Плутон във Водолей, 2023 – 2044

Плутон във Водолей, 2023 – 2044

23 март – 11 юни 2023
20 януари – 1 септември 2024
19 ноември 2024 – 8 март 2043
31 август 2043 – 19 януари 2044

Плутон във Водолей, 2023 – 2044

248-годишното пътуване на Плутон около Слънцето очертава главите от световната история. Поради своята елипсовидна орбита, времето, което Плутон прекарва във всяка от 12-те зодии, не е еднакво и варира от приблизително 11 до 34 години. Например, транзитът на Плутон през знаците от Дева до Козирог продължава между 12 и 15 години, докато през знаците от Водолей до Лъв той продължава между 21 и 33 години. Позицията на Плутон в знаците определя пътя на еволюцията на индивидуалната душа и еволюционните приоритети на всяко поколение.

От 2008 г. насам транзитът на Плутон през Козирог, който е кардинален или активиращ архетип, разрушава остарели системи, структури и форми на съзнание, които вече не са полезни. Козирогът е свързан с времето и неговите граници, със стареенето, смъртността и ограниченията на реалността. До 2024 г. Плутон в Козирог ускорява процеса на приключване на съвременната ера, като в същото време изгражда нова основа.

Скоро Плутон ще започне двадесетгодишно пътуване през Водолей, фиксиран, янски, въздушен архетип. Този транзит (2023-2044) ще ускори процеса на разпадане, разрушаване и преструктуриране, започнал по време на годините на Плутон в Козирог. Някои ще приемат тази промяна с предвидливост, използвайки кооперативни, инклузивни и визионерски подходи. Други ще срещнат неизбежността на промените с различни степени на съпротива. В крайна сметка обаче борбата срещу еволюционната необходимост ще се окаже безплодна. В екстремни случаи съпротивата на нужната промяна може да доведе до шокиращи последствия, сурови репресии и катастрофи. Водолеят събужда, освобождава, ускорява и революционизира. Това е архетипът, който руши бариерите и чупи рекордите. Процесът е едновеменно разрушителен и конструктивен, с край и ново начало, случващи се по едно и също време.

Исторически, транзитът на Плутон през Водолей бележи времена на сътресения, революции и бунтове, значително социално и политическо развитие, модернизация и революционни открития, които оказват трайно влияние върху ежедневието. По време на предишния цикъл на Плутон във Водолей (1777 – 1798), Декларацията за независимост на САЩ представя първия в света модел на съвременна демокрация. „Свобода, равенство, братство или смърт!“ става бойният вик на Френската революция през 1789 г., която води до насилственото сваляне на френската монархия и въвеждането на демократични идеали. По същото време в Англия започва първото аболиционистко движение. Тези години отбелязват и върха на първата индустриална революция. Глобалната търговия и изследванията значително се разширяват. В научен аспект за първи път се използва телескоп за откриването на планета. През 1781 г. Уилям Хершел открива Уран, разширявайки познатите граници на Слънчевата система. По време на предишния транзит на Плутон във Водолей (1532 – 1553), Коперник публикува идеята си, че Земята се върти около Слънцето.

Предишният транзит на Плутон във Водолей е време на изследователи и колонизация на нови земи. Днес броят на разселените хора, като бежанци, задържани и бедстващи, е толкова голям, че те създават нови „мигновени“ градове. Над 6.6 милиона души са избягали от Сирия от 2011 г. насам (годините на бурния квадрат между Уран и Плутон). Към 2021 г. се съобщава, че 43 000 мъже, жени и деца живеят в нечовешки и унизителни условия в лагери за задържане на Ислямска държава в Сирия. Населението на бездържавните рохинги се оценява на 750 000 души. През 2022 г. Русия стартира агресивна и шокираща атака срещу Украйна. Само пет месеца след нападението, вече 12 милиона украинци са избягали от опустошената от война страна.

Нова епоха на човечеството е в своята фаза на инкубация. Стъпвайки на разрушителния транзит на Плутон в Козирог, годините на Плутон във Водолей ще положат основите на нов глобален прототип на село. Изправени пред заплахи за съществуването си, ще се впуснем в предприемането на по-значими действия по отношение на дълго назрявалите и отлагани проблеми. В моменти, когато се приближаваме опасно към ръба на преломната точка, ще осъзнаем истини, които вече не могат да бъдат пренебрегвани или избегнати – че всички сме равни (и еднакво достойни) и че никой не е по-голям или по-малък от другия. Това е ключов урок на Водолея. Въздухът, който дишаме, водата, която пием, и земята, върху която стоим, принадлежат на всички. Крайната цел на архетипа на Водолея е всеки и всички да участват в благополучието на цялото. За тази цел всеки индивид, всяка организация, всеки живот и всяка форма на живот имат жизненоважен принос.

Архетипът на Водолея е свързан с атмосферните условия, екстремните климатични явления и земетресенията. Така че следващите години вероятно ще доведат до по-чести мащабни събития. Те може да се случват и в по-бърза последователност. Транзитът на Плутон през Водолей буквално може да разруши земята, по която ходим. Последиците от климатичните промени са новата неоспорима реалност.

Атмосферните условия също така описват социалния дух на времето. Ще видим подписа на Водолея, отразен в политически активизъм, социални движения, стилове на живот, култура, изкуство, литература и музика.

Годините на Плутон във Водолей ще донесат мащабни и необратими промени, които надхвърлят всичко познато досега. Плутон във Водолей е готов да промени коренно ежедневния живот на всички нива – идеологическо, социално, политическо, икономическо и свързано с оцеляването. Това, което днес може да изглежда немислимо, радикално, странно или извънредно, може да стане нормата на утрешната реалност. Науката и технологиите са белязани за експоненциален растеж. Нарастващата заплаха за оцеляването на планетата изисква да ускорим процеса на намиране на нови начини, средства и решения.

Процесът на промяна вече е в пълен ход. Той е ясно видим чрез протестите за граждански права и бунтовете срещу потисничеството, системния расизъм и сексуалните посегателства. Това се пренася и върху прогресивно засилващите се климатични явления, предизвикани от изменението на климата, и върху Covid-19. Свръхнаселението, замърсяването на водата, почвата и въздуха, както и екстремните метеорологични условия представляват сериозна заплаха за нашите хранителни запаси. Списъкът с промени включва и активизъм, свързан с опазването, съхраняването, грижата и изграждането на наследство по нов, по-ефективен, инклузивен и съвременен начин. Става все по-неотложно да почитаме миналото си, да защитаваме децата и възрастните, да се справяме с бездомността, глада, бедността и зависимостите, както и да се грижим за болните, маргинализираните и психично болните.

Всички искаме да принадлежим, да бъдем признати, приети и третирани като равни. През последните години въпроси като системния расизъм, полови предразсъдъци и неравенство по пол придобиха още по-голяма сила благодарение на активистки групи. Това, което беше заложено по време на Плутон в Козирог, ще се развие по-осезаемо и ще нарасне експоненциално по време на Плутон във Водолей. В началото тези години може да задълбочат политическите разделения, да фрагментират обществата и да изолират определени групи хора. Свободите и правата, изгубени по пътя, ще събудят смелостта, креативността, иновациите и инициативността на индивидите, групите и колективите. Под този транзит всичко в сътворението е насочено към по-бърз и по-интензивен цикъл на трансформация. От едно към всичко, от единично към множествено и многомерно – еволюцията е непрекъснат, едновременен и многопластов процес. Плутон във Водолей ще продължи да отстранява това, което вече не служи. Историята ще отбележи предстоящите години като изключително значими. Трябва да осъзнаем критичната роля, която играем за оформянето на бъдещето, отговорността, която всички споделяме, и вълновия ефект на всяка мисъл, всяка дума, всяко действие и всеки миг.

Плутон е свързан с нашата ДНК и генетиката. Научният прогрес в тази област, като CRISPR, вече позволява препрограмиране на човешката ДНК. Споровете около етиката на генетичните манипулации и клонирането продължават. Годините на Плутон във Водолей могат да съвпаднат със значителни промени в традиционните ни концепции за хората. През последните години дисфорията, свързана с пола, се увеличава. Много хора излязоха напред, за да разкрият своите тайни животи и да приемат открито идентичността си като трансджендър и небинарни. През последното столетие прогресивно се разхлабват социалните роли и стереотипи. Годините на Плутон във Водолей могат да доведат до по-широки социални разделения или, алтернативно, до по-голяма инклузивност, свързана с индивидуалността и уникалността.

Модернизацията по време на последния транзит на Плутон увеличи населението в градските центрове, тъй като хората се преместват в градовете за работа и с надеждата за по-добро бъдеще. Плутон във Водолей ще продължи тенденцията към разпръскване на населението и общностен начин на живот. С все повече зелени инициативи ще се появи нов стил на архитектура, като включването на повече покривни градини е само един пример. Друг пример е 3D принтирането, което вече е на път да революционизира строителната индустрия (и много други индустрии). Ще използваме нови енергийни източници за отопление и осветление на домовете си, за приготвяне на храната си, както и за да останем свързани и за забавление. Възможността за работа от разстояние, вместо в офиса, е друга основна промяна в начина на живот, която е в началната си фаза. Годините на Плутон във Водолей ще предизвикат много нововъведения, включително нови вериги за доставки на стоки и услуги и нови начини за отглеждане, производство, съхранение и разпространение на храна.

Годините на Плутон във Водолей могат да предизвикат сътресения и травми от различен характер. От една страна, ще продължим да се сблъскваме с опустошенията, причинени от природни бедствия или от силови игри на деспоти и престъпници, които не зачитат природата или човешкото страдание. От друга страна, Плутон във Водолей може да донесе усещане за навлизане в нова „златна ера“. Изключителни личности могат да се появят като влиятелни катализатори, вдъхновяващи лидери и ролеви модели. Може да настъпи велико пробуждане на съзнанието, водено от далновидни визионери, изобретатели и филантропи.

Плутон във Водолей се фокусира върху няколко основни теми. Оцеляването на всички нива е на първо място. След това идва изграждането на нови пътища. Полетата на комуникационните технологии, търговията и транспорта попадат под тройната връзка с въздуха, към която принадлежи Водолеят. Тези години ще ускорят преоткриването на ежедневната реалност на всички нива на нашето съществуване по начини, далеч надхвърлящи нашето въображение. Блестящи умове ще ни изумят със своя творчески гений.

Помислете за времето преди съществуването на Facebook и Zoom Meeting. Можехте ли тогава да си представите нещо, което днес е толкова обичайно? Все още не сме срещнали изобретенията, предизвикателствата и ускореното развитие, които ще определят годините на Плутон във Водолей, но вече сме били изложени на много предварителни знаци. Бързият напредък в безжичните и сателитни технологии ще направят най-модерните продукти на днешния ден да изглеждат архаични само след няколко години. Лазерната технология със сигурност ще продължи да създава чудотворни постижения в медицината. Науката ще продължи да ни отнася все по-далеч в космоса и да увеличава нашето познание за безкрайната и жива вселена.

Възможностите на иноватори и визионери могат да достигнат невероятни висоти. Вече виждаме много подсказки за това. Социалните медии продължават да служат като изключително доходоносна платформа за създатели, търсачи на слава и предприемачи. Млада нова вълна от астролози революционизира професионалния бизнес модел. Криптовалутата, сравнително нова парична система, която все още се намира в своята фаза на „див запад“, работи за утвърждаването си на прието място. Тази нова индустрия ще продължи да ражда нови продукти и предприятия, като ще се променя с огромни скокове. (Транзитът на Уран в Телец, 2018 – 2026 съвпада с последните години на Плутон в Козирог и началото на Плутон във Водолей.) Как ще използваме, произвеждаме и ценим парите, включително и криптовалутата, годините на Плутон във Водолей могат да променят всички аспекти на парите по радикални, неочаквани, изключителни и може би дори експлозивни начини.

Иновациите не са ограничени само до Земята. Космическите пътувания и колонизацията вече са в активно развитие. На 21 април 2021 г. „Moxie“ на NASA успешно превърна марсианския въглероден монооксид в кислород на повърхността на планетата. Това, което преди беше тема за научна фантастика, сега става реалност – NASA планира човешки мисии до Марс през 30-те години на този век. Илон Мъск от SpaceX обяви целта си за мисии до Марс, които съвпадат с началото на Плутон във Водолей (2024). Комерсиалните космически пътувания също вече са в активно развитие (SpaceX планира комерсиални пътувания до Луната). През 2022 г. космическият телескоп „James Webb“ наследи „Hubble“ като ново поколение телескоп, който ще изследва нови граници, отвъд това, което сме си представяли досега. NASA съчетава науката и социалнополитическата реформа с историческата мисия „Artemis“, която има за цел да изпрати първата жена и първия цветнокож човек на Луната. Китай също продължава да работи по изграждането на своя космическа станция. Тук, на Земята, все още има нови територии за откриване – в океаните, на сушата, в зоните на вечният лед. Наблюдавайте как ще се засили надпреварата за арктическо господство, особено между Русия, САЩ и Канада.

Храната, която ядем, водата, която пием, въздухът, който дишаме — всичко допринася за здравето на организма. Съставът на нашата почва, вода, въздух и атмосфера е драстично променен от начина, по който сме използвали и злоупотребявали с ценните ресурси на планетата ни. Под управлението на Водолей, можем да очакваме по-широко разпространени здравословни проблеми, свързани с дихателната система, щитовидната жлеза, метаболизма и хормоналните нарушения, излагането на радиация, дехидратацията и способността ни да се възпроизвеждаме. Безплодието е архетип, свързан с Водолей. Влиянието на днешните комуникационни технологии върху нашето физическо здраве ще стане ясно през следващите години.

Всички живи същества се адаптират спрямо околната си среда. Човешкият вид не прави изключение в това отношение. Докато оцеляването на планетата е застрашено, средната ни продължителност на живота се увеличава. Медицината ще продължи да постига големи успехи. Борбата срещу различни видове рак е само един пример. Неща, които преди бяха предмет на научната фантастика, вече стават реалност, като например удължаването на човешкия живот и възстановяването на човешкия организъм чрез използване на машини, като при изцяло изкуствените сърца. Краят и началото на живота, смъртта и прераждането попадат под управлението на Плутон. През следващите години ще настъпят значителни промени в грижите за умиращите, начина, по който позволяваме на хората да умрат, и начина, по който се разпореждаме с мъртвите. Как зачеваме и започваме живот, управляваме репродуктивното здраве и самия процес на раждане също са области, предстоящи за революционни промени както в научен, така и в идеологически план.

Анатомията на мозъка, неговите способности и функции се управляват от Водолей. Както се развиват компютрите (друго изобретение, управлявано от Водолей), така и човешката способност за обработка на сложна информация вероятно ще се ускори. По отношение на нервната система (информационният интернет на тялото), родените с Плутон във Водолей може да демонстрират повишена интелигентност, съчетана с по-голяма чувствителност към енергийни полета, магнитни честоти и звукови вълни. Интелектуалният гений и други състояния на съзнанието, като спектъра на аутизма, също попадат под архетипа на Водолей. Транзитите в наталната карта могат да събудят или увеличат естествените интуитивни способности на човека. От друга страна, Плутон във Водолей може също да е знак за разпадналия се ум. Очаква се значителен ръст на населението, страдащо от психични заболявания и посттравматично стресово разстройство (ПТСР), както и увеличаване на медицинските, социалните и политическите усилия за лечение и премахване на тези състояния.

Съвременната наука вече постига големи успехи в областта на неврологичните изследвания за възстановяване на връзката между мозъка и нервната система с увредени или ампутирани крайници. Изследователи на стволови клетки работят за възстановяване на мозъчни клетки, за да открият лекове за Алцхаймер и други мозъчни заболявания.

Архетипът на освобождаването, пробуждането и индивидуализацията, който Плутон представлява, при транзита си през знака на Водолей ще засили осъзнаването на мисловни модели, закостенели преценки и интелектуалния творчески процес зад формирането на реалността. Процесът на Плутон е свързан с проникване в дълбочина, откриване, сблъскване и елиминиране на всичко, което възпрепятства и вече не служи на еволюцията.

По отношение на фиксираната природа на този архетип, Водолеят съхранява дългосрочната памет, която Карл Юнг нарича индивидуално несъзнавано Уникална за всяка душа, транзитът на Плутон през Водолей ще отключи и възроди съдържание като спомени или таланти, които са отпечатани в съзнанието от минали животи. Клетъчната памет съществува като склад, богат на ресурси. Естествената склонност или талант към нещо ново е индикация за това, което е съхранено в клетъчната памет. За някои предстои време на повторно пробуждане. Обикновено това, което изплува в съзнанието, се случва внезапно и спонтанно, като мигновени осъзнавания, фрагменти или усещане за дежавю.

Съзнанието за травма също се съхранява в клетъчната памет. Травмата държи съзнанието в замръзнало, статично или неподвижно състояние. За да продължи еволюцията, е необходимо да се отключи или премахне това, което блокира растежа. Транзитът на Плутон през Водолей служи за тази цел. Процесът на Плутон е метаморфичен и алхимичен.

Плутон в транзит през Водолей в наталния дом ще опише сферата на живота, която е предопределена за прогрес. Това е мястото, където ще се преживее най-голямото освобождаване, пробуждане и трансформационен растеж. Транзитът насърчава индивидуализация, освобождаване, преоткриване и самоосъществяване. Той може да представи възможността на живота. Синхроничността, изненадата, внезапното и неочакваното са типични елементи на подписа на Водолей. Еволюцията се случва независимо дали я приемаме съзнателно или не. Съпротивата срещу промяната и прекаленото привързване към статуквото увеличават съпротивителната сила срещу еволюционния импулс, като по този начин усилват интензивността на преживяването. Това, което е под натиск, в крайна сметка ще достигне точка на пречупване. На по-високо или крайно ниво, Плутон във Водолей може да предизвика травматични или катастрофални събития.

Индивидуално и колективно, еволюционният растеж се проявява чрез повтарящи се вътрешни и външни послания, които символизират бъдещето. Тези повтарящи се сигнали служат като предупреждение и пробуждане за действията, които трябва да предприемем, за да може еволюцията да продължи. Като цяло, контактът на Плутон с наталната карта чрез динамичен или труден аспект описва потенциалната степен на съпротива и интензивността на транзита. По-меките аспекти (като тригон и секстил) улесняват еволюцията с по-голяма лекота. Как човек се чувства, реагира и преживява този процес зависи от цялостната натална карта.

Плутон във Водолей е знак за разпокъсания, бунтовния, шизофреничния или травмирания ум. Биполярното разстройство беше официално признато през 1980 г. През 90-те години на миналия век броят на диагнозите за Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADD и ADHD) нарасна, като се предложиха различни лекарствени терапии. В последните години честотата на диагнозите за аутизъм също се увеличи. Много хора с психически нарушения са прибягнали до насилие и вътрешен тероризъм. Забранените наркотици също са унищожили много умове и животи.

Мнозина от тези, които ще достигнат зряла възраст по време на транзита на Плутон във Водолей — поколението на Плутон в Козирог и Плутон в Стрелец — са жертви на войни и климатични катастрофи. Това включва деца, които са били настанени в бежански лагери или са останали без дом след земетресения и други климатични екстреми, както и тези, които са преживели война, бедност, глад, злоупотреба и сексуално робство. Тези страдания неминуемо оставят дълбок отпечатък върху съзнанието на преживелите. Плутон във Водолей ще събуди тези неразрешени травми.

Годините на пандемията от COVID-19 също са оставили своя отпечатък върху много хора. Депресията стана широко разпространена. Предстоящите години на Плутон във Водолей ще изведат въпросите за психичното здраве на преден план. Този транзит може да провокира нестабилните умове към разрушителни действия. В тези години можем да очакваме нови прогнози за психичното здраве, както и революционен напредък в лечението.

Докато Уран в Телец (до 2026 г.) съпътства първоначалния транзит на Плутон във Водолей (започвайки от 2023 г.), оцеляването ще е във нашият фокус. Пандемии като COVID-19 ще продължат да революционизират начина, по който живеем и как оцеляваме. Оцеляването на всички видове на планетата, включително хората, и какво е необходимо за удовлетворяване на тези нужди, е и ще продължи да бъде основният въпрос на нашата планета. Ще започнем да възприемаме собствеността върху земи, управляващи органи, интелектуални права и лични права и свободи по нов начин.

Пътуванията на ума и тялото, начина, по който взаимодействаме помежду си и мобилизираме себе си – всичко това ще бъде в централната част на вниманието, когато Плутон във Водолей бъде съпътстван от Уран в Близнаци (2025 – 2033 г.). Езиците могат да бъдат адаптирани до такива екстреми, че да звучат като съвсем нови езици. Компютрите ще намерят нови начини за комуникация и предаване на информация. Иновациите в областта на роботиката могат да бъдат революционни през годините на Плутон в Водолей и Уран в Близнаци. Очаквайте значителна модернизация и/или иновация в областите на пътуванията и транспорт, медийни мрежи, образование и обучение, търговия и бизнес. Проектите за космически пътувания и колонизация ще преминат на следващо ниво. Започвайки нова глава на колективна настройка, Уран в Близнаци идва след началото на съвпад на Сатурн и Нептун в Овен

Докато Плутон преминава през Водолей и Уран преминава през Рак (2032 – 2040 г.), вниманието ще се насочи още повече към въпросите, свързани с водата и нейното опазване. Очистването на океаните и защитата на морския живот стават все по-наложителни. Тези години ще поставят допълнително внимание на селскостопанските сезони, земеделието, източниците на храна и попълването на хранителните вещества в почвата. Може да видим широко разпространени промени в диетата и хранителните нужди. Всичко, свързано с безопасността, сигурността (включително храната), грижите (на всички нива), мерките за комфорт и нивата на комфорт ще бъде по-видимо и/или спешно. Уран в Рак поставя допълнително внимание на дома, родината, домашния начин на живот, националната идентичност, недвижимото имущество, произхода и миналото, семейството (лично и глобално) и хуманитарните кризи. През 2022 г. Световната хранителна програма на ООН съобщи, че 345 милиона души страдат от остър глад.

Последните години на Плутон във Водолей (до 2044 г.) ще бъдат съпътствани от Уран в транзит през Лъв (започвайки от 2039 г., продължавайки до 2046 г.). Ще успеем ли да постигнем творческо злато в революционизирането на живота на планетата? В апогея на Т-квадрата със Сатурн в Скорпион и Нептун в Телец, Уран в Лъв е разположен в последния четвърт квадрат на 45-годишния си транзит със Сатурн, докато Сатурн е в опозиционната точка на 36-годишния си транзит с Нептун. Тази конфигурация предполага критичен момент от времето. Тя поставя голямо напрежение върху процеса на творческа актуализация, върху абсолютната нужда да се изправим пред реалността такава, каквато е, и да се върнем от ръба с всяка мъдрост и сила, които можем да съберем. Нашето право е да живеем и да процъфтяваме на тази велика и прекрасна планета, която наричаме дом. Трябва да разпознаем и приемем факта, че ние сме създателите на собствената си съдба.

Отделно (и накратко): 45-годишните цикли на Сатурн/Уран маркират социални и политически моменти на преструктуриране и преход. 36-годишните цикли на Сатурн/Нептун маркират преструктуриране на колективното съзнание чрез масови загуби, разочарования, надежди, мечти и вярвания, религиозни, духовни и творчески движения. 171-годишният цикъл на Уран/Нептун съответства на историческите епохи, отразяващи социалните, политическите и колективните идеали на времето. Тези три цикъла също допринасят за транзита на Плутон през Водолей.

Не оставяйки камък върху камък, транзитът на Плутон във Водолей ще революционизира всеки аспект на съществуването. Ще бъде написана изключителна глава от нашата колективна история. Можем само да спекулираме какви промени ни очакват, какво може да вдъхнови или заплаши човечеството, какво може да бъде изобретено и как ще революционизира нашата реалност. Изкуственият интелект, климатичните промени, научният и технологичен напредък, медицинските иновации, политическите и социалните революции – транзитът на Плутон през Водолей ускорява радикално преосмисленото съществуване и служи като предварителен поглед към настъпването на нова епоха на цивилизацията. Най-голямото богатство, което имаме, сме ние самите и един друг. Най-заплашителната перспектива, пред която сме изправени, е действието или бездействието на човечеството.

Автор-Роуз Маркъс

Източник –rosemarcus.com