Значение на планетите, знаците, домовете и аспектите в астрологията

Значение на планетите, знаците, домовете и аспектите в астрологията

В наталната карта планетите заемат изключително важно място. Всяка планета носи свои специфични енергии и влияния. Ето кои са основните планети в наталната карта и какво символизират:

Слънце – Представлява его-то, индивидуалността, жизнената сила. Знакът и домът на Слънцето разкриват основни черти от характера.(вътрешен лидер)

Луна – Олицетворява емоциите, инстинктите, подсъзнанието. Показва потребностите от сигурност и начините за изразяване на чувствата.(вътрешното дете)

Меркурий – Планетата на ума, комуникациите, логиката. Влияе върху начина на мислене, учене и общуване.(вътрешен журналист)

Венера – Управлява любовта, хармонията, красотата, ценностите. Свързана е със сферата на изкуствата и междуличностните отношения.(вътрешна дама)

Марс – Символизира енергията, действието, сексуалността, агресията. Отговаря за стремежа, амбицията и начина за постигане на целите.(вътрешен воин)

Юпитер – Планетата на философията, оптимизма, благополучието. Дава щедрост, разширяване на хоризонтите и духовно развитие.(вътрешен мениджър по развитие)

Сатурн – Отговаря за дисциплината, структурата, уроците, ограниченията. Свързана е с житейския опит и трудностите по пътя.(вътрешен ревизор)

Уран – индивидуалност, оригиналност, бунтарство, внезапни промени, хуманитарни каузи.(вътрешен революционер)

Нептун – духовност, въображение, вдъхновение, състрадание, объркване, измами.(вътрешен мечтател)

Плутон – трансформация, възраждане, сексуална енергия, власт, контрол, мистицизъм.(вътрешен полицай)

Както виждаме, всяка планета символизира специфична функция в нашия живот и психика. Всъщност значенията на всяка планета са много разнообразни, но в същото време всяка планета е цялостен образ. След като сме уловили образа, ние можем да извлечем значения от него.

Значения на зодиакалните знаци

Всяка от планетите попада в един или друг знак. Когато казваме на някой човек „каква зодия е“, това означава: в кой знак се намира неговото Слънце. Но сега знаем, че освен Слънцето, в астрологията има много планети, а също и домове! Ето защо често описанието „според зодиакалния знак“ не съвпада с реалността, както и прогнозите.

Ако планетите са функции, роли и качества, тогава знаците са начинът, по който те се проявяват. Като цяло можем да кажем, че знаците отразяват свойства, характеристики и особености на проявление. Ако планетите са герои, тогава знаците са техните „облекла“:

Овен (21 март – 20 април) – Сила на волята, упоритост, склонност към авантюри. Първопроходец, независим, понякога импулсивен и нетърпелив.

Телец (21 април – 21 май) – Практичен, реалистичен поглед върху живота. Ценител на материалните удоволствия и красотата. Стабилен, упорит и трудолюбив.

Близнаци (22 май – 21 юни) – Интелектуален, любознателен, адаптивен. Общителен, рационален, находчив в комуникациите. Лекота в смяната на интереси.

Рак (22 юни – 22 юли) – Емоционален, интуитивен, загрижен за семейството. Свръхчувствителен, реагира силно на атмосферата около себе си. Носталгичен.

Лъв (23 юли – 23 август) – Креативен, драматичен, обичащ сцената. Харизматичен лидер, великодушен. Понякога егоцентричен и жаден за внимание.

Дева (24 август – 23 септември) – Аналитичен, методичен, стремящ се към съвършенство. Отговорен, педантичен към детайлите. Критичен и перфекционист.

Везни (24 септември – 23 октомври) – Дипломатичен, търсещ хармония и баланс. Справедлив, рафиниран вкус. Ориентиран към взаимоотношенията и социален живот.

Скорпион (24 октомври – 22 ноември) – Страстен, пронизващ ум, упорит. Дълбок, проницателен, често мистичен. Склонен към трансформации и метаморфози.

Стрелец (23 ноември – 21 декември) – Оптимистичен, авантюристичен дух. Обичащ философските спорове. Директен в изказванията си, вярващ в идеали и причини.

Козирог (22 декември – 20 януари) – Амбициозен, дисциплиниран, реалистичен и практичен поглед. Търпелив, постоянен в усилията си. Консервативен.

Водолей (21 януари – 19 февруари) – Хуманистични възгледи, загриженост за обществото. Оригинален и необвързан с традициите. Напредничав и независим.

Риби (20 февруари – 20 март) – Чувствителен, състрадателен, емпатичен към другите. Креативен, вдъхновен, понякога неприсъстващ в реалността. Мечтателен.

По този начин ако вътрешният воин Марс е във Везни, то той се бие много деликатно, тактично и най-често без да влиза в пряка конфронтация. Това е приблизително как е изградена астрологичната интерпретация по същество. Но трябва да се каже, че планетите се влияят не само от знака, но и знакът може да се прояви по различни начини, така че тълкуването, което имате сега, може да не съвпада напълно с реалността. Както разбирате, знаците също са образи и е важно да ги разбирате и усещате, а не само да запаметявате значенията.

Значение на домовете

За да се запознаем със значенията на домовете, нека да разгледаме картата. Вляво, в точката на Асцендента, Слънцето изгрява на рождения ден на родения. Следователно Асцендентът символизира раждането, началото. Астролозите тълкуват Асцендента като прозорец към света за родения, така човек се проявява в света. Това е „Аз“ на човек: характер, външен вид и поведение. И противоположната точка – Десцендент – е „Ти“: друг човек, партньор или конкурент. Десцендентът е свързан с връзките.

Отгоре е Мц – високо в небето, на най-високата точка, която Слънцето достига в този ден. Това е накъде вървим, стремим се, развиваме се. Следователно точката MC се свързва с професия, социална реализация и постижения. А противоположната точка, Иц, е мястото, където започваме нашето пътуване: нашето семейство, дом, любими хора. Това е и нашата подкрепа по пътя нагоре, включително семейството, което създаваме с партньора си.

Тъй като тези точки са куспидите на 1-ви, 4-ти, 7-ми и 10-ти дом, тези значения се отнасят и за самите домове.

Другите домове и куспиди също имат свои собствени значения и се свързват главно с определени области в живота ни. Ето кратък списък на значенията на всички домове:

1 дом – личност, външен вид, поведение, тяло, образ (куспида – Асцендент)

2 дом – ресурси, финанси, имущество, хранене, материалното

3 дом – обучение, пътуване, документи, коли, роднини, комуникация

4 дом – дом, семейство, традиции, корени, недвижими имоти, нагласи (куспида – Иц)

5 дом – деца, любов, игра, представления, забавления, творчество

6 дом – отговорности, здраве, работа, труд, животни, рутина, служба

7 дом – партньорство, взаимоотношения, общественост, съвети, врагове (куспида – Десцендент)

8 дом – кризи, операции, секс, риск, смърт, бизнес, големи финанси

9 дом – чужбина, пътуване, образование, философия, право

10 дом – социален статус, работа, кариера, шефове, постижения (куспида – Mц)

11 дом – приятели, съмишленици, екипи, планове, мечти, хобита, общество

12 дом – вътрешен свят, самота, изолация, творчество, благотворителност, мистика

Ако се върнем към идеята, че планетите са „героите“ в тази космическа драма, а знаците са „ролите“ или „костюмите“, които те обличат, тогава домовете са онези области и обстоятелства, в които се проявяват нашите характери. Така, например, Венера вътрешната дама, ако е в Близнаци, ще изгражда връзките лесно и естествено, и в същото време ако е в 10 дом, ще прави това главно на работа или в контекста на конкретни цели и задачи. Понякога е трудно да се интерпретира тази или онази позиция, да речем, когато общителната и непринудена Венера в Близнаци е в 12-ти дом на самотата. В много отношения това е умението на астролога – да разбере как това може да се прояви в човек и как да го тълкува.

Като цяло домовете също са определени образи. Както може би сте забелязали, има 12 домове, както и знаци! И това не е случайно, всеки дом всъщност е свързан със съответния знак: 1 дом с Овен, 2 дом с Телец, 3 дом с Близнаци и т.н. Символиката им е свързана. Но се смята, че домовете отразяват повече евентуалния компонент на нашия живот, а знаците повече психологическия. Домовете са сфери, теми, обстоятелства, а знаците са качества.

Аспекти- значения

Аспектите са отношения между героите. Някои герои могат да бъдат приятели помежду си и успешно да си сътрудничат, давайки на човек уникални таланти и възможности, докато други могат да влизат в конфликт, като всеки дърпа одеялото върху себе си, причинявайки вътрешни конфликти и външни противоречия. Въпреки че в конфликтите обикновено се крият възможности!

 Съвпад (0 градуса) – героите винаги действат заедно, в тандем (неутрален аспект)

 Опозиция (180 градуса, един срещу друг) – героите са в конфликт (напрегнат аспект)

 Квадрат (90 градуса, под прав ъгъл) – героите са в остър конфликт (напрегнат аспект)

 Тригон (120 градуса) – героите активно си сътрудничат (хармоничен аспект)

 Секстил (60 градуса) – героите си сътрудничат (хармоничен аспект)

Например, Слънцето (вътрешният лидер) може да бъде в аспект тригон към Марс(вътрешният воин). В този случай Марс чрез своите активни действия ще помогне на Слънцето да се прояви, а Слънцето ще помогне на Марс да действа чрез осъзнаване и фокусиране на своите намерения. Друг пример Луна (вътрешното дете) е в опозиция на Сатурн (вътрешния ревизор) Тези герои са в конфликт, вътрешното дете Луна може да попречи на ревизора Сатурн да се концентрира и поддържа дисциплина, Сатурн е твърде строг с детето Луна и пречи на изразяването на емоциите му.