Зодиакалните знаци в астрологията

Зодиакалните знаци в астрологията

Всеки знак съответства на набор от качества и характеристики. И когато една планета попадне в един или друг знак, тя придобива тези качества. Нейните собствени качества не изчезват никъде, те се видоизменят от зодията, проявен през призмата на знака. Ако планетите са персонажи, тогава знаците са техните тоалети и характери. Например, Меркурий има мисловна функция. Но ако е в знака Риби, тогава такъв Меркурий ще мисли образно, дълбоко и интуитивно. Сякаш нашият вътрешен журналист се е облякъл в монашеско расо. Той вече няма да бъде толкова бърз и рационален, а по-скоро дълбоко мислещ и интуитивен. Но значенията на „мислене” и „комуникация” няма да изчезнат от него.

Всеки знак е свързан самостоятелно с определена планета, независимо кои планети попадат в него. Тази планета се нарича управител на знака. Това са онези планети, чиито качества са най-близки до качествата на знака (но не и 100% еднакви).

Зодиите идват в определен ред. Нека разгледаме всички знаци по-подробно. Но е важно да се прави разлика между знаци и планети, знаците са по-свързани с качества, характеристики, енергия и проявление.

Овен

Управител: Марс

Образ: пионер, воин, атлет

Овенът е първият знак от зодиакалния кръг, символ на първия импулс, на решителната крачка, на желанието да се действа без отлагане. Овните са пионерите на зодиака. Те са бързи, енергични, за тях е важно да се действа тук и сега, поради което са нетърпеливи. Конкуренцията ги мотивира, обичат да се борят с препятствия и съперници.

Неутолимата им енергия може да доведе до грубост, упорство, конфликтност и неспособност за компромис, все пак те са управлявани от войнствения Марс. Овните са откровени и директни, не се страхуват да изказват мнението си. Ентусиазмът им може да пламне ярко, но и да угасне също толкова бързо – те са по-скоро спринтьори, отколкото маратонци.

Пламенност: Овенът е изпълнен с енергия и страст, готов да се хвърли във всяко начинание с ентусиазъм.

Смелост: Не се страхува от трудности и рискове, винаги е готов да се изправи пред предизвикателствата.

Независимост: Обича да разчита на себе си и да поема контрола в свои ръце.

Лидерство: Притежава вродени лидерски качества, умее да мотивира и вдъхновява околните.

Честност: Винаги е откровен и директен, цени истината, дори когато е горчива.

Мото: „Виждам целта – не виждам препятствия“.

Положителни прояви: способност за бърза реакция, енергия, умение да започне и да ръководи, способност за действие, без отлагане.

Отрицателни прояви: грубост, агресивност, конфликтност, експлозивен характер.

Мотивация: да бъдеш първи, победа, състезание.

Ключови думи: активен, инициативен, ярък, енергичен, неконтролируем, напорист, агресивен, хазартен, импулсивен.

Етап: начало, зараждане, първа стъпка, импулс, първа издънка

Символ: – рога на овен. Рогата на овена символизират напористост, решителност при преследване на цели, борбен дух.

Телец

Управител: Венера

Образ: грижовно и красиво момиче, което готви вкусно

Телецът е управляван от планетата Венера, което му придава склонност към красота и хармония. Той е доста земен знак, ценящ стабилността, надеждността и практичността. Телците са майстори във всичко, свързано с материалния свят, например градинарство, готвене, ръчно творчество, пазаруване и финанси. За тях е важна зоната на комфорт и всичко, което е свързано с удобството и уюта. В този аспект те са методични и не прибързани. Телците са упорити и дори инати, склонни са да защитават позициите си. Трудно приемат промените.

Практичност: Телеца е реалист и прагматик, цени практичността и ползата.

Надеждност: може да се разчита на него, той е лоялен и отговорен.

Щедрост: обича да се наслаждава на удоволствията на живота и с удоволствие споделя това щастие с близките си.

Творчество: има усет за красота и умее да твори.

Търпение: той е упорит и не се отказва лесно от целите си.

Девиз: „Колкото по-бавно вървиш, толкова по-далеч ще стигнеш.“

Положителни прояви: нежност, хармония, естетически усет, красота, практичност и полезност, спестовност, стабилност, грижовност.

Отрицателни прояви: инертност, мързел, неумение и нежелание да се напусне зоната на комфорт, патологично събиране на вещи.

Мотивация: комфорт, стабилност.

Ключови думи: стабилен, конкретен, инертен, издръжлив, спестовен, практичен, земен.

Етап: укрепване, осигуряване на храна или ресурси за начинание и покриване на основните нужди.

Символ: – рога на едро теле, символ на плодородие и изобилие

Близнаци

Управител: Меркурий

Образ: младо момче, студент, общителен и бърз

Под покровителството на Меркурий, планетата на информацията, Близнеците се ориентират светкавично в потока от сведения. Те обичат да са в час с всички новости и събития. Но за тях е по-важна бързината и бързата реакция, което може да доведе до повърхностност и непоследователност. Интересуват се от абсолютно всичко! Близнеците са майстори на общуването (понякога дори прекалено многословни), лесно завързват контакти и поддържат широк кръг от познати. Благодарение на своята гъвкавост те виртуозно се адаптират към всяка ситуация, променяйки „маската“ си според нуждите.

Бърз ум: Близнаците са известни със своята бърза мисъл и способност да усвояват информация светкавично. Те са любопитни и жадни за знания, и обичат да учат нови неща.

Комуникативност: общуването е втора природа за Близнаците. Те са майстори на разговора, умеят да изразяват ясно идеите си и да ангажират публиката.

Гъвкавост на ума: отворени към нови идеи и гледни точки. Те умеят да мислят нестандартно и да намират креативни решения на проблеми.

Общителност: обичат да са сред хора и лесно завързват контакти. Те са харизматични и очарователни, и умеят да печелят симпатиите на околните.

Адаптивност: Близнаците са гъвкави и умеят да се приспособяват към различни ситуации. Те не се страхуват от промените и са отворени към нови преживявания.

Многостранност: имат много интереси и таланти. Те са способни да се справят с различни задачи и да се реализират в различни области.

Непостоянство: склонни да променят мнението си и да се отегчават лесно. Те могат да бъдат непредсказуеми и импулсивни.

Повърхностност: в стремежа си да обхванат много неща, понякога не се задълбочават достатъчно в детайлите.

Говорливост: обичат да говорят и понякога могат да прекаляват. Те не винаги умеят да слушат внимателно.

Мото: „Фигаро тук, Фигаро там“

Положителни прояви: бързина, сръчност, лекота, младост, интелигентност, простота, способност да се правят няколко неща едновременно.

Отрицателни прояви: повърхностност, прескачане от тема на тема.

Мотивация: нова информация, комуникация.

Ключови думи: пъргав, променлив, общителен, любопитен, несериозен, адаптивен, повърхностен, интелектуален.

Етап: анализиране и изучаване на ситуацията. Етап на обучение и също на установяване на контакти и комуникация (опознаване на съседи, околности).

Символ: – фигури на двама близнаци, които са в постоянен контакт и комуникация помежду си.

Рак

Управител: Луна

Образ: грижовна майка, глава на семейството

Ракът, управляван от Луната – планетата на емоциите, е силно емоционален, чувствителен и възприемчив знак. В същото време е капризен и лесно се обижда. За него е от огромно значение семейството или тесен кръг от „свои хора“, за които е готов да се бори до край. Ракът предпочита да се намира в зона на комфорт, където да избягва напрежението. Това му позволява да се отпусне и да прояви най-добрите си качества: мекота, грижовност, подкрепа и защита. Но това може да доведе и до мързел, инертност и зависимост от друг човек. За Рака е изключително важна сигурността, както физическа, така и емоционална. Най-сигурен се чувства в позната среда, сред свои хора. Това го прави доста консервативен и традиционен в своите възгледи.

Чувствителност: Раците са силно емоционални и възприемчиви към чувствата на околните. Те са съпричастни и състрадателни, и лесно се влияят от настроенията на другите.

Емпатия: надарени с богата емпатия, която им позволява да разбират и да се поставят на мястото на другия. Те са добри слушатели и умеят да дават емоционална подкрепа.

Домошари: Раците ценят дома и семейството. Те са грижовни и любящи родители, партньори и приятели. Обичат да се чувстват сигурни и защитени в обкръжението на близките хора.

Силен усет: Раците разчитат много на своята интуиция, която често им помага да вземат правилни решения. Те имат усещане за нещата, което невинаги може да бъде обяснено с логика.

Предчувствия: Раците често имат предчувствия и прозрения, които им помагат да избегнат опасности или да се възползват от възможности.

Вяра във вътрешния глас: Раците вярват на своя вътрешен глас и не се страхуват да следват интуицията си, дори когато тя противоречи на логиката.

Предпазливост: Раците са предпазливи и не се доверяват лесно на непознати. Те се нуждаят от време, за да опознаят човек и да му се доверят

Аналитичност: Раците анализират ситуациите много подробно, преди да вземат решение. Те преценяват всички рискове и възможности, преди да предприемат действия.

Страх от промяната: Раците не обичат промените и предпочитат да се придържат към познатото и сигурното. Те се нуждаят от време, за да се адаптират към нови обстоятелства.

Мото: „В къщи и стените помагат“

Положителни прояви: грижовност, нежност, мекота, готовност на всичко за „своите“.

Отрицателни прояви: мързел, капризност, негодувание, малодушие, зависимост, увисване на врата, нерешителност.

Мотивация: безопасност, емоции.

Ключови думи: дълбок, консервативен, емоционален, интровертен, традиционен, капризен, възприемчив.

Етап: създаване на определена база, тесен доверен кръг, осигуряване на защита.

Символ: – двете щипалки на рака-символизират емоционална защита.

Лъв

Управител: Слънце

Образ: лидер, в центъра на вниманието, артист

Лъвът е огнен знак, управляван от Слънцето. Хората от този знак обикновено се отличават с топлина, харизма и увереност. Те са щедри, страстни и обичат да са в центъра на вниманието. Лъвовете имат силно чувство за драма и усет за театралност. Те са вродени лидери, които обичат да командват и да бъдат авторитети.

Смелост: Лъвовете са смели и уверени личности, които не се страхуват да поемат рискове и да се борят за това, в което вярват.

Лидерство: природени лидери, които умеят да мотивират и вдъхновяват хората около себе си.

Организаторски умения: добри организатори и умеят да управляват екипи и да постигат цели.

Страст: Лъвовете са страстни и ентусиазирани личности, които се отдават на всичко, което правят.

Творчество: креативни са и имат богата фантазия.

Самоизразяване: обичат да се изразяват и да показват себе си на света.

Щедрост: Лъвовете са щедри и не се страхуват да споделят това, което имат, с другите.

Лоялност: лоялни към своите приятели и семейство и винаги са готови да им помогнат.

Великодушие: Лъвовете са великодушни и умеят да прощават.

Мото: „Винаги блести, блести навсякъде“

Положителни прояви: лидерски качества, умение да се представя добре, да демонстрира нещо, харизма.

Отрицателни прояви: егоцентризъм, самоконцентрация.

Мотивация: да бъде център на вниманието, да бъде лидер, да бъде отговорен.

Ключови думи: мощен, ярък, артистичен, горд, щедър, самоуверен, креативен, царствен

Етап: реализация на идеи, етап на демонстрация и изява.

Символ: глава на лъв с пищна грива.Сила и блясък.

Дева

Управител: Меркурий

Образ: млад човек, майстор в занаята си

Девата, подобно на Близнаци, е под влиянието на Меркурий. В Близнаци Меркурий е общителен и непринуден, докато в Дева е по-практичен и аналитичен. И двата знака са рационални и интелигентни. Девите са много внимателни към детайлите и са перфекционисти. Тези качества им дават умението да организират и планират. Но фокусът върху детайлите може да им попречи да видят „голямата картина“. Перфекционизмът може да доведе до критика и заяждане.

Практичност и аналитичност: Девите са реалистични и прагматични. Те обичат да анализират ситуациите и да намират практични решения.

Перфекционизъм: много са взискателни към себе си и към другите. Те винаги се стремят към съвършенство и не се задоволяват с посредственост.

Организация и дисциплина: Девите са много организирани и дисциплинирани. Те умеят да планират и да изпълняват задачите си ефективно.

Внимание към детайлите: Девите са много наблюдателни и забелязват и най-малките детайли. Те са добри в редактирането, корекцията и проверката на фактите.

Трудолюбие и отдаденост: Девите са трудолюбиви и отдадени на работата си. Те са готови да положат усилия, за да постигнат целите си.

Критичност: могат да бъдат много критични към себе си и към другите. Те често виждат недостатъците, но не винаги забелязват качествата на хората.

Склонност към тревожност: Девите могат да бъдат тревожни и да се притесняват за много неща. Те често мислят за негативни сценарии и им е трудно да се отпуснат.

Сдържаност: сдържани са и не обичат да изразяват емоциите си. Често изглеждат студени и дистанцирани.

Лоялни и надеждни: Девите са лоялни към своите приятели и семейство и винаги са готови да им помогнат.

Щедри: Девите са щедри и не се страхуват да споделят това, което имат, с другите.

Честни и справедливи: Девите са честни и справедливи и винаги се стремят да постъпят правилно.

Загриженост за другите: Девите са загрижени за другите и се стараят да им помогнат.

Девиз: „И най-малкото нещо е важно“

Положителни прояви: внимание към детайла, яснота, конкретност, логика, практичност, умение.

Отрицателни прояви: придирчивост, прекален перфекционизъм.

Мотивация: ред, високо качество.

Ключови думи: структуриране, педантичност, прецизност, рационалност, спретнат, усърден.

Етап: подреждане на нещата, структуриране на вече натрупания опит, анализ на резултатите.

Символ: – събиране на реколтата

Везни

Управител: Венера

Образ: красиво момиче от висшето общество

Везни, подобно на Телец, се управляват от женствената и нежна Венера. Но тук Венера е по-малко приземна, а е по-настроена към отношенията. Везните са идеалният партньор – тактични, деликатни, слушащи и чуващи другите. Но обратната страна на медала е стремежът да се угоди на всички, без да се развали отношенията с никого. Това може да доведе до лицемерие и безхарактерност, неспособност да се изрази собствената гледна точка, разтваряне в партньора. Везните имат отличен вкус, ценят естетиката и хармонията. Но в търсене на хармония и баланс те могат да бъдат изключително нерешителни.

Дипломатични: Везните са много добри в разрешаването на конфликти и в намирането на компромис.

Очарователни: очарователни са и умеят да печелят симпатиите на хората.

Общителни: Везните обичат да общуват и да прекарват време с другите хора.

Мирни: Везните ценят мира и хармонията и се стараят да избягват конфликтите.

Нерешителни: могат да бъдат много нерешителни, когато трябва да вземат решение.

Повърхностни: в желанието си да избегнат конфликти, Везните могат да бъдат повърхностни и да не се задълбочават в проблемите.

Девиз: „Съединението прави силата“

Положителни прояви: дипломатически талант, изтънченост, такт, добър вкус.

Отрицателни прояви: двуличие, лицемерие, нерешителност, безгръбначност.

Мотивация: добри взаимоотношения, хармония, естетика.

Ключови думи: балансиран, хармоничен, избирателен, тактичен, естетичен, етичен.

Етап: партньорство и сключване на договори, ориентация към другите, търсене на компромиси.

Символ: – везни, претеглят плюсовете и минусите на това или онова решение и не могат да решат по никакъв начин.

Скорпион

Управител: Плутон, преди откриването на Плутон – Марс

Образ: борещ се с някого или нещо, екстремен спортист, спасител, детектив.

Зодия Скорпион се управлява от сложната планета на кризите и трансформациите Плутон. Затова Скорпионът има всичко необходимо, за да се противопостави на кризи: необикновена издръжливост, сила на волята, добро усещане за негативи и подводни камъни. Той може да спасява другите от кризи. Но за Скорпиона е характерна и скритост, недоверчивост, търсене на подтекст. Ако няма никакви трудности и кризи, Скорпионът е способен да предизвика буря в чаша с вода и драма от нищото. В спокойна обстановка му е некомфортно, но когато трябва да се бори, да постига цели и да оцелява – той е щастлив. Скорпионът е знак на крайностите и превратностите, винаги на ръба. Копае дълбоко и обикновено стига до самата същина. Плутон е също планета на властта, затова за Скорпиона са важни властта, влиянието, контролът. Управлението на ресурси, това е таланта на Скорпиона.

Интензивност: Скорпионите са много интензивни във всичко, което правят. Те са страстни, емоционални и целеустремени.

Мистерия: Скорпионите са обгърнати в мистерия. Те са потайни и не обичат да споделят личните си дела с другите.

Проницателност: те са много проницателни и умеят да разберат хората. Виждат отвъд маската и знаят какво се крие в душата на човека.

Решителност: Скорпионите са много решени и упорити. Те не се отказват лесно от целите си, и са готови да положат много усилия, за да ги постигнат.

Лидерство: Скорпионите са родени лидери. Те са смели, уверени и умеят да вдъхновяват хората.

Страст: Скорпионите са много страстни във всичко, което правят. Те са страстни любовници, приятели и врагове.

Ревност: Скорпионите могат да бъдат много ревниви. Те са собственически настроени и не обичат да делят това, което обичат.

Отмъстителност: Скорпионите не прощават лесно. Те помнят обидите и са склонни да отмъщават.

Сексуалност: Скорпионите са много сексуални същества. Те са чувствени и обичат да изпитват удоволствие.

Девиз: „Истината е някъде там“

Положителни прояви: воля, силен характер, издръжливост, способност да се преражда като феникс от пепелта, просперитет в криза, детективски талант (да стигнеш до дъното на нещо скрито, дълбоко).

Отрицателни прояви: отмъстителност, язвителност, потайност, недоверие.

Мотивация: Да се стигне до дъното на нещата.

Ключови думи: потаен, волеви, страстен, издръжлив, интензивен, дълбок.

Етап: криза, точка на бифуркация, необходимостта да се намери слабото място в системата и да се елиминира.

Символ: – опашката на скорпиона, с която може да ужили болезнено (както на думи, така и на дела).

Стрелец

Управител: Юпитер

Образ: гуру, вдъхновяващ другите и споделящ своята философия, пътешественик и търсач

Стрелецът се управлява от оптимистичния Юпитер, което го прави оптимистичен и весел човек. Стрелецът има далечни цели, стремежи и идеи. Той е стратег с широка перспектива, който умее да мисли за голямото. Но в тактиката, спецификата и ежедневните дела Стрелецът може да има трудности. Юпитер е планетата на обучението и учителите, затова Стрелецът е естествен учител. Той има знания, мъдрост и авторитет, но може да бъде арогантен и високомерен.

Независим: Стрелецът е много независим и не обича да му се казва какво да прави.

Свободолюбив: Стрелецът цени свободата си над всичко друго.

Авантюристичен: Стрелецът обича приключенията и винаги е готов за нови преживявания.

Честен: Стрелецът е честен и директен, и не обича да лъже.

Щедър: Стрелецът е щедър и не се страхува да споделя това, което има, с другите.

Весел: Стрелецът е много весел и оптимистичен човек.

Духовен: Стрелецът се интересува от духовното развитие и търси смисъла на живота.

Мото: „По-добре е птица в ръката, отколкото две в гората“.

Положителни прояви: оптимизъм, широк мироглед.

Отрицателни прояви: игнориране на подробности, конкретика, арогантност.

Мотивация: развитие.

Ключови думи: вдъхновен, оптимистичен, поучителен, целенасочен, експанзивен.

Етап: появата на нови идеи и цели, обобщаване на натрупания опит и знания, етапът, когато е време да споделите това знание и мъдрост с другите.

Символ: – лъкът на стрелеца, с помощта на който той се прицелва в далечната си цел.

Козирог

Управител: Сатурн

Образ: шеф, инспектор.

Козирогът е упорит, трудолюбив и практичен знак, чиито качества го водят към постижения и висок социален статус. За Козирога е много важна позицията му в социалната (и всяка друга) йерархия. Той е целеустремен и е готов да положи много усилия, за да се изкачи нагоре. Управляван от планетата на реда Сатурн, Козирогът цени йерархията и структурата на системата като цяло. Той е отличен организатор и администратор, умее да планира и да изпълнява задачи. Сатурн е и планета на ограниченията, а Козирогът е способен на самоограничение, за да постигне целите си. Можете да разчитате на Козирога, защото е отговорен и сериозен. Той ще доведе всяка задача до край. Козирогът не обича промяната и е склонен към консерватизъм.

 Амбициозност: Козирозите са много амбициозни и целеустремени. Те винаги имат ясни цели и работят упорито, за да ги постигнат.

Дисциплина: много дисциплинирани и организирани. Те умеят да управляват времето си ефективно и да се придържат към графиците си.

Практичност: Козирозите са практични и реалистични. Те предпочитат да се фокусират върху това, което е постижимо, и не губят време за фантазии.

Отговорност: Козирозите са отговорни и надеждни. Винаги може да се разчита на тях да изпълнят обещанията си.

Трудолюбие: те са готови да работят усилено, за да постигнат целите си.

Лоялност: верни на приятелите и семейството си.

Пестеливост: те са внимателни с парите си и не ги харчат безразсъдно.

Контролиращи: обичат да имат контрол над ситуациите и не обичат да се чувстват безпомощни.

Песимистичност: могат да бъдат склонни да виждат негативната страна на нещата.

Студени: могат да бъдат сдържани и да им е трудно да изразяват емоциите си.

Девиз: „С търпение и труд всичко се постига“.

Положителни прояви: решителност, надеждност, ефективност, опит, зрялост, отговорност.

Отрицателни прояви: твърдост, сухота.

Мотивация: ред, дисциплина.

Ключови думи: солиден, стабилен, негъвкав, фокусиран, консервативен, отговорен, надежден.

Етап: достигане до върха, целта, организиране на това, което определено ще работи и ще бъде ефективно, превръщане на идеи и натрупан опит в работеща структура и поддържане на ред в нея.

Символ: – символизира твърдостта на Козирога.

Водолей

Управител: Уран, преди откриването на Уран – Сатурн

Образ: млад човек, душата на компанията или учен-изобретател

Водолеят е много необичаен знак, който не се страхува и дори се стреми да се открои от тълпата. В същото време този знак е много колективен, общителен, приятелски настроен и неформален. Свободата е много важна за него: той се управлява от планетата на свободата Уран.

Независимост: Водолейте ценят свободата си и не обичат да бъдат ограничавани.

Прогресивност: те са отворени към нови идеи и технологии и често са в челните редици на промяната.

Хуманитарност: те се интересуват от благосъстоянието на човечеството и често се борят за по-справедлив свят.

Интелектуални: те обичат да мислят и да анализират информацията.

Творчески: имат богато въображение и често са привлечени към изкуството и иновациите.

Общителни: обичат да общуват с хора и да обменят идеи.

Непредсказуеми: могат да бъдат изненадващи и нестандартни в поведението си.

Идеалисти: имат високи стандарти и често се разочароват от несправедливостта в света.

Девиз: „Свобода, равенство, братство“

Положителни черти: дружелюбност, независимост

Отрицателни прояви: скандален, странност

Мотивация: новото, необичайното.

Ключови думи: свободен, оригинален, независим, интелектуален, нетрадиционен.

Етап: време да се обедините с някого, да обедините хората, да разпространите идеи, да направите крачка към еволюцията въз основа на натрупан опит, да направите открития въз основа на изследвания.

Символ: – символ на вода. Водата се свързва със знанието и мъдростта и тъй като е от съществено значение за живота може да се разглежда като символ на духовния живот и знанието за Бога.

Риби

Управител: Нептун, преди откриването на Нептун – Юпитер

Образ: будистки монах, психолог, мистик или творческа личност

Рибите са чувствителен, емоционален и възприемчив знак, може да се каже, психолог по природа. В негативен смисъл Рибите могат да имат склонност към пристрастяване, силна податливост към влиянието на всичко и всеки. Отчасти Рибите живеят в свой магически свят, а не в реалността.

Състрадание и емпатия: Рибите са дълбоко състрадателни и емпатични хора. Те са способни да разбират и да се свързват с емоциите на другите на много дълбоко ниво.

Емоционалност: Рибите са управлявани от своите емоции. Те са чувствителни, лесно се разчувстват и често изразяват емоциите си открито.

Интуитивност: Рибите са силно интуитивни. Те се доверяват на вътрешното си чувство и често могат да усетят нещата, които другите не могат.

Въображение: креативни са и имат богато въображение. Те обичат да мечтаят и да се губят в собствените си фантазии.

Духовност: често са духовно настроени и търсят смисъла на живота. Те могат да бъдат привлечени от религията, философията или други духовни практики.

Мечтатели: често са изгубени в собствените си мисли и фантазии.

Създатели: креативни и имат артистичен талант.

Нежни: грижовни и състрадателни към другите.

Саможертвени: често поставят нуждите на другите преди своите.

Непостоянни: могат да бъдат нерешителни и да променят мнението си често.

Мързеливи: могат да бъдат лениви и да избягват отговорности.

Девиз: “Не всеки, който броди, е заблуден.”

Положителни прояви: талант на психолог, фина чувствителност

Отрицателни прояви: измама, лукавство

Мотивация: тайното, скритото.

Ключови думи: фигуративен, потаен, променлив, неопределен, мистичен, състрадателен, емоционален, романтичен.

Етап: последният етап, обобщаване, стоически подход към всичко, сякаш всичко е вече видяно и преживяно, осъзнаване на всичко, което се е случило. Пауза и подготовка за нов цикъл.

Символ: – две риби, гъвкавост.

Тъй като има 12 зодиакални знака и 10 планети, две от тях управляват по два знака:

Меркурий: Близнаци и Дева

Венера: Телец и Везни

Съществува мнение, че има още две неоткрити планети, които биха допълнили системата.

Важно е да се отбележи, че знаците не са равнозначни на управляващите ги планети. Например, символиката на Марс и Овен е много сходна, но не е напълно идентична.

Както знаете, наталната карта на всеки човек съдържа 10 планети. Положението само на Слънцето в зодиакалните знаци не е достатъчно за надеждни изводи.

Описанията на знаците, по-горе, не бива да се прилагат към хора, чието Слънце се намира в даден знак. Тези описания са „чисти образи“ на знаците и са предназначени за по-добро запомняне на тяхната символика.