Предсказанията на индианското племе Хопи

Предсказанията на индианското племе Хопи

Хопи са индианско племе и техните предсказания са били източник на дискусии и дебати през последните 50 години сред футуролозите. Пророчествата започват с края на Третия свят. Както при маите, хопите използват препратки към големи цикли от време в своите истории. Всеки цикъл е Свят, белязан от идване и заминаване на Великия Дух, известен като (Маасау). Третият свят беше унищожен от потоп, повечето хора, с изключение на няколко избрани, загинаха в потопа. Тези хора бяха скрити в земята и изведени отново, след като водите се оттеглиха, навлизайки в Четвъртия свят.

Великият дух раздаде осем каменни плочи на оцелелите, раздели ги на четири цвята и им даде „попечителство“ над извора на знанието, свързано с всеки от четирите елемента. Тези плочи съдържаха „оригинални учения“, които всяка група трябваше да съхрани. В края на Четвъртия свят хората трябваше да се съберат отново, за да споделят своите учения и знания, създавайки велика цивилизация. Ако плочите не се съхранят, както хората, така и планетата отново щяха да бъдат изправени пред почти пълно унищожение. Великият Дух увещава хората никога да не позволяват на плочите да „докоснат земята“ – което означава да уважават плочите и да ги пазят.

Всеки „клан“ е свързан с цвят, посока, расов тип и база от знания, свързани с един от четирите елемента.

Червено, изток, земя, земеделие, биология, зоология, американски индианци

Черно, запад, вода, медицински науки и такива базирани на вода, напр. океанография, хематология, африкански тип

Бяло, север, огън, технология, кавказки тип

Жълто, юг, въздух, вътрешно съзнание, психология, азиатски тип

Хопите били водени от двама братя: Син брат и Бял брат. Белият брат бил изпратен на изток, докато останалите хопи бяха оставени в земята на Великия дух. За да може по-малкият брат да го познае, когато се върне, Белият брат също взел малко парче от една от плочите. Синият брат ще разбере кога е пристигнал на нужното място, когато на небето се появи бяла звезда. Завръщането на Белия брат, известен като Пахана, е ясно изписано под формата на глиф върху камък на пророчеството, разположен в Хопиланд, близо до Втора Меса. Неговото идване е сигнал за края на Четвъртия свят и началото на Страшния съд. Ако Белият Брат пристигне от Изток, ще има сурови присъди, но мнозина ще оцелеят, ако идва от запад, присъдите ще бъдат безмилостни.

Разбира се, идентифицирането на Белия брат не е лесно. „Бяло“ в този случай не се отнася непременно до цвета на кожата. Предполага се, че Белият брат има дълга черна коса, червено наметало и двама спътници: един мъж, който носи знака на свастиката и жена, която носи знака на Келтския кръст, покрит с червени линии. В някои тълкувания спътниците на Белия брат всъщност са двете световни войни.

„Келтският кръст“ на жената е подобен по форма на медала „Железен кръст“, присъждан на германци, които са се сражавали смело през Първата световна война. Знакът на мъжа се вижда като свастика, комбинирана със символа на слънцето, обозначаващ съюза на Германия и Япония във Втората световна война.

Във всеки случай, когато Пахана се завърне, той ще носи своето парче камък със себе си, парчето ясно ще се побере в плочата, която притежават Хопи. Хопите може да имат и други тестове, за да установят самоличността на Белия брат, несъмнено толкова строги, колкото тестовете, които тибетците използват за идентифициране на тулку.

Деветте предсказания

 Според версията на Франк Уотърс който събира предсказанията на хопи, има девет знака указващи за края на четвъртият свят:

„Това е първият знак: Беше ни казано за идването на белокожите мъже, като Пахана, но не живеещи като него – мъже, които завзеха земята, която не беше тяхна, и които поразиха враговете си с гръм.” Това обикновено се смята за пристигането на западните заселници в Америка, които са били добре оборудвани с оръжия.

„Това е вторият знак: нашите земи ще видят идването на въртящи се колела, изпълнени с гласове.” Този знак се отнася за пристигането на покритите каруци на Запад.

„Това е третото знамение: странен звяр като бивол, но с големи дълги рога, ще завладее земята в големи количества.” След заселниците на запад бяха животновъдите със стадата си дългороги говеда…

„Това е четвъртият знак: Земята ще бъде пресечена от железни змии.”

Това са железопътните релси и влаковете.

„Това е Петият знак: Земята ще бъде пресечена от гигантска паяжина.”

След като Александър Греъм Бел изобрети телефона, а Томас Едисон електричеството, мииони кабели кръстосват планетата днес. Няма смисъл да се споменават и оптичните влакна.

„Това е шестият знак: Земята ще бъде пресечена с реки от камъни, които правят картини на слънцето.” При ярко слънце, особено в пустинни райони, средната бетонна магистрала ще създаде миражи. Други пророчески описания включват „буболечки“, които пълзят по черни пътища и подскачат в небето, сякаш някой наблюдава еволюцията на колите и самолетите от далечно разстояние.

„Това е седмият знак: ще чуете, че морето става черно и много живи същества умират поради това.” Това напомня на разлят петрол в океана, което се случва много често в наши дни.

„Това е Осмият знак: Ще видите много младежи, които носят дългите си коси като нашите хора, да идват и да се присъединяват към племенните нации, за да научат нашите пътища и мъдрост.” Движението на хипита през 60-те години.

„И това е деветият и последен знак: Ще чуете за обиталище в небесата, над земята, което ще падне с голям трясък. То ще се появи като синя звезда. Много скоро след това, церемониите на хората хопи ще изчезнат.” Свързано предсказание описва качина „Синя звезда“, който ще свали маската си по време на танц. В някои интерпретации Синята звезда качина е действителна звезда (Сириус) или дори комета като Хейл-Боп.

Друго пророчество гласи, че „белият човек ще се бие с хора в други земи – тези, които притежават първата светлина на мъдростта.“ Тази част от предсказанието е тази, която кара хората малко да се притесняват. Повечето източници са съгласни, че „първата светлина на мъдростта“ се отнася до религиите на Стария свят в Близкия изток: юдаизъм, християнство и ислям.

Петият свят

И така настъпва Страшният съд. В пророчествата на Хопи Петият свят е предшестван от период на пречистване. Онези, които са следвали инструкциите на Великия дух, са тези, които се очаква да оцелеят. След това започва Петият свят. Това ще бъде рай, утопия, всички хора ще споделят знанията си, създавайки величие и мир.

Според хопите в момента живеем в Четвъртия свят, на ръба на прехода или излизането към Петия свят. Във всеки от трите предишни свята човечеството в крайна сметка е разкъсвало тъканта на света чрез деградивни практики, войни и разрушителни технологии. Когато краят на един свят се приближава, се появява малък тунел или междуизмерен проход — sipapu — който води хопите и другите достойни хора в следващата фаза или въплъщение на Земята.

 Самите хопи казват, че са изпълнени почти всички знаци, предшестващи прехода ни към Петия свят. Те включват „кратуна от пепел, падаща от небето“, унищожаваща град, предизвикана от атомните експлозии. Някои казват че това е било унищожаването на Хирошима и Нагасаки от атомни бомби.

Според Франк Уотърс, който събра разкази от 30 старейшини на хопи в своята Книга на хопите (1963 г.), настоящият Четвърти свят ще завърши с война, която ще бъде „духовен конфликт“, воден с материални средства, водещ до унищожаването на Съединените щати чрез радиация. Тези, които оцелеят в този конфликт, ще установят нов обединен свят без расови или идеологически разделения „под една власт, тази на Създателя“.