Обител, екзалтация, изгнание, падение

Обител, екзалтация, изгнание, падение

Специални позиции на планетите в знаците

Всяка планета в хороскопа е разположена в определен зодиакален знак. Управителят на този знак се нарича нейн диспозитор. Например, ако Луната е във Везни, нейният диспозитор ще бъде Венера (тъй като Венера управлява Везни). Тъй като планетата проявява себе си чрез качествата и характеристиките на знака, функциите на Луната се свързват тясно с тези на Венера.

Диспозиторът е господарят на знака, в който е позиционирана планетата. Той е собственикът на „жилището“, където пребивава планетата, и има голяма власт над нея. В този случай Венера е господарката на Луната.

Понякога обаче планетата се намира в своя собствен управляван знак. Например Луната в Рак. Това положение се нарича обител и е изключително благоприятно за планетата. В своя знак тя се чувства като у дома си и може да проявява качествата си по естествен и хармоничен начин. Луната в Рак например може да изразява свободно емоциите си или грижовността си. Тя е като дете в люлка където му е топло, уютно и спокойно. Обителта дава на планетата и увереност в себе си (понякога прекалена). Тя не зависи от други планети. Планетата в обител е все едно в собствен дом. Марс в Овен например е типичен спортист във фитнеса, чувстващ се напълно уверен и независим.

Има и други специални позиции на планетите в знаците. Вижте таблицата по-долу.

В кой знак планетата е в обител – гледаме колоната „обител“. Сивият цвят обозначава т.нар. минорна обител. Това е свързано с по-късното откриване на външните планети. Тъй като по-рано Скорпион се управляваше от Марс поради липсата на Плутон, сега Марс е негов минорен управител. Това означава, че енергиите на Марс като цяло са близки до Скорпион в сравнение с другите планети, но енергиите на Плутон са много по-близки. Като цяло Марс и Плутон имат известно сходство във влиянието си (в сравнение с другите планети), затова и Овен е минорна обител на Плутон. Планетата в минорна обител се чувства достатъчно комфортно, но не толкова, колкото в обичайната си обител.

Възможно е някоя обител на Меркурий или Венера да стане минорна, когато астролозите намерят по-подходящ „наемател“ за едно от техните „жилища“. Като цяло, според символиката Меркурий е по-близък до Близнаци, а Венера – до Везни.

Планета може да бъде в знака в екзалтация. Това, както и обителта, е благоприятно положение, но не толкова. Ако планетата е в обител, тя е като в собственото си жилище, а планетата в екзалтация е в чуждо жилище, но там тя е много уважавана. Тя се чувства достатъчно комфортно, но все пак е на гости у своя диспозитор. Но тя не е в такава зона на комфорт и не е толкова уверена в себе си, колкото планетата в обител, затова нейните проявления дори могат да бъдат по-ярки.

Да си припомним значението на думата „екзалтиран“ – възторжен и възбуден. Например, Луната в Телец е като дете, но не в люлка, а просто в уютно и комфортно жилище. Възможностите и мотивацията за проявление ще бъдат много по-големи. Или Марс в Козирог – спортиста не във фитнеса, а в сериозна компания на ръководна длъжност. Тук качествата на смелостта, активността, дори силата, ако става дума за сила на характера, са много важни и има дори повече възможности да ги прояви, и повече стимул за това (необичайни условия).

Както планетата в обител, така и тази в екзалтация може да указва за определен талант: за натива е лесно да прави нещо, свързано с тази планета. Особено лесно е нещо, свързано с планета в обител. Но когато нещо се отдава лесно, може да не достига мотивация. С планетите в обител или екзалтация натива може да не се труди особено за резултата, да бъде прекалено самоуверен и в крайна сметка да не се развива в темите на тази планета.

Планетата в даден знак също може да бъде в изгнание. Звучи не много радостно, но такъв е фактът: в този знак тя се чувства некомфортно, сякаш я прогонват, изгонват оттам. В този дом тя изобщо не е желан гост. Изгнанието е пълната противоположност на обителта. И се намира в знака, противоположен на обителта. Например, Марс е в обител в Овен, а в изгнание – в противоположния знак Везни. И ако в Овен той може да действа бързо и решително, то във Везни му се налага да действа в стила на Венера: деликатно, етично или чрез партньор. Но това може да доведе до нерешителност, невъзможност за действие. Марс във Везни е като типичен спортист, озовал се на модно ревю. Принуден е да облече елегантна рокля и да води светски разговори, мило усмихвайки се на околните. Доста трудно! А Луната в изгнание в Козирог е като дете, попаднало в сериозна компания на ръководна длъжност, принудено да организира хора, да преодолява различни трудности и да изпълнява работни задачи, стиснало зъби. Също не е лесно.

Още едно особено положение е падението. То е противоположно на екзалтацията. Намира се в знака, противоположен на екзалтацията на планетата. При падението планетата не е напълно прогонена от знака, тя просто „пада“ (като на пода) и се озовава в некомфортно положение за проявяване на качествата си. И тук планетата също не е желан гост, но въпреки това не е толкова нежелана, колкото при изгнанието. Марс в падение в Рак е спортистът, озовал се в люлка. Не толкова дискомфортно, колкото на модно ревю, но пак е неприятно. Луната в падение в Скорпион е като дете, попаднало в извънредна ситуация: стрес, евакуация, главната задача е да оцелее.

Планетите в изгнание и падение също имат своите позитиви. Въобще в астрологията всичко има плюсове и минуси. Планетата в изгнание или падение усеща, че не може да се изрази напълно и търси други, нестандартни начини за реализация. Притежателят на такава планета може да изпитва вътрешно напрежение, което би могло силно да го мотивира да развива тази планета и нейните качества и функции. Но трябва да го прави чрез въпросния знак и неговия диспозитор. Така например Марс във Везни (в изгнание) може да постигне големи успехи в бизнеса благодарение на партньорства или в спортове, свързани с естетика (танци, гимнастика и др.).

Луната в Скорпион (в падение) пък може да стане майстор на оцеляването в кризисни ситуации или да помага за оцеляването на други (възможно е реализация в медицината, психологията и др. области). В известен смисъл изгнанието или падението е талант, само че над него трябва здравo да се поработи, тъй като не се проявява от само себе си като в случая с обителта. Но за целта е необходимо нативът да има съответното желание, което невинаги е налице.

Положението на планетата в обител или екзалтация отдавна се нарича нейно достойнство в съответния знак, а положението й в изгнание или падение – нейна слабост.

Например в диаграмата по-долу Венера е в Телец в своя обител, Нептун е в Риби в своя обител, Уран е в Телец в падение, както и Плутон във Водолей:

Когато анализирате карта, трябва да проверите дали планетите в нея са в обител, екзалтация, изгнание или падение. И ако има такива планети, тогава трябва да им обърнете специално внимание. Позицията на планета в някоя от тези позиции я прави изпъкваща и нейните прояви по-ярки и важни за човек. Но самото естество на проявите ще зависи от конкретния знак.

Отношенията между планетата и нейния диспозитор

Между планетата и нейния диспозитор съществуват специални отношения. Това са отношения на зависимост: планетата зависи от своя диспозитор, както квартирантът зависи от собственика на жилището. Но при възникване на проблеми тя може да се обърне към диспозитора и той е длъжен да й помогне. Ако планетата е в обител – тя си е собственик и не зависи от никого, следователно и няма към кого да се обърне (плюс и минус). Например Луната в Рак е самостоятелна, не зависи от други планети, затова нативът е сигурен в лунните си качества: сигурен е какво му е комфортно и какво не, разбира емоциите си. И при възникване на лунни проблеми, ще ги решава сам със средствата на Луната: чрез изразяване на емоции или подкрепа от близки например.

Но на такава Луна няма към кого да се обърне и решаването на емоционални проблеми чрез емоции може да не е много продуктивно, което да доведе до още по-големи емоционални проблеми. Емоционалността тук е засилена и въпреки че това е талант на човека, в определени ситуации може да се превърне в проблем. Ако планетата е в екзалтация, нейният диспозитор се отнася добре с нея, тъй като те имат много сходна природа, близки са по качества и се допълват добре. Например Марс в Козирог е в екзалтация: ако на Марс му трябва да направи нещо, Сатурн помага да се организира процесът. И тук не всичко е гладко, но проблемите могат да възникнат не толкова заради самата екзалтация, а просто според това как се проявява планетата в знака (както при всяка планета във всеки знак).

Ако планетата е в изгнание, нейният диспозитор се отнася много зле към нея. Причината е напълно противоположната им природа. Планетите, управляващи противоположните знаци, са „врагове“ помежду си. Например нежната и чувствителна Луна и суровият и принципен Сатурн или мекaта и отпуснатa Венера и боевият и активен Марс. На Венера в знака на Марс (Овен) е трудно да се отпусне и да се наслаждва, а нативът трябва да решава този проблем в различни житейски ситуации. Това може да се проявява по разнообразни начини, например нативът може да има трудности да се отпусне и да се наслаждава на живота, трудно да действа хармонично, във взаимоотношенията да е прекалено активен или дори конфликтен и т.н.

Тъй като диспозиторът е длъжен да помага на своя „подопечен“, то така или иначе планетата се проявява чрез него. Но нативът може да намери начин да го прави по най-ефективния начин, например с Венера в Овен да използва активността си във взаимоотношенията, да преследва партньора и да го води след себе си. И до голяма степен това колко успешен е този начин зависи от сферата. Например във бизнеса за такава Венера е страхотно, може активно да се развива чрез партньори и смело да се конкурира, при нужда отстоявайки позицията си. А на прием в кралския дворец едва ли някой би я оценил, там по-скоро би паснала изисканата Венера във Везни.

Ако планетата е в падение, диспозиторът я гледа малко накриво. Това прилича донякъде на проявленията на планета в изгнание, но не е толкова сурово. И тук планетата също трябва някак да се приспособи и да действа чрез диспозитора, с негова помощ, макар че не е лесно. Например Марс в Рак – предлага се да действа чрез емоции или грижа, което е малко неестествено и пречи на Марс да постига целите си. Но както и в примера с Венера, и тук трябва да се намери подходът и ситуациите, където точно такъв Марс е нужен. Да речем, Марс в Рак се справя страхотно със защитата на „своите хора“, роден е защитник.

Отношенията на планета в изгнание или падение с нейния диспозитор наподобяват донякъде баснята за лисицата и щъркела. Лисицата предлага храна в паница на щъркела, но заради клюна си той не може да я яде. И обратно – щъркелът предлага храна на лисицата в тясно гърне, но тя не може да я яде. Диспозиторът на планета в изгнание или падение би искал да й помогне, да я „нагости“, но това, което предлага, е много трудно да се приложи за планетата.

One Reply to “Обител, екзалтация, изгнание, падение”

Comments are closed.