Последната война и идването на Месията

Последната война и идването на Месията

israel365news.com: Равин Ефраим Пълванов, учител и автор на блога „Mayim Achronim” („Последните води”), във видеото си “Машиах ще дойде ли тази година?”

цитира библейски пророчества и еврейски източници, описващи настоящите войни в Украйна и Израел като предвестници на края на света, за което има преки указания в класическата еврейска литература.

„Преди няколко седмици открих нещо в нашите древни писания, което просто ме удиви и сега съм много развълнуван да го споделя“, казва Пълванов във видеото си. „Но ще оставя това за края на епизода. Така че не заспивайте.“

На първо място Пълванов се позовава на лекция, които изнесе преди две години по време на пандемията в която намекна, че светът се намира в предмесиански период.

„Когато проектирах в съзнанието си събитията от последните три години, тогава, колкото и да е странно, всичко, което предполагахме преди три години, на практика се сбъдна, точно година по година“, казва Пълванов.

Той се позовава на известното пророчество, намерено на няколко места в Талмуд и Мидраш, за последните седем години преди идването на Машиах (Месията). И от този текст се предполага, че сме в този седемгодишен период. Като доказателство Пълванов започва да цитира цитати от Талмуда (Синедрион 97а).

„Мъдреците са учили за период от седем години, (т.е. Съботния цикъл), по време на който ще дойде Месията, синът на Давид: През първата година ще се изпълни този стих: „И ще предизвикам дъжд на един град и няма да дам дъжд на друг град“ (Амос 4:7). През втората година от този период ще бъдат пуснати стрелите на глада. През третата година ще има голям глад и ще умрат мъже, жени, деца, благочестиви хора и техните дела, а Тора ще бъде забравена от онези, които я изучават. През четвъртата година ще има много, но не толкова много. В петата година ще има много и ще ядат, ще пият и ще се веселят, и Тора ще се върне при онези, които я изучават. През шестата година ще се чуят небесни гласове. През съботната година ще се водят войни ( например войната Гог и Магог) с участието на еврейския народ. В рамките на една година след края на съботната година, синът на Давид ще дойде.

„Затова през първата година от този цикъл на места ще има суша, а на други наводнения“, казва още Пълванов. „Това означава, че ще има тежко и странно време по целия свят. Виждаме, че това е доста често срещано в наши дни.“

„И тогава, през втората година, ще бъдат изстреляни стрелите на глада. Но това ще е само прелюдия към третата година, когато гладът ще е много жесток и ще умрат много хора”, казва Пълванов. „През 2021 г. приехме, че гладът е по-скоро символична интерпретация и един вариант на основния текст, но всъщност става дума за вид чума, тоест пандемия.“

Пълванов цитира сборник от мидраши, наречен Шир ха-Ширим (Песен на песните) Раба (2:13), в който се казва от името на равин Чия Бар Аба, че „преди дните на Мошиах светът ще бъде погълнат от голяма чума. .”

„Ако това е така, то през втората година стрелите на тази чума ще бъдат изстреляни, но тя все още няма да се вижда в света. И тогава на третата година ще настъпи мащабна глобална катастрофа, в която ще загинат много хора”, казва Пълванов.

Той отбелязва, че няколко велики равини наистина са починали в резултат на пандемията. Талмудът гласи, че децата също ще пострадат и точно младите хора са именно демографската група, която пострада от това заболяване. И все пак блокирането и други „защитни мерки“, които са навредили на образованието и социализацията, са навредили на младите хора може би повече от всяка друга възрастова група.

Спомням си тази първа дълга изолация, когато децата дори не можеха да играят в парка и беше много неприятно, а познавам няколко младежи, които дори се опитаха да се самоубият”, казва Пълванов. „В много отношения лечението беше по-лошо от болестта.“

Той също така отбеляза, че синагогите и църквите са били затворени, въпреки че публичните събития и левите протести са били разрешени.

„Така че когато това пророчество казва, че Тора ще бъде забравена, че ще има по-малко изучаване на Тора, точно това се случи.“

Пълванов обясни още, че първата година от съботния цикъл според пророчеството съответства на 2018 г. или според еврейския календар 5778 г. Той припомни, че календарите са леко изместени, тъй като еврейската година започва в еврейския месец Тишрей, който приблизително съответства на септември, докато светският календар започва през януари. Следователно втората година от древното пророчество ще съответства на 2019 г., или 5779 г. Според Талмуда през петата година, съответстваща на 2022 г., ще има изобилие.

„Тогава всичко до голяма степен се нормализира“, каза Пълванов. След това той продължи в Талмуда, който заявява, че през шестата година ще има „звуци“, а през седмата ще има война. През шестата година, тоест миналата година, ще има слухове за война, а в седмата тези войни ще избухнат като големи войни.

„Така че от еврейския календар, който започва в края на септември 5784 г.(2023), това би съответствало на (войни). И точно на това станахме свидетели, трагично, точно в началото на еврейската година, в началото на 5784 г. , което би съответствало на тази седма години.” Пълванов предположи, че има явно нагнетяване на войната в Израел.

„Преди войната това, което доминираше в еврейските новини, беше разделението в Израел, почти като гражданска война, хора, които се мразеха един друг и луди вътрешни борби, протести и войници, отказващи да се явят на служба. Това беше много опасно време за Израел и еврейския народ, защото нашите врагове видяха, че сме слаби и разделени. И ние знаем, че това, което Бог мрази повече от всичко друго, е когато еврейският народ се мрази един друг и се разделя и воюва, а това обикновено води до някаква катастрофа.

Пълванов отбеляза неясна, но шокираща връзка между атаката на Хамас на 7 октомври и Русия.

„През септември, само преди няколко месеца, имаше всички тези разговори за подписването на мирно споразумение между Израел и Саудитска Арабия, което беше доста всеобхватно и включваше повече търговия между двете страни, включително железопътна мрежа, която ще свързва Саудитска Арабия през Израел за Европа“, каза Пълванов. „Най-важното е, че това щеше да включва тръбопроводи, позволяващи на Саудитска Арабия да продава петрола си на Европа. Освен това Израел сега има газ и иска да направи тръбопроводи директно до Европа. Това беше проблем за Русия, защото техният основен източник на доходи беше нефтът и газът за Европа. Споразумението между Израел и Саудитска Арабия щеше да подкопае Русия.

„Така че Русия искаше тази сделка да бъде анулирана и палестинците, разбира се, също искаха тази сделка да бъде анулирана. За Русия тази война беше като тройна победа, защото те защитиха приходите си от петрол и газ, а също така цялото внимание беше изключено от Русия. Изведнъж всички заговориха за Израел и Хамас. Всички хора на Запад започнаха да протестират от името на палестинците, докато преди година всички протестираха в подкрепа на украинците.

Пълванов предположи, че Русия може да е насърчила или дори позволила атаката на Хамас. „Значи Русия печели от това. И не само това, но сега Украйна получава по-малко финансиране и пари. Интересно е, че няколко дни след атаката Русия прие делегация на Хамас в Москва и след това ги прие отново няколко седмици по-късно. Русия не смята Хамас за терористична организация. Абу Марзук, един от лидерите на Хамас, всъщност каза открито пред медиите, че Русия е най-добрият приятел на Хамас.

„Също така е много интересно, че случайно, въпреки че не вярваме в съвпадения, 7 октомври е рожденият ден на Владимир Путин. Това е почти като подрък от Хамас за рождения ден на Путин.

Пълванов отбеляза, че Хамас е нападнал Израел в последния ден на празника Сукот. Във видеото си Пълванов отбеляза, че тази връзка между Войната на Гог и Магог е така, защото както всички 70 нации са били представени в жертвоприношенията на Сукот, така и всички 70 нации ще участват във войната.

„Това е изпълнение на пророчеството, че на Сукот ще започне последната война“, каза Пълванов. „И колко време ще продължи?” Пълванов цитира Мишна (Едуйот 2:10):

„(Раби Акива) казваше, че има пет неща, които продължават дванадесет месеца: Съда на поколението на потопа (продължи) дванадесет месеца; Съдът на Йов (продължи) дванадесет месеца; Съдът на египтяните (продължи) дванадесет месеца; Съдът над Гог и Магог в бъдеще (ще продължи) дванадесет месеца…”

След това Пълванов отбелязва, че текущата година в еврейския календар е високосна и има допълнителен месец.

„Надяваме се, че сме в тази година, тъй като всички искаме Мошиах да дойде скоро“, добави той. След това той цитира мидраш (Пиркей Д’Рабби Елиезер, глава 30), който описва три войни, които „синовете на Исмаил“ (т.е. арабите) ще водят в края на дните въз основа на стих от Исая:

Защото побягнаха от сабите, От оголената сабя, от запънатия лък, И от лютостта на войната.. Исая 21:15

„Едни в гората на Арабия (т.е. на запад)“, се казва в Мидраш. „Едни на морето и други в голям град.“

„Това описва атаката на Хамас на 7 октомври“, каза Пълванов. „Това беше тристранна атака; дойдоха от морето с ултралеки самолети и в градовете и кибуците и нападнаха в пустинята на партито сред природата.

„Този ​​стих е за мечове и името на израелската офанзива е Мечове от желязо“, каза Пълванов.

One Reply to “Последната война и идването на Месията”

Comments are closed.