Мистичното Американско слънчево затъмнение

Мистичното Американско слънчево затъмнение

israel365news.com: На 8 април пълно слънчево затъмнение ще пресече континенталната част на САЩ, преминавайки от югозападната граница на Калифорния с Мексико към северозападните Съединени щати. Докато скептиците твърдят, че този астрономически феномен няма духовно значение, други отбелязват, че последното затъмнение, което прекоси Съединените щати, постави началото на катастрофален сезон на ураганите, глобалната епидемия от COVID, войната в Украйна и ужасяващата атака на Хамас срещу Израел. Такава поредица от събития накара мнозина да обърнат внимание на предстоящото затъмнение, което се случва на първия ден от Нисан, първия месец от библейския календар, който също бележи началото на изкуплението от Египет.

Това ще бъде първото слънчево затъмнение, видимо в континенталната част на САЩ от 21 август 2017 г., и единственото пълно слънчево затъмнение през 21-ви век, което ще бъде видимо в Мексико, Съединените щати и Канада. Това ще бъде и последното пълно слънчево затъмнение, видимо в съседните Съединени щати за следващите две десетилетия – до 23 август 2044 г.

Докато пътят на затъмнението през 2017 г. премина от тихоокеанския северозапад до южна Флорида, предстоящото ще започне да пресича континента от югозападната част на САЩ и ще завърши на североизток. Пътеките на двете затъмнения образуват трансконтинентален „X“. По странно съвпадение, мястото по пътя на двете затъмнения и точката с най-голяма продължителност за двете затъмнения, е определена част от Южен Илинойс, известна като Малък Египет. Египетската връзка е толкова силна, че в района има няколко града, наречени на древни египетски места като Карнак, Кайро и Тива.

Затъмнението от 2017 г. беше известно още като „Седемте Салемски затъмнения“, тъй като пътят на това затъмнение пресичаше седем места в САЩ, наречени „Салем“:

– Салем, Орегон

– Салем, Айдахо

– Салем, Уайоминг

– Салем, Небраска

– Салем, Мисури

– Салем, Кентъки

– Салем, Южна Каролина

Салем е библейското име на Йерусалим, преди цар Давид да го направи своя столица. Авраам посети Малкицедек, краля на Салем (Битие 14:18–20). Името Малкицедек (Моят цар е праведността) намеква за вяра в Бога на Израел.

Пътят на предстоящото слънчево затъмнение ще премине през седем места в САЩ, наречени „Ниневия“…

– Ниневия, Тексас

– Ниневия, Мисури

– Ниневия, Индиана

– Ниневия, Охайо

– Ниневия, Пенсилвания

– Ниневия, Вирджиния

– Ниневия, Ню Йорк

Затъмнението ще премине и над място, наречено „Ниневия“ в провинция Нова Скотия в Канада.

Ниневия

Интересно е да се отбележи, че слънчево затъмнение, известно като затъмнението на Бур-Сагале, се е случило на 15 юни 763 г. пр. н. е., преминавайки над асирийската столица Ниневия в средата на царуването на Еровоам II, който управлява Израел от 786 до 746 г. Според 4 Царе 14:25, пророк Йона е живял и пророкувал по време на управлението на Еровоам. Библейският учен Доналд Уайзман предполага, че затъмнението се е случило около момента, когато Йона пристигнал в Ниневия и призовал хората да се покаят

Като син на потомък на хасидската династия Мишколц и потомък на цар Давид, равин Йосеф Бергер циркулира сред много скрити праведници и е посветен в техните мисли. Той подчерта, че затъмнението ще се случи на първия ден от еврейския месец нисан, месецът, в който евреите напуснаха Египет.

„Безспорно е, че сме на прага на окончателното изкупление“, каза равин Бергер. „Но повечето хора или не разбират какво означава това, или отричат очевидното. Нисан е първият месец от библейската година. Всички кабалисти и скрити праведници знаят, че след началото на еврейския месец Нисан, целият ред на Сътворението ще се промени в подготовка за окончателното изкупление. Преди седем години хората се подиграваха, когато казвах това, но светът премина през толкова много неща, промени се толкова много през това време.

Равин Бергер отбеляза връзката с Ниневия.

„Точно както Бог изпрати Йона да предупреди Ниневия, Той изпраща това затъмнение като предупреждение към нациите“, каза равин Бергер. „Точно както хората от Ниневия трябваше да се покаят в определен период от време, нациите имат ограничен период от време, за да извършат действия на покаяние.“

За тази цел равин Бергер основава благотворителна организация, за да се даде Пидион Нефеш, дарение, което „изкупува“ нефеш или душата. Парите стават размяна за живота на човека, тъй като парите и душата са с един аспект.

„Точно както затъмнението през 2017 г. постави началото на епидемията от COVID, войната в Украйна и ужасяващата атака срещу Израел и войната срещу Хамас, това затъмнение ще отбележи началото на по-големи промени, които ще преобърнат реда на света. Но докато хората разберат, че геула (изкуплението) започва, ще бъде твърде късно.”

В Библията слънчевите затъмнения се счита че имат забележително и понякога свръхестествено значение. Контролът над слънцето беше демонстриран от Бог в тридневната Чума на мрака и е пророкувано да бъде съществена част от Последните времена. Пророк Йоил (2:31) предсказва: „Слънцето ще се превърне в тъмнина и луната в кръв преди идването на великия и страшен ден Господен.” Пророк Амос прави подобно предсказание: „И в онзи ден – заявява моят Бог – ще направя слънцето да залезе по пладне, ще помрача земята в слънчев ден.“

Упреквайки Езекия, за да го уведоми, че ще умре от болестта си, пророк Исая (13:9) пише: „Звездите и съзвездията на небето няма да излъчват светлината си; Слънцето ще бъде тъмно, когато изгрява, и луната няма да разпръсква светлина. Както предсказа Исая – и както много по-късно беше изчислено от НАСА – на 5 март през 702 г. пр. н. е., 16-ата година преди смъртта на Езекия, над Близкия изток се е случило ярко слънчево затъмнение. Пресичало е Арабския полуостров и над Израел е било повече от 60 процента.

При обсъждане на затъмненията Талмуд (Сукот 29а) конкретно описва слънчевите затъмнения като лоша поличба за нациите, които базират своите календари на слънчевия цикъл. Така каза Всевишният: Не се учете да вървите по пътя на народите И не се плашете от знаменията в небето; Нека народите се ужасят от тях! Еремия 10:2

Същият източник в Талмуда уточнява, че лунните затъмнения са лоша поличба за Израел, тъй като Израел е духовно представен от луната. Ако лунното затъмнение се случи в източната част на небето, тогава това е лоша поличба за всички народи на изток и по същия начин, ако се случи в западното полукълбо на небето, това е лош знак за всички нации на запад.

Слънчево затъмнение може да настъпи само защото слънцето и луната изглеждат с еднакъв диаметър, както се виждат от земята. Това се дължи на съвпадение, което е уникално и не е срещано никъде другаде в галактиката. Въпреки че слънцето е около 400 пъти по-далеч от луната, слънцето също е около 400 пъти по-голямо. Ако разстоянията или размерите бяха различни от действителните, затъмнения нямаше да се случват.

Талмудът обяснява защо слънцето и луната изглеждат с еднакъв размер. Талмуд (Хулин 60б) обсъжда привидното противоречие в стиха, описващ създаването на слънцето и луната.

Хашем направи двете големи светила, по-голямата светлина да доминира през деня и по-малката светлина да доминира през нощта и звездите. Битие 1:16

Въпреки че първоначално са описани с еднакви права, стихът след това отбелязва, че слънцето и луната не са равни, като слънцето е наречено „по-голямата светлина“, а луната „по-малката светлина“. Талмудът обяснява, че когато Бог създаде слънцето и луната, те бяха равни по всякакъв начин, включително размер и интензитет. Луната се оплака, казвайки: „Двама крале не могат да споделят една корона.“ Бог се съгласи и направи луната да свети по-малко интензивно, за да компенсира луната, заповяда на Израел да настрои календара си според нейните цикли.

Еврейският мистицизъм обяснява, че това пренебрежение към луната ще бъде коригирано в края на дните, когато слънцето и луната ще бъдат равни по размер и интензитет.

Автор-Адам Елияху Берковиц

преведено със съкращения

One Reply to “Мистичното Американско слънчево затъмнение”

Comments are closed.