Домовете в астрологията – какво означават и как влияят на хороскопа?

Домовете в астрологията – какво означават и как влияят на хороскопа?

Домовете в астрологията ще ни кажат всичко, което ни интересува: взаимоотношения, работа, здраве, финанси. Броят на домовете е 12 – съответства на броя зодиакални знаци. За да получите по-широко разбиране за вашия личен хороскоп, трябва да се запознаете с обозначението на всеки дом. Астролозите използват дата и час на раждане, за да съставят личен хороскоп.

Какво е домове в астрологията

Смята се, че заедно 12-те дома представляват всички области от живота и опита на човек. 1 до 6-ти дом, са свързани с вашите лични дела, а 7 до 12-ти са вашата връзка с външния свят. Докато се движите през системата от домове и нейните значения, ще забележите как се изгражда астрологично пътуване – от вашия личен вътрешен свят до вашата трансцендентална и междуличностна връзка с външния свят. И за разлика от планетите и знаците, домовете не са свързани с конкретен вид енергия – по-скоро те предоставят контекст за ситуациите в живота ни, в които планетите и зодиакалните знаци взаимодействат.

Всеки дом също има свой планетарен управител и знак, който най-вероятно ще бъде различен от вашия личен. Например, първият дом на зодиака се управлява от знака Овен и е свързан с планетата Марс. Но във вашата лична карта той лесно може да бъде в знака на Везни и да съдържа планетите Меркурий и Юпитер.

Домовете в астрологията – значение

1 дом: личност

Управители: Овен и Марс

Първи дом често се нарича дома на личността. Управлява се от Овен и Марс. Това е отправната точка, началните възможности, жизнеспособността. Този дом може да ви даде възможност да разберете по-добре вашите черти на характера, мироглед и чувство за себеизразяване.

Той говори много за вашата личност – не само за видимите аспекти на характера, но и за това как вашата личност може да се развие в бъдеще. Кармично указва за негативните качествата който трябва да преработите в този живот. Това е дом на вашата душа и истинска същност.

2 дом: финанси

Управители: Телец и Венера

Вторият дом, управляван от Телец и Венера, е свързан с притежанията, но не е фокусиран само върху материалните ценности. Този дом може да ви помогне да придобиете представа за всичко, което ви принадлежи, било то пари, инвестиции или вътрешни потребности и ценности. Дом на финансите, доходите, богатството (което трябва да се спечели), стимул за придобиване и творчески импулс.

Показва източника на доходи, но също и финансови кризи, загуби на състояние. Наличието на планети говори повече за стабилността или несигурността на финансовото положение, за отношението към парите (спестявания, разточителство) и за материалната сигурност, за трудните или лесни печалби (знак, планети + аспекти)

3-ти дом: връзки и комуникация

Управители: Близнаци и Меркурий

Третият дом се нарича дом на комуникацията. Този дом е под управлението на Близнаци и Меркурий и отговаря за това как общувате с другите хора. Свързан с братя, сестри, роднини, съседи, връзка с външния свят, личен живот. Пътуванията на кратки разстояния, кореспонденция, известия, новини, посещения, документи.

Поведение, начин на мислене. Няколко планети в този дом дават гъвкавост. Също този дом включва устно и писмено изразяване на мислите, обмен на информация, всякакво посредничество, указва за командировки, но основното е, че начинът на мислене зависи от знака на дома, както и интелектуалното развитие.

4-ти дом: корени, дом

Управители: Рак и Луна

Управляван от Рак и Луната, четвъртият дом се фокусира върху семейството, историята, традициите, произхода, родния дом. Някой го смятат за основен за личността, емоциите, живота и вярванията на човек. Дава представа как се отнасяте към своите родители или собствените си деца и как се грижите за себе си и другите.

Също ще напусне ли човек родината или ще остане прикован към нея. Условията на живот, собствени притежания, емиграция. В зависимост от знака и присъствието на планети, показва средата при раждането и бащата (някои източници посочват майката). Класическата астрология тук включва собствената старост, краят на всички дела.

5-ти дом: удоволствие и творчество

Управители: Лъв и Слънце

Пети дом, управляван от Слънцето и Лъва, отговаря за всички аспекти на живота, свързани с удоволствието, себеизразяването и творчеството. Петият дом говори за неща, които носят радост и самореализация в живота на човек. Например за изкуство, култура, романтика, игри и хобита.

Домът на щастието, което се пада на човек (хазарт: лотария, залагания, спекулации като цяло). Отговаря освен за игри и забавления, също така за ученици и учители. Сочи към деца, потомство, раждане, любов и незаконни връзки. Удоволствия или препятствия, странности в сексуалната сфера и увлечения.

6 дом: здраве и работа

Управители: Дева и Меркурий

Шести дом дава представа за физическото здраве и връзката с човешкото тяло, психическото и емоционалното състояние. Например как реагирате на трудностите и в кои области може да изпитате лично израстване. Също така за работа, печелене на насъщният, ежедневна работа (а не таланти или цели, поставени в областта на професията), която трябва да се извършва по икономически или други причини. Персонал, служители, подчинени.

От този дом ясно се вижда дали човек извършва „подчинена“ работа, като например служител. Често този дом показва свободна професия. Това е Домът на подчинение на чуждата воля. Оказа се, че ако този дом е зает от една или дори повече от няколко планети, тогава човек по-трудно може да пробие или да разшири влиянието си.

7 дом: партньорство

Управители: Везни и Венера

Седмият дом се фокусира върху междуличностните отношения и как човек взаимодейства с другите. Управляван от Венера и Везни, домът е посветен на брака и партньорството и не само романтичното. Смята се също, че управлява взаимодействията в бизнес отношенията, договорите и преговорите, всяка близка връзка с човек, който срещате по пътя.

Този дом указва за браковете, разводите, разделите, броя връзки. Тук са само законите връзки. Също говори за социалните дейности, позицията в обществото. Вражди, изпитания. Планетите в 7 дом носят временна информация, действат през втората половина на живота (между 35 и 50 години).

8 дом: трансформация и криза

Управители: Скорпион и Плутон

Този дом също се фокусира върху взаимоотношенията, но не толкова върху това как хората се държат в отношенията, а върху това как тези отношения ги трансформират. Домът включва разбиране на раждането, смъртта, сексуалността и кармата. Според класическата астрология това е дома на смъртта, но по-често е наследство или печалба от смъртта на други (увеличаване на богатството), както и зестрата или доходите на съпруга, но не винаги.

Домът има по-скоро психологическо значение, посочвайки неща, които са свързани с въпроси за целта на живота, съдбата и смъртта. Също дом на тайните, окултизмът, обединените енергии, личностното израстване, нашите граници, жертвите, които трябва да направим, и кризите, с които вероятно ще се сблъскаме. Осмият дом е зоната на сливане, където двама стават едно и се свързва с възпроизводството и прераждането. Също знака на дома сочи зодията на хората с който ще имате най големи проблеми в живота.

9 дом: пътуване и знание

Управители: Стрелец и Юпитер

Дом на целите и на философията. Девети дом е посветен на религията, морала, етиката, дългите пътувания, чуждите култури и дори предци. Връзките с други страни, оставане там или емиграция. Също широчина на кръгозора, философски възгледи, висше образование, мироглед. Отношение към религията, към идеалите.

Силното присъствие на планети в този дом говори за философски и мирозренчески проблеми, за секти и други обединения, за далечни стремежи. Деветият дом представлява пътуването, както буквално, така и преносно. Транзитите в този дом могат да донесат голямо международно пътуване или значително отклонение от нормалния живот.

10 дом: имидж и репутация

Управители: Козирог и Сатурн

Дом на кариерата, постиженията и социалния статус. Този дом също може да укаже за професионалните цели и амбиции, както и колко успешни ще бъдат. Куспидът на вашия Десети дом се намира на върха на вашата натална карта и е известен също като „средата на небето“ в астрологията.

Това е особено важно, тъй като е свързано с вашия жизнен път и кариера като цяло. Този дом управлява вашия обществен имидж, репутация, професионален живот, социален статус и дори слава. Той също така представлява авторитет, което може да означава „бащинска фигура“ или бащино влияние в живота ви. Знакът и планетите в 10 дом говорят за способности, таланти, „правилен старт“, но също и за отклонения, промени в професията.

11 дом: приятели и бъдеще

Управители: Водолей и Уран

Единадесети дом управлява всичко, което засяга големи групи хора. Също така е свързан с бъдещето, нашите надежди и идеали. Приятелствата, екипите и групите и всичко, което свързваме с Водолей, като оригиналност, ексцентричност, неочаквани събития или идеи, изобретения, астрономия, научна фантастика, бунтарство. 11-ти дом е изцяло за предвиждане на бъдещи възможности, често с група хора с еднакви идеи. Експертите го наричат ​​дома на ангел-пазителя.

Планетите с добри аспекти в него ще помогнат на индивида и ще осигурят помощ и подкрепа в трудни моменти. 11 дом също е отговорен за резултата от вашите дейности. Съвременната астрология тълкува 11 дом като дом на изпитанията. Показва какво дава човек на околните, какви добри дела прави. Ако има няколко планети в този дом в наталната карта, това означава, че роденият има голям потенциал и трябва да бъде реализиран. Ако това не бъде направено, тогава животът няма да бъде безоблачен и гладък. От друга страна, ако изобщо няма планети в този дом, тогава неговото влияние практически липсва.

12-ти дом: духовност

Управители: Риби и Нептун

Като последен дом в зодиака, той представлява края, както и най-дълбоката еволюция на нашите души. 12-ти дом управлява безсъзнателното, тайните, съновиденията и съня, кармата и травмите от минали животи, нашето тъмно аз, окултни и паранормални енергии. Този дом се свързва с дълбините на нашата душа – частта, от която бягаме или може би дори не знаем, че съществува. Според класическата астрология е дом на враговете и противниците.

Символ на лични проблеми, вътрешни или външни бариери, комплекси, неврози, които не позволяват на човек да общува с външния свят. Този дом е наричан още Домът на изгнанието, външните препятствия, изпитанията. Но също така е домът на „душевния мир”; той задълбочава психическите способности, отслабвайки външната материална проникваща сила. При силно присъствие на планети в 12 дом, жизнеността не може да се счита за силна, чести престои в болници, ежедневна нужда от лечение. За духовно развитите хора този дом означава „път навътре”в себе си.