Полусфери

Полусфери(полукълба)

Картата може да бъде разделена на полусфери – половини на картата. По оста IC-MC картата е разделена на източно и западно полукълбо, а по оста Асцендент-Десцендент – на горно и долно.

Трябва да изчислим в кое полукълбо има повече планети. Колкото повече планети има, толкова по-изразено е това полукълбо.

Преобладаващата полусфера е интегрален индикатор, тъй като всички планети се вземат наведнъж и тяхното положение се обобщава.

Източна полусфера



Източното полукълбо включва домове от 10 до 3. Това е полукълбото, където се намира Асцендентът, а Асцендентът е „Аз“. Всички домове на тази полусфера са свързани с нашето лично развитие и личните ни интереси. Тук трябва да „носим всичко“ сами, но сме независими.

Първият дом всъщност е „Аз“, 2 е нашите лични ресурси, 3 е нашето обучение и близка среда, 10 е нашето лично развитие. Но 11 дом е нашето развитие в екипа, този дом е най-противоречивият в източното полукълбо, тъй като става въпрос за екипа, а не за индивидуалността. Защо е тук 11 дом? Този дом също е на нашата лична свобода и независимост. По отношение на обществото, колектива, тук не отстъпваме и се опитваме да угодим, както в 7 дом, но намираме съмишленици по наш вкус. 12 дом е нашето подсъзнание, изглежда е зона на алтруизъм, защо принадлежи към егоистичното източно полукълбо? Нашите лични страхове, емоции, преживявания все още живеят в 12 дом. Благодарение на 12 дом ние се вписваме в колективното несъзнавано, но той ще покаже как точно се вписваме там. Това е сенчестата страна на нашето аз.

Ясно изразена източна полусфера е:

-индивидуалист, самотник, „един с мустаци“
-егоизъм (включително здравословен)
-независимост
-може да бъде трудно с партньорствата
-инициатор
-или светът очаква инициатива от човек, дава му „волана“


Западна полусфера

Западна полусфера



Западното полукълбо включва домове от 4 до 9. Това е полукълбото, където се намира Десцендентът, и това е зоната „ти“. Всички домове в тази зона са свързани с другите хора, техните интереси и нашите взаимодействия с тях. Тук зависим от другите, на места сме принудени да отстъпим, но можем да разчитаме на тях. 4-ти дом е нашето семейство. 5 дом – нашите деца. Но 5 дом е доста егоцентричен, защо принадлежи към западното полукълбо? 5-ти дом все още е отговорен за това как се изразяваме пред другите, а не пред себе си (за разлика от 1-ви дом), тук е важно да направим впечатление. 6-ти дом е служене на другите хора чрез работа, труд, грижи, 7 – просто другите хора и техните интереси, 8 – ресурси на другите хора и нашите споделени с тях, 9 – идеи, с помощта на които хората ни влияят и ние влияем на тях.

Ясно изразена западна полусфера е:

-колективист, отборен играч
-алтруизъм (включително нездравословен)
-зависимост от другите и техните мнения, подчинен
-трудности когато сме сами
-нужда от подкрепа, одобрение, диалог, партньорство
-или светът насърчава инициативите на човек и го принуждава да се съобразява с другите и да си сътрудничи


Горна полусфера (южна)

Горна полусфера (южна)



Горната полусфера включва домове от 7 до 12. Това е полукълбото, където се намира MC – точката, свързана със социалното развитие. Това полукълбо е видимо (небето над нас), така че тук трябва да има видими външни резултати, това е зоната на външното.

7 дом е домът на социалните взаимоотношения, 8 – социалните ресурси, 9 – социалният успех и признание, 10 – социалното развитие и постиженията, 11 – общуването в обществото. Но е интересно с 12-ти дом: изглежда, че той е отговорен за вътрешното, скритото, но се намира в горното полукълбо, защо? Факт е, че той е слабо свързан с личните ни дела, все пак ни свързва с хората и в световен мащаб с човечеството. Следователно той е отговорен за саможертвата и съпричастността.

Изразена горна полусфера е:

-външно развитие
-ориентация към външния свят, нещо глобално
-социално развитие, развитие в обществото, в професията
-социалната оценка е важна
-или светът принуждава човек да се развива социално, да се вписва в системата, издърпва го „на повърхността“


Долна полусфера (северна)

Долна полусфера (северна)


Долната полусфера включва домове от 1 до 6. Това е полукълбото, където се намира IC – точката, свързана със семейството и любимите хора. Това полукълбо е невидимо (невидимата за нас част от небето), следователно е свързано с нашите вътрешни процеси и лични дела, това е зоната на вътрешното.

1 дом е нашето „Аз” и лични дела, 2 – лични финанси, 3 – близък кръг, 4 – семейство и близки, 5 – деца и това, което обичаме, 6 – работа и ежедневие.

Изразена долна полусфера е:

-развитие навътре
-вътрешният живот и личностното развитие са важни
-фокусиране върху нещо локално
-най-близкото обкръжение, близките, семейството са важни
-вътрешната оценка или оценката от близките е важна
-или светът принуждава човек да уреди преди всичко личния си живот, семейството, да надгражда себе си отвътре, а в социален план реализацията може да „зацикли“

Изчисляване на доминантната полусфера

Получаваме 2 чифта полусфери: източна и западна, горна и долна. Трябва да оценим броя на планетите във всяка двойка поотделно. Ако броят на планетите в една двойка полусфери е равен, тогава пропускаме интерпретацията на тази двойка полусфери в тази диаграма.

Има смисъл да отчитате личните планети като по-важни фактори, тоест оценете не само броя на планетите в определена полусфера, но и качеството. Например, ако Луната и Слънцето са в една полусфери, а другите планети са в друга, тогава полусферата, където са Луната и Слънцето, ще бъде важна. Като цяло вземаме предвид както количеството, така и качеството на планетите. И разчитайте само на явен превес.


На картата по-горе има явен превес в горната полусфера, но изток-западът е в баланс, има равен брой планети.

Как работят изразените полусфери

Плусферите се основават на домове, което означава, че те, както и домовете, отразяват предимно събития (но не само). Природата на човек, която виждаме чрез планети в знаци и техните аспекти, може да противоречи на акцентираните полусфери, но съдбата все пак го склонява към такъв сценарий. Ако психологическият отрязък от картата казва друго, тогава трябва да вземем това предвид.


Например, ако в картата е изпълнен знака на Везни, но с повечето планети в източното полукълбо, тогава партньорството и взаимодействието ще бъдат много важни за родения, но животът ще склони човека да поеме инициативата, може би чрез партньорство, деликатно и тактично.

Автор-Афа Суари