да бъдат независими възможно най-рано. Антитотем – Хиена. Здравословният цинизъм е чужд на Хиената, тя се характеризира с ласкателство и желание да живее за собствено удоволствие. Годината на Камилата е време на работа и грижи за всички, чиито тотеми са тревопасни животни. Те обаче трябва да помнят, че целият им труд ще бъде възнаграден.

Година на Таралежа

(1922, 1954, 1986, 2018)

Символика на знака: ярост, скъперничество. Често човек, роден в годината на Таралежа, прилича на своя тотем на външен вид – обикновено има рошава коса и заострен нос. Таралежът има отлична памет, особено визуална, педантичен е, обича да се вкопчва в дребни неща, непредсказуем, малко капризен. Но е предан и верен приятел, който никога няма да ви остави в беда. Таралежът периодично разтърсва света на мрака и дори го побеждава. Антитотем на таралежа – Земеровка.

Тя е безразборна във връзките и контактите, страхлива, обича да играе мръсни номера, като същевременно чувства пълната си безнаказаност. Човек с подчертан антитотем е способен на предателство, не цени приятелството и охотно се примирява с лъжите. Външно той е елегантен и изряден. Годината на Таралежа е време на благодат, непредсказуемост и свобода. През такава година може да срещнете всякакви изненади.

Година на Сърната

(1923, 1955, 1987, 2019)

Символика на знака: женска природа. Тотемът дава на хората такива външни черти като елегантна фигура, грация, лека походка, изискани маниери и като правило, много красиви, огледални очи. Хората, родени в годината на Сърната, се характеризират с аристократизъм и артистичност, те са много чувствителни натури и в същото време донякъде капризни. Имат склонност към изкуство и творчество. Непоправими романтици, често им липсва разумен поглед към света.

Антитотем – Крава (или Коза). Проявява се в прекомерна рационалност, грубост и заседнал начин на живот. За разлика от тотема, те имат леко заоблена, пълна фигура, но не знаят как да се обличат и често с помощта на своите тоалети само подчертават недостатъците на фигурата си. За жените, родени в годината на сърната, влиянието на тотема и антитотема е особено забележимо. Годината на Сърната се характеризира с търсене на по-висш смисъл, хармония и красота, проявление на майчиното начало и в същото време изпитание за благоприличие.

Година на Слона

(1924, 1956, 1988, 2020)

Символика на знака: сила, търпение, мъдрост, съпружеска вярност, дълголетие, просперитет, щастие. Човек, роден в годината на Слона, е едър, масивен, с големи и масивни крака, дълъг нос и къси уши. Фигурата му изглежда непоклатима. Той е също толкова непоклатим отвътре – трудно е да го ядосаш. Ако обаче някой успее, тогава няма да е добре за околните, защото Слона е много трудно да бъде спрян. Той притежава забележителна сила – както физическа, така и духовна. Тъй като е консервативен по природа, той все пак е в състояние да пренебрегне условностите, ако е необходимо.

Авестийски (зороастрийски) хороскоп

Слонът е пазител на основите, традициите, огнището, глава на семейството и негова опора. Бавен, но много упорит, цени сътрудничеството с другите хора. Но въпреки всичките си заслуги, той често не е сигурен в себе си и следователно може да пропусне шанса, представен в живота. Антитотем – Мравояд. Тези с антитотемни черти са нервни, приказливи, изключително ненадеждни, често лъжат и изглеждат закърнели и измъчени. Тази година се свързва със специална сила, стабилност и сериозност. Нещата, започнати в годината на Слона, ще бъдат продължени и в бъдеще.

Година на Коня

(1925, 1957, 1989, 2021)

Символика на знака: издръжливост и справедливост. Ярко изразените черти на тотема са атлетично телосложение, горда поза, големи зъби, груба коса и красиви очи, които могат да очароват събеседника. Конят е честен и смел, обича пространството и природата, пътуванията и спорта. Човек, роден в годината на Коня, винаги стои на стража на реда и справедливостта, постига всичко сам ( казват за такива хора – че сами коват собственото си щастие), без да разчита на никого, той може да плува срещу течението, но показва силата си само в кръг от съмишленици.

Авестийски (зороастрийски) хороскоп

Антитотемът на Коня е Катър. Дава такива черти като избирателност, мудност и страхливост. Слабите крака и гнилите зъби са външни прояви на антитотема в човека. Годината на Коня се свързва с клетви и договори, както и със справедливо възмездие.

Година на Гепарда

(1926, 1958, 1990, 2022)

Символика на знака: бързина, свирепост, доблест, агресивност и сила. Тотемът дава на човека ум, стройност, котешка грация, забележителна сила и сръчност и твърд поглед. Човек с ясно изразен тотем на Гепард предпочита предварително да види опасността, отколкото да изпадне в неприятна ситуация и винаги изчислява действията си няколко стъпки напред. Въпреки това, Гепардът е в състояние да оцелее в екстремни условия и не се страхува от опасности, той винаги е готов за битка.

Понякога може да отстъпи, но само затова с нова сила да встъпи в боя. Той е войнствен и агресивен, безстрашен, дори коварен, но неизменно благороден и честен. Обича да играе и да обръща всичко с главата надолу, има неукротим нрав. Антитотем на Гепарда – Блатната (тръстикова) котка. Проявява се в страхливост и слабост, промискуитет. Годината на Гепарда е период на войни и разкрития, но годината може да породи и нов политически курс.

Година на Пауна

(1927,1959, 1991, 2023)

Символика на знака: безсмъртие, дълголетие, любов, звезди, буря. Човек с проявени черти на тотема е грациозен, склонен към нарцисизъм и винаги уверен, че е прав. Пауна има голям творчески потенциал, който се стреми да разкрие в неговата цялост. По правило той има много планове, понякога напълно луди, които не винаги успява да осъществи. Откривайки всеки път все повече и повече нови черти в себе си, човекът, роден в годината на Пауна, изненадва другите и себе си. Той е весел и многостранен, изобщо не цени материалните ценности, поне те не са на първо място за него.

Хората родени в годината на Пауна, много често не ги харесват, защото са твърде показни. Антитотем – Дрозд. За разлика от цветния, ярък Паун, той е сив и мрачен. Хората с проявени антитотемни черти обикновено са затворени, изпълнени с гняв и имат остър, дрезгав глас. В годината на Пауна може да бъдете преследвани от всякакви съблазни и опасни игри. През тези години злото се маскира, облича се в бели дрехи и мами хората.

Година на Лебеда

(1928, 1960, 1992, 2024)

 Символика на знака: мир и спокойствие, спокоен живот. Човек с проявен тотем Лебед, като правило, има дълга изящна шия, плавни движения и ленив поглед. Това са безкористни хора, не лишени от гордост, верни на високите идеали, склонни към самозадълбочаване и медитация. Материалното богатство не означава нищо за тях, те сякаш не са от този свят, донякъде откъснати от реалността. Хората, родени в годината на Лебеда, обикновено са много предани и верни приятели и партньори. Те не могат да живеят без близки хора и много ги обичат и са привързани към тях.

Авестийски (зороастрийски) хороскоп

Антитотем – Патица, която се характеризира с алчност и фиксация върху материалните проблеми. Хората с проявен антитотем са измамни, ненадеждни приятели и партньори. Лоялността и предаността напълно отсъстват при тях. Годината на Лебеда е време на духовно обединение на хората. Годината може да бъде както благоприятна (и тогава обещава истински чудеса, приятни, удивителни сюрпризи), така и неблагоприятна ( В такава година може да има много измами, интриги и нарушаване на плановете поради неизпълнени обещания).

Година на Риса

(1929, 1961, 1993, 2025)

Символика на знака: власт, сляпа сила и ярост, с проявен тотем на Славея – силата на красотата и силата на изкуството. Хората с проявен тотем на Рис се характеризират с „котешко“ поведение. Или мирни, тихи и спокойни, или ядосани и непримирими – те са наистина непредсказуеми, като котките. Понякога те могат да създадат впечатление за неорганизирани хора (както у дома, така и на работа, при тях винаги е бъркотия – но те не прощават на другите за това), но това впечатление е измамно – Рисът е в състояние незабавно да мобилизира силите си, ако ситуацията го изисква.

Рисът е далновиден и оптимистичен, винаги пълен с нови идеи. Понякога, при определени условия при хората, родени в годината на Риса, се проявява тотемът на Славея. Това се изразява в благородна поза и чудесен мелодичен глас. Славеят има много развито чувство за самоуважение, той е строг, но миролюбив. Антитотем – Мишка. Хората с проявен антитотем се характеризират с плахост, дори малодушие, дребнавост, досада и услужливост в ущърб на техните интереси. Годината на Риса е свързана с изпитания и изненади. През този период са възможни неочаквани прозрения и промени, скритото става очевидно.

Година на Магарето

(1930, 1962, 1994, 2026)

Символика на знака: мир и стабилност, търпение, голяма вътрешна сила. Тотемът награждава хората, родени в годината на Магарето, с удължено лице, големи уши и леко изпъкнали зъби. Ако тези знаци се появят във външния вид на човек, това се счита за благоприятен знак. Магарето е невероятно трудолюбиво, много издръжливо, търпеливо, гъвкаво и уравновесено. Човек роден под този знак обича да прави всичко с ръцете си, но за да работи, се нуждае от допълнителен тласък.

Във всяка ситуация той се ръководи от здравия разум. Хората, родени в годината на магарето, имат силен характер. Във времена на конфликти и размирици миролюбивото и скромно Магаре става пасивно, отдръпнато и упорито, не иска да прави нищо – тогава се доближава до проявяващия се антитотем. Антитотем – Муле. То е страхливо, дребнаво и похотливо. Като цяло годината на Магарето е доста благоприятна. Това е период на възстановяване от криза, началото на изобилието.

Година на Полярната мечка

(1931, 1963, 1995, 2027)

Символика на знака: жестокост и вредно влияние. Тотемът дарява своите подопечени с голяма фигура, физическа сила и размахващи движения. Тези хора обикновено са строги, но много добродушни и непринудени. Родените в годината на Полярната мечка обичат да играят и живеят нашироко, могат да бъдат непредсказуеми, винаги имат много проекти, които успешно изпълняват благодарение на организационните си умения. В такъв човек няма подлост, той не търпи предателство. Антитотем – Кафява мечка. Проявява се в досада, арогантност и дребнавост.

Хората с проявен антитотем са носители на хаоса, маскират се като добродушни хора, но всъщност са склонни към садизъм, прилепчиви, разяждащи и озлобени. Годината на Полярната мечка е време на сериозни изпитания за хората. През тези години се правят точно тези грешки, които е почти невъзможно да се коригират, така че трябва да сте нащрек. Този период е времето на полагане на „основата“ на бъдещите събития.

Година на Орела

(1906, 1932, 1964, 1996, 2028)

Символика на знака: висота на духа, духовно начало, Слънце, мъжка активност, баща. Хората с проявен тотем Орел се отличават с горда поза, изсечен профил, добре обучен глас и способност да се държат достойно във всяко общество. Човек, роден в годината на Орела, не може да живее без екип, той дори е готов да се жертва в името на обща кауза, има високи идеали. Това е защитник на държавността, не се страхува от никакви препятствия или пречки. ’

Той е обичан и уважаван за известния си аристократизъм и рицарско поведение. В личния си живот и в любовта Орела се държи като аскет. Антитотем – Муха. Хората с проявени антитотемни черти са завистливи, суетни, невъздържани, нечистоплътни, лакоми и много непостоянни. Те често имат изпъкнали очи и тънки ръце и крака. Годината на Орела е време на обединение на хората, година на строителство, започват да се изпълняват сериозни планове и проекти.

Година на Лисицата

(1901, 1933, 1965, 1997, 2029)

Символика на знака: хитрост и измама, фин и изтънчен ум, подигравка и проницателност. Човек с проявен тотем на Лисица обикновено се отличава с остри черти на лицето и внушителен глас. Лицицата има остър ум, който й позволява да разкрие почти всякакви, дори и най-заплетените интриги. Хората, родени през тази година, най-често имат странна и невероятна съдба, която им поднася много изненади и ги принуждава или да се издигнат до невиждани висоти, или да паднат в най-дълбоката бездна. Във всеки случай съдбата им е много променлива – сякаш живеят няколко живота в един.

Авестийски (зороастрийски) хороскоп

Човек, роден в годината на Лисицата, може да бъде малко страхлив, но в същото време невероятно сръчен и остроумен. Тя никога не се забърква в проблеми, много е благоразумна и винаги избира правилния път (в същото време го посочва на другите). Въпреки страхливостта си, Лисицата не толерира подлостта и винаги наказва негодниците. Антитотем – Невестулка. Хората с проявен антитотем са склонни да имат подпухнало лице. Те са алчни, страхливи до лудост, дребни опортюнисти. В годината на Лисицата много зависи от случайността и малките неща. Този период може да се нарече година на жребия.

Година на Делфина

(1902, 1934, 1966, 1998, 2030)

Символика на знака: спасение. Дарява на подопечните си с плавни движения, уверен поглед и способност да вземат решения със светкавична бързина. Хората, родени в годината на Делфина, са вдъхновени идеалисти, мъдри и ясно разграничаващи Светлината от Тъмнината, оказващи помощ в трудни моменти (и знаят как да направят това незабелязано). Те са отдадени на най-висшите идеали, имат склонност към философия и миротворчество. Обичат да поемат най-трудната част от работата.

Достойни и мистериозни личности с необикновени способности, някои от тях имат достъп до телепатия – предаване на мисли от разстояние. Антитотем – Каракуда. Проявява се в отмъстителност и гняв. Такива хора носят със себе си раздори и проблеми, сеят хаос и объркване, изкривяват истината, смесват мед с катран, зло и добро, истина и измислица. Не можеш да им имаш доверие. Годината на Делфина е година на пътуване, грандиозни, далечни планове, тайнствени явления, година на помощ и спасение.

Година на Глигана

(1903, 1935, 1967, 1999, 2031)

Символиката на знака е предимно положителна, въпреки че може да символизира както диващина, така и силата на демоничните сили. Хората с проявен тотем Глиган имат атлетично телосложение, мощна горна част на тялото и голяма глава. Глиганите имат неукротим характер, но в същото време знаят как да се подчиняват перфектно на силата на по-висша идея.

Те са смели, безстрашни, решителни. Човек, роден в годината на Глигана, винаги е готов да отблъсне врага, стреми се към надмощие и в същото време правилно оценява силата си. В мирна среда Глиганът се вслушва в чуждото мнение и е доста толерантен, особено към близките хора. Глиганът много прощава на близките си и дори им позволява да седнат на главата му. Антитотем – Свиня. Проявява се в такива качества като алчност, злоба, измама и находчивост. Свинята винаги действа изключително за зли цели. Годината на Глигана е време на изострени противоречия и борба, напрегната година.

Година на Совата

(1904, 1936, 1968, 2000, 2032)

Символика на знака: понякога измама, самота, но по-често мъдрост. За хората с проявен тотем на Сова се отваря пътят към окултното знание, тъй като техният небесен покровител е Луната. Сред такива хора има много гледачи, предсказатели и организатори на тайни общества. Хората, родени в годината на Совата, живеят мистериозно и по собствен график, но не по-малко мистериозно си отиват от този свят. Дейността им винаги е свързана със защитата на висши ценности, въпреки че им е трудно да направят това сами, а талантите им се проявяват напълно само сред хора с еднакви идеи.

Тези хора са много сдържани, склонни към мистицизъм и мнителни (особено мъжете). Антитотем – Бухал. Хората с проявен антитотем се характеризират със страхливост, подлост, отмъстителност и слабост. В годината на Совата трябва да се обърне специално внимание на сянката, скритата страна на нещата, тъй като влиянието на тъмните сили е голямо.

Година на Сокола

(1905, 1937, 1969, 2001, 2033)

Символика на знака: вдъхновение, победа, възход, свобода. Тотемът дарява хората, родени през този период, с външна красота, бързи и резки движения. По правило те остават стройни и имат остро зрение до дълбока старост. Хората, родени в годината на Сокола, са хора с голям полет, проповедници и реформатори, смели, много горди, обсебени от патриотични идеи, възкресяващи изгубени знания. Те обаче могат да проявят и безразсъдство, въпреки че по-късно най-вероятно съжаляват за неразумното си поведение. Те са способни на много, при мъдро ръководство, но никога няма да толерират диктат. Тяхната удивителна черта е, че понякога могат с радост да дезорганизират и съсипят нещо.

Авестийски (зороастрийски) хороскоп

 Соколите са склонни да мислят за смъртта и какво ще оставят след себе си. Антитотем – Врабче. Хората с проявен антитотем са шумни, сприхави, страхливи, не придават голямо значение на любовта и не ценят миналото. Годината на Сокола е година на освобождаване от натрупаните проблеми и време на придобиване на по-високи идеали. През този период е добре да планирате бъдещите си действия.