Стихии (елементи) и модалности (кръстове) в астрологията

Стихии (елементи) и модалности (кръстове) в астрологията

Има няколко класификации на зодиакалните знаци, които ги групират по смислов начин. Към коя група принадлежи даден знак помага да се разбере значението му и как да бъде интерпретиран. Но не само това. Трябва също да определим в кои елементи и кръстове има повече планети и кои елементи и кръстове са по-силно изразени в хороскопа.

Първата класификация на знаците е разделянето на знаците по стихии или елементи.

Стихии (тип темперамент)

Всеки знак принадлежи към една от 4-те стихии. Стихиите отразяват темперамента, вида дейност, талантите и наклонностите на човек.

Стихии (елементи) и модалности (кръстове) в астрологията

Огън

Зодии: Овен, Лъв, Стрелец

Огънят е енергия и идеи.

Качества: енергия/активност/потребност от действие/инициативност, целеустременост, решителност, напористост/праволинейност, самочувствие/амбиция, независимост, непринуденост, оптимизъм, яркост/потребност да се изразяваш, бързина/динамичност, зарежда другите с енергия/ентусиазъм.

Минуси: импулсивност, желание да прокара своята гледна точка, позиция, егоизъм/егоцентризъм, нестабилност, ако няма стимул интересът изчезва, желанието за действие пропада, трябва да се поддържа мотивация.

Активен (ян) и емоционален елемент

Когато липсва или огнената сихия е малко: няма искра, ентусиазъм, трудно се започва нещо, липса на независимост, летаргия, няма собствени идеи.

Вода

Зодии: Рак, Скорпион, Риби

Водата е емоции и скритото.

Качества: възприемчивост/чувствителност, емоционалност, емпатия/способност за съчувствие, способност за подкрепа, мекота, персонализиране/гъвкавост, мистерия/дълбочина, интуитивност/мечтателност, въображение.

Минуси: инерция, излагане на чуждо влияние, капризност/докачливост, избягване/увъртане, хитрост, уязвимост.

Пасивни (ин) и емоционална стихия

Когато липсва или водната сихия е малко: емоционална сухота, лошо чувстват другите хора, слаба интуиция.

Въздух

Зодии: Близнаци, Везни, Водолей

Въздухът е комуникация и връзки.

Качества: гъвкавост/адаптивност, лекота/подвижност/спонтанност, интелигентност/интерес към всичко на света, бързина, общителност/контактност

обективност/способност да се вижда от различни гледни точки.

Минуси: променливост/нестабилност/непостоянство, повърхностност, празни приказки, излагане на влияние.

Активна (ян) и рационална стихия

Когато липсва или въздушната сихия е малко: неконтактност, трудно приспособяване и промяна, скучно.

Земя

Зодии: Телец, Дева, Козирог

Земята е материалното и усещанията

Качества: стабилност/надеждност/отговорност, организация/яснота, задълбоченост, благоразумие/пестеливост, спестовност, реализъм, важни са материалният свят, финансите, основата, базата, телесните усещания, постоянство/търпение, важен е резултата, рационалност/практичност/резултат, негъвкавост/постоянство/упорство

работоспособност/способност за рутинна работа

Минуси: твърдост/инерция/закостенялост/негъвкавост, консерватизъм, приземленост

Пасивен (ин) и рационална стихия

Когато липсва или земната сихия е малко: непрактичност, всичко е на думи, а не на дела, липса на постоянство, неорганизираност, безотговорност, откъснатост от реалността.

И така, огънят и водата са емоционални елементи, докато земята и въздухът са рационални елементи. Емоционалността тук означава склонност да се разчита на чувствата, импулсите, усещанията. А рационалността е изчисление, склонност първо да се обмисли нещо, преди да се действа.

Огънят и въздухът са активни елементи (ян), докато водата и земята са пасивни (ин). Активността тук е склонност сам да започваш, да инициираш нещо, да отдаваш енергия. А пасивността е по-скоро да продължаваш или запазваш започнатото, да приемаш енергия. Знаците, принадлежащи към пасивните елементи, също се наричат пасивни (женски, ин), а знаците, принадлежащи към активните елементи – активни (мъжки, ян). В зодиакалния кръг се редуват: мъжки-женски-мъжки-женски знак и т.н.

Всеки път, когато виждаме даден знак, например планета в този знак, има смисъл да си спомним към кой елемент принадлежи. Това ще даде допълнителни подсказки за интерпретацията на знака.

Например ако в хороскопа имаме Меркурий в знака Телец. Можем да си спомним качествата на самия Телец (мека устойчивост, упоритост), но можем също да си спомним, че Телецът е земен знак, което означава, че му е присъща земната практичност, организираност, надеждност. С такъв Меркурий човек мисли практично, учи се организирано, в общуването е надежден. Може да си спомним също, че земята е рационален и пасивен елемент. Меркурий в Телец наистина мисли доста рационално. Въпреки че може би не толкова рационално, колкото Меркурий в Дева или Козирог, тъй като се управлява от Венера, която разчита на вкуса. А пасивността тук може да се прояви в това, че при изучаване на нещо или в общуването човекът е склонен да заема по-скоро пасивна позиция. И поради управлението от Венера, Телецът дори е по-пасивен например от Козирог или Дева.

Понякога се случва човек да има Асцендент в дадена стихия, но нищо друго в този елемент. Тогава околните могат да си съставят погрешно впечатление за човека – че качествата на този елемент му принадлежат. А всъщност да не е така, да има малко от тези качества. Разбира се не въобще да ги няма, тъй като Асцендентът е част от личността му, но ги има в малка степен.

Например, ако натива няма нито една планета в земна стихия. Но Асцендентът е в земен знак. Тоест на човек му липсват качествата надеждност, практичност и пестеливост, но той може да създаде впечатление, че ги притежава. И с течение на времето ще бъде принуден да ги намери, тъй като това е неговият начин да се изрази в света.

Модалност или кръстове (тип активност)

Кръстовете са важна част от астрологическата символика и са от значение не само за разбирането на същността на отделните знаци, но и за определяне на доминиращия кръст в хороскопа. Всеки зодиакален знак принадлежи към един от трите кръста. Кръстовете показват типа активност на знака, начина му на действие.

Стихии (елементи) и модалности (кръстове) в астрологията

Кардинален

Кардинални зодиакални знаци: Овен, Рак, Везни и Козерог

Действие: Решително, напористо, с директен подход, поемане на инициатива.

Образ: Гейзер (внезапно изригване на енергия, подобно на вода).

Качества: силна потребност от действие и започване на нови начинания, лидерски качества, решителност и инициативност, целеустременост, новаторство и склонност към поемане на рискове, импулсивност, която може да доведе до необмислени действия.

Недостатъци: нерешителност, липса на инициатива и склонност към пасивност. Зависимост от външни стимули за действие. Липса на ясна насоченост и цели.

Може да ви възникне въпроса защо колебливите Везни и плахият Рак се отнасят към кардиналния кръст? Причината е, че характеристиките на знака произтичат от комбинацията на стихията и кръста. И сред въздушните знаци Везните ще бъдат най-пробивните и решителните (сравнете ги с непостоянните Близнаци или с хаотичния Водолей). Освен това тази кардиналност ще бъде насочена към въздушните сфери: общуване и партньорство, там Везните ще хванат бика за рогата. А Ракът е най-кардиналният от всички водни знаци (сравнете го с потайният Скорпион или с колебливите Риби). Той ще проявява решителност във всичко, което засяга семейството, близките или емоциите.

Фиксиран

Фиксирани зодиакални знаци: Телец, Лъв, Скорпион и Водолей

Действие: упорито, планомерно, с фокус върху довършване и задържане, а не върху започване.

Образ: Езеро (спокойна водна повърхност, задържаща енергията).

Качества: надеждност, постоянство и последователност в действията. Упорство, работоспособност и търпение. Склонност към рутина, ред и планиране. Бавност, но задълбочен подход към задачите. Инертност и трудност при промяна на плановете.

Минуси: липса на постоянство, недовършване на започнати дела. Липса на концентрация.

Неспособност за адаптиране към промени.

Водолеят в списъка на фиксираните знаци също може да предизвика въпроси. Но Водолеят е най-фиксираният от трите въздушни знака. Той може да бъде изключително упорит в отстояването на своите идеи, дори и те да са нестандартни или революционни.

Мутабилен

Мутабилни зодиакални знаци: Близнаци, Дева, Стрелец и Риби

Действие: гъвкаво, адаптивно, с лекота в промяната на посоката и поддръжката на различни дейности.

Образ: Река (постоянно движеща се водна струя, променяща формата си).

Качества: гъвкавост, приспособимост и лекота на преминаване от една задача към друга.

Широк кръг от интереси и желание за нови преживявания. Променливост и непостоянство в идеите и плановете. Повърхностност в подхода към някои задачи.

Минуси: трудност при приспособяване към нови условия. Консерватизъм и нежелание за промяна. Дезориентация и объркване в ситуации на промяна.

Познаването на кръста, към който принадлежи даден знак, ни дава ценна информация за начина му на действие и проява на активност. Комбинирането на стихията и кръста е ключът към по-пълно разбиране на същността на знака.

Стихии и кръстове в хороскопа

При анализ на наталната карта обикновено се изчислява кои стихии и кръстове преобладават, т.е. в коя стихия и в кой кръст се намират повечето планети. Трябва да се отчете и Асцендентът. Важно е да се отчетат преобладаващите (повече от 1 планети). Могат да са изразени две или три стихии. Ако са изразени три, това трябва да се разглежда като недостиг на четвъртата. Същото важи и за кръстовете – ако са изразени два, това означава недостиг на третия. Освен това личните планети (особено Слънцето и Луната) играят по-важна роля и придават по-голяма тежест на стихията/кръста, което трябва да се отчита. Ако броят на планетите в стихиите или кръстовете е приблизително равен, пропускаме тази част от анализа.

В крайна сметка от изчисленията може да излязат една или две доминиращи стихии и една или две в недостиг или напълно липсващи. Ако три са доминиращи, това означава, че във всички три стихии всичко е наред, тогава тълкуваме четвъртата като недостиг на качествата на тази стихия. За доминиращите стихии тълкуваме техните качества като присъщи на човека. За липсващите стихии или когато в дадена стихия има само 1 планета, особено ако не е лична, коментираме какво липсва на човека и с какво има проблеми.

Що се отнася до кръстовете, може да се окаже, че един или два са доминиращи, а един или два са в недостиг или липсват. За доминиращия кръст/кръстове определяме типа активност на човека, неговата вътрешна динамика. За липсващите кръстове или ако в даден кръст има само 1 планета, особено ако не е лична, виждаме каква активност липсва на човека и с какво има проблеми.

Комбинации от стихии и кръстове

Ако има две доминиращи стихии, а не една, тогава е важно да комбинирате техните значения:

огън + вода

Емоционалност/импулсивност/водени от чувства и страсти, творчество/изяви, зависимост от настроението, нестабилност, докачливост, яркост/харизма, субективност/ирационалност, вълнение/вряща вода, непрактичност

огън + земя

Бизнес проницателност, сила/воля/издръжливост, производителност, упоритост / решителност / негъвкавост, независимост, талант за бизнес, негъвкавост.

огън + въздух

Активност/динамизъм, кураж, инициативност, авантюризъм, предприемачески дух, ентусиазъм, дарба за убеждаване/талант като оратор, продавач, бързина, воден от интерес, а интересът бързо пламва и бързо изгасва, трудно завършват нещата.

вода + земя

Пасивност/изчакване на външна инициатива/мекота, замисленост, вътрешна стабилност, търпение, чувственост/чувствата са важни, дълбочина, привързаност, страх от новото, приложно творчество, трудно започват.

вода + въздух

Общителност/социална ориентация/комуникативни умения, гъвкавост/адаптивност, нестабилност/като „ветропоказател“, липса на собствена позиция, желание за обединение и сътрудничество, емпатия, талант на психолог или консултант.

земя + въздух

Спокойствие/сдържаност, благоразумие, разчетливост/рационалност, интелигентност, организация, нерешителност/несигурност, добър изпълнител, емоционална сухота

И ако има два доминиращи кръста, тогава трябва да комбинираме техните значения:

кардинален + фиксиран – постоянно движение в избраната посока, негъвкавост

фиксиран + мутабилен – адаптация, изчакване на импулс отвън

кардинал + мутабилен – постоянно движение, добра адаптация, но нестабилност

Знак на синтеза

След като определим доминиращата стихия/стихии и кръст/кръстове, можем да определим и знака на синтеза. Какво представлява знакът на синтеза? Това е зодиакален знак, който съчетава в себе си доминиращата стихия и доминиращия кръст. Наример доминиращи: Огън и Мутабилен Кръст. Знак на синтеза: Стрелец (принадлежи както към стихията Огън, така и към Мутабилния Кръст).

Но често доминира не само една стихия или един кръст. В такъв случай знаците на синтеза могат да бъдат повече от един. Важно е да се разбере, че знакът на синтеза не внася нищо ново. Той само помага да се разбере как се проявява такава комбинация от стихия и кръст, на кой знак прилича. Доминиращите стихии и кръстове се наричат интегрални показатели. Интегралните показатели се изчисляват от няколко други, когато разглеждаме не една планета, а няколко или всички наведнъж, и обобщаваме.