Метод за тълкуване на комбинациите от планети и знаци в астрологията

Метод за тълкуване на комбинациите от планети и знаци в астрологията

Подобно на планетите, знаците са образи, от които астрологът може да извлече много тълкувания. И когато тълкувате позицията на планета в даден знак, трябва да комбинирате във въображението си образа на планетата и образа на знака. Но не винаги е лесно. В този случай можете да използвате метода на ключовата дума.

КЛЮЧОВИ ДУМИ ЗА ПЛАНЕТИТЕ

Слънце: личност, креативност, индивидуалност.

Луна: емоции, възприемане на света, комфорт.

Меркурий: информация, реч, мислене.

Венера: харесвания и нехаресвания, изразяване на чувства, вкус.

Марс: сила, енергия, активност, действие, воля.

Юпитер: увеличение, успех, популярност, патос.

Сатурн: ред, дисциплина, ограничения, спиране, стабилност, намаляване.

Уран: свобода, изненада, внезапност, бунт, независимост.

Нептун: несигурност, илюзии, мечти, милосърдие.

Плутон: сила, супер-усилие, разрушение, мощ, манипулация, трансформация.

КЛЮЧОВИ ДУМИ ЗА ЗОДИАКАЛНИТЕ ЗНАЦИ

Овен: проактивен, енергичен, напорист, агресивен, хазартен, активен, импулсивен

Телец: стабилен, издръжлив, спестяващ, конкретен, инертен, практичен, земен

Близнаци: адаптивен, променлив, интелектуален, общителен, лесен, активен, повърхностен

Рак: дълбок, консервативен, емоционален, интровертен, традиционен, мрачен, възприемчив

Лъв: мощен, пищен, горд, артистичен, щедър, креативен, самоуверен, царствен

Дева: структурираща, педантична, прецизна, рационална, спретната, усърдна

Везни: балансирани, хармонични, селективни, тактични, естетични, етични

Скорпион: потаен, волев, страстен, издръжлив, силно емоционален

Стрелец: ентусиазиран, оптимистичен, поучителен, целенасочен, експанзивен

Козирог: солиден, стабилен, негъвкав, фокусиран, консервативен, отговорен, надежден

Водолей: свободен, оригинален, независим, интелектуален, нетрадиционен

Риби: богато въображение, потаен, променлив, неясен, мистичен, състрадателен, емоционален

За да интерпретирате планета в зодиакален знак, опитайте се да комбинирате последователно ключовите думи за планетата с ключовите думи за знака. Не всички ключови думи се съчетават идеално, но някои комбинации могат да ви насочат как да интерпретирате това положение.

Както вече разбрахте, планетите е по-добре да се интерпретират като функции (глаголи или съществителни), а зодиакалните знаци – като качества, характеристики, особености (прилагателни или наречия). Ако анализирате личността и характера на човек, интерпретирайте само личните планети в знаци. Социалните и висшите планети в знаците също работят, но за личността те ще бъдат свързани само косвено чрез аспекти и домове.

Например ако имаме човек с Луна в Овен. Как да го интерпретираме? Първият вариант е да комбинираме образите. Образът на нещо нежно, меко тук се съчетава с образа на нещо ярко и войнствено. При това, образът според Луната (тъй като това е планета) трябва да бъде някаква функция. Луната отговаря за емоционалния свят на човека. А образът според Овен – това са характеристики, качества. Според Овен този свят е ярък, активен. Нежното дете Луната обличаме във военна униформа и се получава, че емоциите тук са без излишни сантименталности, прости и директни.

А може да вървим и по втория вариант – чрез метода на ключовите думи. За Луната да вземем думата „комфорт“ например, а за Овен – „енергичен, инициативен“. Как можем да свържем тези думи? Например- на човека е комфортно, когато има някаква активност, динамика, не е скучно и няма застой. Но трябва да имаме предвид, че ключовите думи далеч не са изчерпателен списък. Уместно е също да използваме глаголи за планетите. Така с Луната ние „изразяваме емоции“ например, а според нейния знак определяме „как“ правим това. В случая човек изразява емоциите си активно, директно, ярко. Накратко, припомняме си за какво отговаря планетата и й придаваме качествата на знака, сякаш я обличаме в дрехите на знака.

Тълкуване на различните планети

При тълкуването на планетите в зодиакални знаци трябва да помним, че има лични, социални и висши планети и те се тълкуват по различен начин.

Личните планети са нашите лични функции, с които можем свободно да правим нещо. Можем да ги сравним с ръка или крак. При това има активни лични планети и пасивни лични планети. Активните планети са Слънцето и Марс. С тях можем активно да правим нещо, като с ръка или крак. А пасивните планети са Луната и Венера. С тях правим нещата само в пасивен режим, основно с тях възприемаме, желаем и т.н. Пасивните планети можем да сравним с кожата, очите или ушите. Меркурий е отчасти активна, отчасти пасивна планета – с нея възприемаме (информация) и правим (чрез общуване или писане).

Със Слънцето ние вземаме решения, управляваме живота си, проявяваме индивидуалността си.

С Луната ние възприемаме, чувстваме, изразяваме емоции, изпитваме потребност, отпускаме се, адаптираме се.

С Меркурий ние мислим, пресмятаме, обработваме информация, общуваме.

С Венера ние изграждаме връзки, партнираме, избираме неща, които харесваме, желаем, получаваме удоволствие.

С Марс ние действаме, борим се, постигаме, отстояваме каузата си.

И точно как правим всичко това ни подсказват знаците на тези планети. Социалните планети обаче не са наши лични функции, а функции, насочени към функционирането ни в обществото. Затова социалните планети в знаците няма да отразяват качествата на нашата личност.

С Юпитер ние растем и се развиваме, опознаваме света. Това е някакво абстрактно развитие в нашата карта, но как точно е свързано с личността – засега не знаем.

Със Сатурн ние се вписваме в съществуващата система и йерархия. Това е някаква абстрактна система в картата ни, но как е свързана с личността – засега също е неизвестно.

Висшите планети също не са функции на личността, а функции, насочени към функционирането ни в света в глобален смисъл.

С Уран ние участваме в колективна комуникация, свързваме се с общото информационно поле.С Нептун ние се интегрираме с всичко живо на Земята, свързваме се с общото емоционално поле.
С Плутон ние участваме в масови събития, в разпределението на силите, свързваме се с общото силово поле.

Ако се върнем към сравнението на личните планети с ръце или крака, то социалните и висшите планети са някакви външни предмети, които можем да придвижваме с ръка или крак, но не директно.

Стелиум в знак

Ако има 3 или повече планети в един знак, тогава той се нарича стелиум в знака. В този случай качествата на знака са силно изразени в човека. Например, виждаме стелиум във Везни – и можем да кажем, че качествата на Везни (дипломатичност, изтънченост, добри маниери и т.н.) са присъщи на човек. Колкото повече лични планети има в стелиум, толкова по-ясно се изразяват свойствата на знака в характера на човека. Но дори стелиум от нелични планети играе важна роля.