Живеем в последните времена

Живеем в последните времена

Казват, че последните времена ще са като спирала, колкото по навлизаме в тях, толкова по-времето ще се скъсява. Колкото по напредваме към края, злото ще става все по-силно. Еврейте го описват като бременност, колкото по-наближава термина, става все по-тежко. А когато започне раждането, ще е ужасно. Нещастията ще идват едно след друго като вълни. Например, 2020 имаше пандемия, 2021 задължителна ваксинация, 2022 войната Русия-Украйна, 2023-войната Израел-Газа. Какво следва 2024? Нещо още по лошо и така до раждането на новият свят.

Много хора четейки всекидневно различни духовни статии и надявайки се на скоро пристигане на новия свят стигат до отчаяние и спират да вярват. Казват: това го слушаме всяка година, но нищо не се променя. Процеса е бавен, но си има причина за това. Последните времена са изпитание за вярата, колко ще устоят?

Господ е много милосърден, той ще отлага до последно за да могат повече хора да се разкаят и върнат към Божествените закони.

Всъщност не е важно какъв човек сте, добър, религиозен, ако не спазвате законите и то в името на Бог, ще бъдете осъдени. Някой ще кажат, че не познават законите, но това не е извинение. Ако не знаете че на червен сфетофар не се пресича, нима се надявате природните закони да се изменят и да преминете не докоснати от преминаващите коли, само защото не сте знаели?

Други ще кажат, че нямат грехове…помислете добре. В днешно време когато фейсбук, различни форуми са на една ръка разстояние и всеки влиза и пише това което му хрумне. Публикуват се снимки, споделят се истории, излага се целият живот на показ. Човек губи достойнството си и уврежда непоправимо своята душа. Не сте ли се замисляли защо всъщност е толкова лесно да публикувате каквото ви хрумне? Разбира се под предлог да не изоставате от другите…

Публикувайки снимки от новите си придобивки предизвиквате вълна от завист, ненавист, омраза. Приятелите могат да ви поздравят, но сигурни ли сте, че не сте ги провокирали към грешни чувства?

Праведниците казват, че места като феисбук и местата за споделяне в днешно време се намират под огромна нечистота, защото погубват главното качество което Бог най-много цени-скромността.

Тези мрежи използват специални алгоритми с който провокират хората. Преди няколко години ръководството на Facebook беше представило интересен доклад, който ясно показва как работят алгоритмите на тази платформа.

“Как работи? Когато потребител „щракне“ върху дадена публикация, Facebook впоследствие ще „разбере“ от какво се интересува лицето и ще му предложи материали с подобно съдържание – с една съществена разлика: новото съдържание ще бъде все по-екстремно. Според авторите на доклада това води до това, че хората виждат „все повече и повече разделящо съдържание в своя канал – в опит да привлекат вниманието на потребителите и да увеличат времето, което прекарват на сайта“.

Много хора сами забелязват: публикувайки на страницата си видеоклип с класическа музика, духовна мисъл или друга публикация с политическа насоченост, да речем, харесванията и коментарите ще дойдат в голям брой само към „политическата“ публикация. Би било грешка да се мисли, че „хората са станали бездуховни: не се интересуват от духовното развитие, нито от хубава музика…“. Не, просто социалните медийни платформи са проектирани по такъв начин, че да не предлагат на читателите съобщения, които потенциално няма да предизвикват силна реакция от тях!”

Нещата във форумите не са по различни, там вместо алгоритми има администратори и модератори, които изпълняват същата роля.

Виждаме резултата навсякъде около нас. Светът полудява. Разделението и омразата проникват в почти всички сектори на съвременното общество. Цели глави от антиутопията на Оруел „1984” се сбъдват пред очите ни, само че истинските ни владетели не са държавни глави, a собствениците на социални мрежи и форуми, водени не от някаква политическа идея, а от най-обикновена жажда за печалба.

Мислите ли все още, че сте безгрешни? Дори и най-чистата душа влязла в тази мръсотия, няма да излезе чиста. Лошото е че ние найстина сме в края на времето. Не мога да ви кажа кога ще започнат “родилните мъки”, но знам точно кога ще свърши всичко. И мога да ви уверя, че времето не е много.

Какво може да направите:

Излезте от социалните мрежи и форуми

Много е трудно да устоиш на изкушението на социалните мрежи и форуми, които с годините стават все по-радикални. И все пак всеки от нас може да предприеме няколко конкретни стъпки, за да намали гнева, взаимните обвинения и омразата.

Отделете време да изслушате гледните точки на другите хора

По някаква причина много от нас имат чувството, че знаят предварително какво ще ни каже събеседникът. В социалните мрежи не е прието да слушате – там е прието да викате и обиждате. Въпреки това, за да се учим и развиваме наистина, трябва да се научим да слушаме другите хора и да се стремим да разберем тяхната гледна точка.

Внимавайте за думите си

Всяка наша дума оказва влияние върху света – включително коментарите, които пишем във фейсбук, форуми и т.н. Не е тайна, че обидните думи и фрази са широко използвани в социалните мрежи, а някои ругатни са станали обичайни и се използват просто за да покажат нечие недоволство от предоставена услуга или изразено мнение от някого.

Внимавайте какво пишете, понякога и думите убиват, а такива хора биват съдени много строго на Небето. В свещените книги се казва, че ако засегнете някой и той прибледнее или се изчери, е все едно извършвате физическо убийство. Не дай си Боже да се разплаче, това е все едно нарушавате всички Божествени заповеди в едно.

Отървете се от пристрастяването на социалните мрежи

Ако прекарвате твърде много време в социалните мрежи, значи сте пристрастени и колкото по-рано го признаете пред себе си, толкова по-лесно ще бъде да се освободите от токсичното влияние, което те имат върху вас. През последните години бяха проведени голям брой проучвания, които показват пряка връзка между използването на социалните мрежи и психичните болести.

Искате ли да станете такива, каквито е изгодно на някой друг? Искате ли да загубите вечния си живот? Създадени по „образа на Всевишния“, притежаващи разум и свобода на избора, вие заслужавате по-добър живот от това да бъдете пионки в игрите на други хора. Преди да щракнете върху гръмка публикация или да бъдете въвлечени в нова дискусия, защото „някой отново греши в интернет“, спрете и помислете…

Това което мразиш, не го причинявай на ближния си. Това е цялата същност на Божествените закони, а останалото са обяснения.