Аспекти в астрологията

Аспекти

Планетите могат да образуват аспекти една към друга. Аспектът е определено разстояние между планетите.

Думата „аспект“ се превежда от латински като „поглед“. Можем да кажем, че планетите се гледат една друга. Но не всички: някои гледат, а други не. За да се образува един аспект, трябва да има определен брой градуси, тоест определено разстояние между позициите на планетите в кръга.

Има различни видове аспекти. По-специално, има основни и второстепенни. Основните са най-важните, те гарантирано ще работят ярко. Малките са второстепенни и работят много слабо.

Съединение – 0°

Опозиция – 180°

Квадратура – 90° (наричана още просто квадрат)

Тригон – 120°

Секстил – 60°

Тоест, ако в кръг между две планети, например между Марс и Луната има 90 градуса, тогава те са в квадратура. Марс аспектира Луната, а Луната аспектира Марс.

Ето символите на аспектите:

Тази снимка показва квадратура между Марс и Плутон. Виждаме червена линия и дори квадратният символ. Марс е в началото на Везни, а Плутон е в началото на Козирог. 1 знак е 30 градуса, а между тях има 3 знака, тоест приблизително 90 градуса – това е квадратура.

Но ако има малко повече или по-малко от 90 градуса между планетите, тогава той пак ще се счита за аспект. Допуска се известна неточност. Има орбиси за това.

Орбиси

Орбисите са максимално допустимото отклонение от точния аспект, за да бъде аспектът все още валиден. Въпросът кои орбиси да вземем не е лесен, всяка школа в астрологията има своя собствена версия. Ето един пример:

Слънце: 10°

Луна: 10°

Меркурий, Венера, Марс: 9°

Юпитер, Сатурн: 8°

Уран, Нептун, Плутон: 7°

Нека просто кажем, че тези орбиси работят точно, но в някои случаи те могат да бъдат разширени, а в други трябва да бъдат намалени. По-специално, за единични секстили понякога може да ги намалим, а конфигурациите може да ги разширим.

Орбисът зависи от планетата и се взема според най-големият (има и различни мнения по този въпрос). Тоест в аспекта между Луната (10°) и Сатурн (8°) вземаме орбис от 10 градуса. Обикновено, не е нужно да предприемате нищо, тъй като в програмите са заложени автоматично. Но ако не сте го настроили сами ръчно, проверете орбисите.

Как работят орбисите? Това е допустимо отклонение в една посока. Тоест, за опозицията между Марс и Плутон, орбисът ще бъде 9 градуса – това е от 171 до 189 градуса, плюс или минус 9 градуса. И ако между Марс Плутон има 171 градуса, те ще бъдат в опозиция. Ако е 170 градуса, тогава орбисът ще бъде 10 градуса, а това е твърде много, няма да има аспект. Ако даден аспект има орбис по-малко от 1 градус, той се нарича точен. Този аспект е силен и важен в картата. И ако в същото време планетите са в едни и същи градуси (макар и в различни знаци), тогава това ще се нарече партилен. Този аспект е още по-силен и важен.

Значение на аспектите

Планетите сякаш се протягат една към друга със своите аспекти. Аспектът е връзка между планетите, сякаш се държат за ръце.

Съвпад (0°) – две планети и техните функции са тясно свързани: където е едната, там е и другата, тясно сливане. Може да работи както като хармоничен, така и като напрегнат аспект. Най-силният аспект.

Опозиция (180°) – планетите са в конфликт, но са принудени да се държат за ръце и да работят заедно. Енергийно наситено взаимодействие на планетите, всяка дърпа в своята страна и се търси баланс.

Квадрат (90°) – планетите са в остър конфликт, но също така са принудени да си сътрудничат. Динамично, енергийно наситено взаимодействие на планетите, ярко проявление на тяхното взаимодействие. Може всяка да дърпа в своята страна и да се търси баланс.

Тригон (120°) – хармонично, лесно и приятно взаимодействие на планетите. Това, което става лесно, идва лесно, като часовник. Талант, който обаче не винаги се забелязва, тъй като човек е свикнал с него и може да не му придава значение.

Секстил (60°) – приятно взаимодействие на планети, ако е положено известно усилие. Добра възможност. Най-слабият аспект може изобщо да не се забележи.

Хармонични и напрегнати аспекти

Някои аспекти се наричат ​​хармонични, а други – напрегнати.

Напрегнати аспекти: опозиция (180°) и квадрат (90°), обикновено обозначени в червено.

Хармонични аспекти: тригон (120°) и секстил (60°), обикновено обозначени в зелено.

Напрегнатите аспекти в астрологията често се разглеждат като трудности и конфликти между планетите. Те могат да създават проблеми, но е важно да се осъзнае, че не са непременно негативни. Всъщност, те могат да бъдат източник на интензивна енергия, мотивация и стремеж към постижения.

Представете си ги като зони на напрежение, които ни карат да действаме, да се борим и да преодоляваме препятствия. Тези аспекти са неизменна част от астрологичната ни карта и ни подтикват да развиваме себе си по начини, които може би не бихме избрали по друг начин.

Хармоничните аспекти, от друга страна, се характеризират с плавност и лекота. Те са като сътрудничество между планетите, носещо предимства и възможности. Подобно на плаване по течението, те ни дават усещане за сигурност и подкрепа. Може би си мислите, че това са положителни аспекти, но и тук има нюанси. Често хармоничните аспекти се проявяват много слабо, така че ние едва ги забелязваме. И те не дават мотивация, а по-скоро релакс. Това е на какво можем да разчитаме, какви ресурси можем да използваме, но дали ще го направим е въпросът.

Взаимодействие на аспектите

Съединението между две планети може да съдържа както напрегнати, така и хармонични елементи. Това е уникална комбинация, съчетаваща различните им качества.

По принцип е по-важен самият аспект от това какъв е той. Следователно, на първо място, ние интерпретираме аспекта като връзка между планетите и след това разбираме нюансите на тази връзка. При напрегнатите аспекти връзката ще бъде ярка, остра, при хармоничните – мека. При напрегнати аспекти е ключово да се намират начини за работа с планетите по конструктивен начин. Трябва да се търсят дейности, които да обединят различните им енергии, вместо да ги водят до сблъсък.

Например при напрегнат аспект с Венера и Марс, човек може или да отстъпи твърде много, или да влезе в конфликт. И трябва да избере. Ситуациите на избор и проблемът с баланса са много характерни за напрегнатите аспекти: едното пречи на другото. Но танците може да бъдат чудесен начин за балансиране на красотата и естетиката (Венера) с физическата енергия и решителност (Марс).

Постиженията са възможни и при напрегнатите аспекти, дори по-значителни, отколкото при хармоничните. Силната мотивация и енергия, генерирани от тези аспекти, могат да ни тласнат към изключителни резултати. Важно е да се помни, че усещането за усилие може да е по-силно при напрегнатите аспекти. Необходимо е да се оцени балансът между вложените усилия и получените резултати.

Оценяване на хармонията и напрежението на даден аспект

Сред напрегнатите аспекти можем да различим по-напрегнати и по-малко, дори ако това е един и същ аспект (например квадрат). Същото важи и за хармоничните аспекти. Хармонията/напрежението на един аспект зависи не само от самия аспект, но и от планетите, които го съставят.

Време е да си припомним, че има доброжелателни планите и зловредни. Благодетелните (Венера, Юпитер) носят това, което ни харесва, което ни е приятно, защото е удоволствие и разширяване. А зловредните (Марс, Сатурн, Плутон) са това, което обикновено не се харесва и не е приятно: борба, ограничения, промени. Благодетелните смекчават напрегнатите аспекти и внасят по-приятни аспекти в хармоничните. А за най-успешен се смята хармоничният аспект между Венера и Юпитер.

Зловредните изострят напрегнатите аспекти и намаляват удоволствието от хармоничните. Те добавят елемент на напрежение, необходимост от активност, ограничения и преодоляване на препятствия, за да се реализират потенциалните ползи от хармоничния аспект. За най-трудни се смятат напрегнатите аспекти между Марс, Сатурн и Плутон. Но това не означава, че в този случай всичко е лошо. Просто не обичаме да се напрягаме.

Всички висши планети са склонни да се държат повече като злосторници. Тоест Уран и Нептун по-често се проявяват негативно, защото те са отговорни за доста сложни и глобални неща, които обикновеният човек трудно може да приложи адекватно в ежедневието. Следователно, първото нещо, което трябва да се вземе впредвид, е природата на планетите.

Знаем, че една планета може да бъде сама по себе си благотворна, но ако се намира в знак, в който не се чувства удобно, може да не функционира оптимално. Например Юпитер (благотворна планета) в Близнаци, тук той няма необходимият мащаб и величие за богатство и статус. Така че, когато оценявате аспект, струва си да оцените позицията на двете планети в картата. Планета в изгнание или падение в хармоничен аспект може да даде малко добро, за разлика от планета в обител или екзалтация. По-точно, това може да е добре, но чрез хитро използване на такава планета, съобразена със знака. Зловредните в изгнание или падение могат да се проявят по някакъв начин неадекватно, ако отново не се използват в съответствие със знака.

Например Слънце тригон Юпитер в Козирог, аспект, който изглежда обещава късмет и популярност. Но тъй като Юпитер е в знак на падение, късметът тук е строго ограничен.

Освен това, когато тълкувате аспект, си струва да вземете предвид как самите планети се отнасят една към друга, дали са „приятели“ или „врагове“, независимо от аспекта. Тоест колко добре се съчетават помежду си по принцип. Планетите, управляващи противоположни знаци, се считат за враждебни. Например Слънцето и Уран (управляват противоположните Лъв и Водолей). Напрегнатият аспект между такива планети ще бъде по-остър, отколкото между неутралните, а хармоничният аспект няма да бъде толкова хармоничен. Но някои планети, дори и да не управляват противоположни знаци, все още не се комбинират добре, например Луната и Марс, Марс и Нептун. Това изисква анализиране на взаимоотношенията на конкретните планети една с друга.

При тълкуване на съвпади е особено важно да се оцени кои планети са включени и какви са взаимоотношенията между тях. По този начин можете да определите дали връзката е по-скоро хармонична или напрегната.

Баланс на хармонични и напрегнати аспекти

В началото на тълкуването е добре да се прецени дали има явен превес на хармонични или напрегнати аспекти. Твърде много напрегнати аспекти могат да доведат до доста стресиращ и активен живот, в който е трудно да се отпуснеме А твърде много хармонични – напротив, може да бъде трудно да се концентрираме, тъй като животът предоставя твърде много добри възможности. Но трябва да вземете предвид, че всеки човек е свикнал с живота си, това е норма за него, така че може да бъде трудно да се прецени колко стрес има в него.

Като цяло, независимо от броя на негативните аспекти, всеки има някакви проблеми в живота. И за всеки те са индивидуални. И това може да бъде намерено на картата.

Силата на аспектите

Различните аспекти имат различна сила. Силата означава колко ярко работи в човек, колко изразени са нейните прояви.

Най-силният аспект е съединението (0°). За съвпад, понякога може да се вземе по-голям орбис.

На второ място по сила е опозицията (180°).

На трето – квадратурата (90°).

На четвърто тригона (120°).

А най-слабият аспект е секстилът (60°). За него често се взема по-малък орбис. Както виждате, напрегнатите аспекти са по-силни от хармоничните.

Активни и пасивни планети в аспекти

Има активни и пасивни планети. Слънцето и Марс са активни планети, а Луната и Венера- пасивни. Сред социалните и висшите планети също има активни и пасивни и това е важно да се има предвид при тълкуване на аспекти с тяхно участие. Активни социални и висши планети са Юпитер, Плутон, пасивни са Сатурн, Нептун. Уран е подобен на Меркурий, той е активно-пасивен. Но тъй като това не са лични планети, не означава, че с активните планети правим нещо, а с пасивните само желаем. По-скоро въпросът е, че активните планети дават енергия, а пасивните я отнемат. Това важи и за личните планети.

Активни планети: Слънце, Марс, Юпитер, Плутон.

Пасивни планети: Луна, Венера, Сатурн, Нептун.

Ако видите аспект между две активни планети, такъв аспект дава много енергия за действие. Въпреки че може да ви е трудно да се справите с него, насочете го в правилната посока. Аспектът между активните планети изглежда постоянно в режим на действие, не можете да се отпуснете. В негативна форма може да причини унищожение или конфликт.

Ако видите дори напрегнат аспект между две пасивни планети, тогава такава планета може да отнема енергия. Тази енергия може да е специфична, например творческа или емоционална. Този аспект се проявява по по-мек начин. Аспектът между пасивните планети е постоянно в режим на готовност, сякаш чака импулс и енергия от външния свят. Напрегнат аспект с участието на пасивни планети може да даде неудовлетвореност, безпокойство и вътрешно напрежение. И всичко това може да мотивира човек към действие (или може би не).

Стихии и кръстове в аспекти

Най-често планетите, които са в съвпад една с друга, са в един знак. Това означава в същата стихия и кръст.

Планетите в аспект тригон обикновено са в една и съща стихия, но в различни кръстове. Планети в напрегнат аспект (опозиция или квадрат) – в един и същ кръст, но в различни стихии. Планетите в секстил са в различни стихии и кръст, но елементите са сходни: или и двете активни (огън и въздух), или и двете пасивни (вода и земя), тоест и двата знака са мъжки или женски.

Когато тълкуваме тригон, трябва да се вземе предвид елемента, в който се намира. Тригонът ще има качествата на този елемент, поради повторението на елемента ще има резонансен ефект и влиянието му ще се умножи. Когато се тълкува опозиция и квадратура, се взема предвид кръста според същите принципи. Когато тълкувате секстил, вижте в какъв знак е той – активен (мъжки) или пасивен (женски).

Например тригон Меркурий-Марс в земни знаци. Тук има резонанс с елемента земя. Аспектът Меркурий-Марс сам по себе си е бизнес аспект, който дава интелектуална активност, активна комуникация и талант да прокарате своята гледна точка. И в земните знаци всичко това ще бъде много практично, земно, рационално. При огнените знаци роденият би бил отличен агитатор, при въздушните знаци – комуникатор и интелектуалец, при водните знаци – ще има талант за убеждаване чрез емоции. Земята ще подчертае упоритостта и ината на този аспект и ще го направи по-практичен.

Но не винаги има обща стихия или кръст в един аспект. Ако една планета е в аспект в края на знака, а другата в началото, тогава такъв аспект се нарича аспект през знак (или разкъсан аспект). Тогава това ще бъде съединение в различни знаци, тригон в различни стихии или напрегнат аспект в различни кръстове. И няма да получим ефекта от влиянието на стихиите/кръста.

Някои астролози тълкуват такива аспекти като по-слаби. Някои стесняват орбисите за аспектите през знак.

Как да тълкуваме аспектите

И така, имаме определена карта. Аспектите върху нея са обозначени с линии. Често напрегнатите аспекти са червени, а хармоничните са зелени. Но се случва напрегнатите да са черни, а хармоничните – червени. Понякога всички са черни, зависи от програмата. Можете да определите кой аспект какъв е, като погледнете иконата или просто прецените на око колко градуса има приблизително между планетите от по-малката страна.

Как да тълкуваме аспекта? Първото нещо, което трябва да направите, е да разтълкувате планетите в знаци и домове. И след това може да тълкувате тяхното взаимодействие.

Тълкуване на влиянието на планета А върху планета Б

Например в аспекта Луна-Марс трябва да тълкувате влиянието на Марс върху Луната. За простота можете да си представите, че Луната е в знака на Марс – в Овен. Тоест емоциите на човек ще бъдат активни, ярки, бурни и т. Ако аспектът е напрегнат, тогава по-скоро ще изберем негативни и по-ярки, динамични интерпретации, а ако е хармоничен, ще ги изгладим малко. При съединение, ще кажем с увереност, че аспектът ще се прояви силно и може да бъде както плюс, така и минус. А при секстил, може да се прояви, като вид слабо влияние и възможност, която човек може да използва.

Интерпретиране на влиянието на планета B върху планета A

Сега трябва да тълкуваме влиянието на Луната върху Марс. Да си представим, че Марс е в знака на Луната, Рак: действията ще бъдат импулсивни, под влияние на емоции. И също така се опитваме да променим интерпретацията в зависимост от аспекта.

Интерпретиране на взаимодействието на функциите на планета А и планета Б

Функцията на Луната е например да чувства. А Марс – да действа. И се оказва, че действията са силно свързани с чувствата. Където има действия, веднага има чувства, емоции, те придружават всеки бизнес, а където има чувства, човек веднага започва да прави нещо. Как точно са свързани функциите на планетите – нека анализираме вида на аспекта.

Когато интерпретираме аспектите, можем да използваме ключови думи, които са ни познати.

Ключови думи за планетите:

Слънце: личност, креативност, индивидуалност.

Луна: емоции, възприемане на света, комфорт.

Меркурий: информация, реч, мислене.

Венера: харесвания и нехаресвания, изразяване на чувства, вкус.

Марс: сила, енергия, активност, действие, воля.

Юпитер: увеличение, успех, популярност, патос.

Сатурн: ред, дисциплина, ограничения, стабилност, намаляване.

Уран: свобода, изненада, внезапност, бунт, независимост.

Нептун: неопределеност, илюзии, мечти, милосърдие.

Плутон: власт, сила, супер-усилие, разрушение, мощ, манипулация, трансформация.

Ключови думи за аспектите:

Съединение – присъщо свързан с…

Опозиция – пречи, създава проблеми, противоречи, в дисхармония с…

Квадратура – вреди, влиза в конфликт, в дисхармония с…

Тригон – помага, в хармония с …

Секстил – помага, предоставя възможности за…, в хармония с…

Да вземем, например тригон между Марс и Меркурий: „сила/енергия/активност/действие“ + „свързан в хармония с“ + „информация/реч/мислене“

Получаваме следните интерпретации:

1. Меркурий под влиянието на Марс: „енергична реч“, „активно мислене“, „сила на думите“ (тоест човек може да прокара своята гледна точка в речта, да убеди). Представяне на Меркурий в Овен: нетърпеливо мислене, искате да знаете всичко и да кажете на някого веднага и бързо.

2. Марс под влиянието на Меркурий: „активност чрез реч“ (т.е. общителен човек), „информационна дейност“ (може постоянно да изучава нещо). Да си представим, че Марс е в Близнаци: той действа бързо, превключва добре и съчетава различни дейности.

3. Взаимодействие на функциите на Меркурий и Марс: „действие в хармония с мисленето“ (т.е. човек помисли и веднага направи или действа смислено).

Тъй като това е тригон, ние сме избрали по-положителни и меки интерпретации, с напрегнати аспекти или съединение ще добавим по-твърди. Но в същото време ще има и положителни прояви по време на напрегнатите аспекти – важно е да не забравяте за това. Вярно е, че роденият ще трябва да положи усилия и може да има трудности по пътя.

По този начин трябва да интерпретирате всеки аспект в диаграмата. Първоначално това ще отнеме много време, но с опит ще може да тълкувате аспекти в движение и доста бързо. Анализирайте картите на любимите хора, приятели, познати и наблюдавайте как определени аспекти се проявяват в различни хора. С течение на времето ще развиете разбиране за всеки аспект.

Социални и висши планети в аспекти

Когато интерпретираме даден аспект, важно е да вземем предвид кои планети са включени: лични, социални или висши.

Ако това е аспект на лична планета, тълкуваме го както по-горе.

Например аспектът Луна-Меркурий – тук и двете планети са лични.

Ако това е аспект без лични планети (само със социални или висши): тогава ние изобщо не го интерпретираме, когато интерпретираме личността. Оставяме настрана този аспект, ще го тълкуваме само когато анализираме домовете, с които са свързани планетите. Това се дължи на факта, че сега анализираме личността – и личните планети я описват. Но има изключение – когато социална или висша планета управлява 1 дом или е в 1 дом. В този случай тази планета е качество на личността, черта на характера на човек и ние ще тълкуваме този аспект.

Вярно, едностранно: как социалната/висшата планета влияе върху този елемент от 1 дом.

Например аспектът Сатурн-Уран – тук няма лични планети, което означава, че оставяме този аспект настрана. Но ако Сатурн, да речем, е в 1-ви дом, тогава това вече е качество на личността на човека – известна последователност, сериозност – и тогава ние тълкуваме този аспект. Уран тук ще повлияе пряко на това качество, да речем, независимостта и прогресивността се добавят към сериозността.

Ако една от планетите в един аспект е лична, а другата е социална или висша, то ние я тълкуваме едностранно. Анализираме влиянието само на социалната или висшата планета върху личната. Но ако социалната или висша планета е в 1-ви дом, тогава, отново, го тълкуваме както обикновено, и в двете посоки. Например аспект между Марс и Уран. Рисуваме Марс с качествата на Уран (остър и независим в действията), но Уран не е оцветен с качествата на Марс. Но ако Уран е елемент от 1-ви дом, тогава Уран също получава качествата на Марс: независимостта на човек може да стане много активна и дори агресивна.

Но не забравяйте, че всеки аспект работи и в двете посоки. Просто когато става въпрос за личностни черти, ние прилагаме тези правила. И по отношение на събитията всеки аспект работи и в двете посоки. Когато изучавате астрология и стигнете до анализа на отделните сфери, тогава напълно ще интерпретирате аспектите към социалните или висшите планети като елементи на домове.

Знаци и домове в аспекти

Простото тълкуване на аспекта между планетите не е достатъчно: трябва да вземете предвид знаците, в които се намират тези планети.

Например, Марс в Стрелец 90 Нептун в Риби ще даде авантюрист-мечтател, проявяващ активност, енергичност в различни посоки едновременно; променлив кръст ще даде гъвкавост на този аспект. А Марс във Везни 90 в Нептун в Козирог ще даде доста неуверен човек, действащ деликатно и в граници, но в същото време, поради кардиналността си, склонен да инициира нещо.

Трябва да се вземе предвид в какъв знак са и двете планети, дори социалните и висшите. Нептун в Риби е като двоен Нептун, това е океан от емоции, саможертва и разпадане. Нептун в Козирог е целесъобразно съчувствие, разумна помощ чрез конкретни действия.

Освен това всяка планета, така да се каже, излъчва качествата на знака, в който се намира. За да опростим, можем да си представим, че не само самите планети са в аспект, но и управителите на техните знаци. Например в аспекта Венера в Лъв 120 Марс в Стрелец са зашити аспекти „Венера 120 Юпитер” и „Марс 120 Слънце”. Марс в Стрелец тук изглежда излъчва енергията на Стрелец: разширяване, увеличаване, развитие. И тази енергия влияе на Венера. Но това, разбира се, не е директно същото като Венера 120 Юпитер; в края на краищата влиянието е по-малко и е косвено.

Следователно, когато оценяваме хармонията/напрежението в аспект въз основа на взаимоотношенията на планетите помежду си, струва си да вземем предвид знаците. Например Луната в Скорпион прави квадрат с Венера. Изглежда, че Луната и Венера са хубави планети; този квадрат не е толкова опасен. Но Луната служи като проводник на енергията на Плутон, който е враждебна планета за Венера. И можем да интерпретираме този аспект като Плутон 90 Венера (но не е идентичен с този аспект, разбира се). И се оказва, че това е труден аспект, Венера изпитва плутоново влияние. Или, например, Луната в Стрелец 120 Венера, тригонът на Венера и Юпитер е зашит тук, така че това може да бъде доста успешен аспект, тези планети се комбинират добре.

Но трябва да помним, че връзката между планетата и нейния диспозитор не е равна: планетата е подчинена на диспозитора и е оцветена от знака, а не обратното. Следователно, да речем, в случай на тригон на Луната в Лъв и Венера, Слънцето като управител на Лъв няма да бъде повлияно от Венера, само Венера ще бъде повлияна от Слънцето. А Луната ще се влияе от диспозитора Венера. Въпреки че знаците също контактуват един с друг в аспект, това не е същото като взаимодействието на планетите.

Когато една от планетите в аспект е в обител, това засилва аспекта, тъй като знакът повтаря и умножава съответната енергия, получава се резонанс. И така, Марс в Овен е двоен Марс.

Случва се и една планета в аспект да е в знака на контрол на друга. Например в аспекта Меркурий в Телец 180 Венера в Скорпион. Оказва се, че Телецът е обиталището на Венера и тя прави аспект към своето обиталище. Това се нарича „аспект към вашия знак“. В този случай се наблюдава и ефектът на умножаване на влиянието на тази планета. В този пример Меркурий е под двойното влияние на Венера: по знак и по аспект. Но тук има и ефект на засилване на аспекта поради факта, че Венера е диспозитор на Меркурий. А диспозиторът е управителя, от когото зависи планетата. И се оказва, че тук собственият господар на Меркурий се обръща срещу него – това не е лесно! Това увеличава напрежението на този аспект. И ако управителя прави хармоничен аспект, тогава това е наистина страхотна подкрепа, подобрява хармонията на хармоничния аспект.

Напрегнати аспекти

Напрегнатите аспекти са изпълнени с една много коварна черта за астролога: те могат да се реализират по два противоположни начина.

Първият начин е класическата интерпретация. Например Слънце 90 Юпитер – желанието да станете авторитет, да се развивате и израствате социално, мощни амбиции.

Вторият начин е отричането. Например Слънце 90 Юпитер – отричане на авторитети, социален успех. В случай на активни планети това може да бъде директна борба. При пасивните нещо може да не е приятно и да създава дискомфорт.

По принцип и двете са двете страни на една и съща монета. По същество темите на Юпитер в примера по-горе вълнуват човека, но отношенията с тях не са лесни. Отричането се появява поради факта, че взаимодействието на тези планети е много трудно. Те могат да бъдат обединени само напрегнато, с всички сили, изразходвайки много ресурси.

Аспектът Луна 180 Уран може да се разиграе, от една страна, като страх от промяна, а от друга, като жажда за нещо ново и необичайно. Хем го искаш, хем боли, както се казва.

Трудно е да се каже как точно ще се прояви напрегнатият аспект. Това може да се предположи въз основа на други показатели на картата: към какво поведение като цяло е по-склонен роденият. Но често се случва в един период от живота да се разиграва аспект според първия вариант, а в друг – според втория. Или в различни ситуации, или първото, или второто. Така че, когато тълкувате вземете това предвид и отчететее и двете опции.

Аспекти със Слънцето: нюанси

Аспектите със Слънцето имат някои нюанси. Например, Меркурий никога не се движи повече от 28 градуса от Слънцето поради факта, че е вътре в орбитата на Земята. Това означава, че единствените аспекти, които Слънцето и Меркурий могат да имат, са съвпад. По същата причина Венера не се отдалечава повече от 48 градуса от Слънцето. Слънцето и Венера също могат да имат само съвпад от мажорните аспекти.

Съвпадите със Слънцето имат специални имена в зависимост от орбиса: казими (много близък съвпад, до 17 дъгови минути), изгаряне (орбиса варира), в лъчите на Слънцето (орбиса е още по-широк). И в традиционната астрология тези видове връзки със Слънцето имат различни тълкувания. Всяка връзка със Слънцето е свързана с яркост и самочувствие в темите на планетата. Също така съвпадът на планетата със Слънцето дава силна субективност в тези теми, все едно човек не вижда друго мнение освен своето.

Планети в шахта

Случва се една планета да няма нито един основен аспект. Това се случва много рядко, ако вземете правилните орбиси. Такава планета се нарича планета в шахта или ферална

Можете да си представите аспектите като тръби, по които енергията тече от планета на планета. Или като електрически гирлянд. Планетата в шахта изглежда е изключена от тази верига. И това може да доведе до проблеми по отношение на темите на планетата и да затрудни проявяването й. Сякаш никой не я възбужда, тя е сама. В резултат на това може да бъде трудно да се контролира. До известна степен е „дива“, поради което се нарича ферална (от английски feral – див). Проявите и могат да бъдат спонтанни и слабо контролирани.

Като цяло може или да „спи“ (човек я игнорира), или да се прояви ярко, но спонтанно (притеснява човек, но е трудно да се контролира). Във всеки случай шахтата е акцент върху планетата и някакво поражение. Не се страхувайте от този термин (поражение), така астролозите наричат ​​нещо, което е стресиращо и създава проблеми. Но това не означава, че тези проблеми не могат да бъдат решени.

Като цяло най-често някои проблемни, напрегнати индикатори в графиката водят до тези две проявления:

игнорирам, избягвам, отричам;

прекомерен акцент, интензивна работа.

Смята се, че никой не помага на планетата в шахта, но никой не й пречи и това може да бъде плюс.

За планета в шахта е много важен диспозиторът (ако не е в обител, разбира се).

Цар на аспектите

Случва се обратната ситуация – когато определена планета има много аспекти. Планетата с най-много аспекти в картата се нарича цар на аспектите. Смята се една планета за цар на аспектите, когато има поне 2 аспекта повече от другите планети. Най-ясно ще се прояви царят на аспектите, имащ аспекти към почти всички други планети. Царят на аспектите не присъства във всички карти; на някои места има малко аспекти като цяло, на други няколко планети имат приблизително еднакъв брой.

Ако планетата в шахта рядко се включва, то царят на аспектите се включва често и засяга много планети, така че се тълкува подчертано. Тя е интегрирана достатъчно добре в диаграмата, за да може натива да я използва.

Автор: Афа Суари