Домове в астрологията

Домове в астрологията

Домовете са 12 на брой и обикновено се изписват с римски цифри. Домовете се броят обратно на часовниковата стрелка и са номерирани на картата. Номерът на дома се изписва до нейното начало. Съседното число е степен. Между другото, степените в астрологията винаги се закръглят нагоре.

домове в астрологията

Началото на дома, точката, от която започва домът, се нарича куспида. Асцендентът (Asc) е куспидата на 1-ви дом, Десцендентът (Dsc) е куспидата на 7-ми дом, Имум цели (IC) е куспидата на 4-ти дом, Mедиум цели (MC) е куспидата на 10-ти дом. Другите куспиди нямат имена.

купсида в астрологията



Всеки дом в своята символика съответства на знак (1-ви дом – Овен, 2-ри дом – Телец, 3-ти дом – Близнаци и т.н.). Но ако знаците са качества, „облекло“ на планетите, тогава домовете са области на живот, определени обстоятелства и ситуации. Смята се, че знаците са „психология“, а домовете „събитийност“. Това по принцип е вярно, но не на 100%: домовете също дават качества до известна степен, защото събитията, които ни се случват, влияят на нашия характер, а характерът ни предразполага към определени събития.

Както знаете, планети + знаци са космограма, а планети + знаци + домове са хороскоп. И тълкуването само на една космограма е доста безсмислено упражнение; тя не съдържа достатъчно информация. Домовете са не само сфери на живот, но и реализация на човек и неговия потенциал. Космограмата е като неродено бебе в утробата. И веднага щом се роди, целият му живот, включително чертите на характера му, се оказват в някакви житейски обстоятелства, които се символизират от домовете. В космограмата виждаме личността във вакуум, а в хороскопа – в реалния живот. Така че нашата задача като астролози е да разберем часа на раждане от всички около нас.

Значение на домовете

1 дом

1 ви дом в астрологията

Според традиционата астрология отговаря за: личност, външен вид, поведение, тяло, дейност, физически труд. Този дом съответства на знака Овен, той е огнен и кардинален. 1 дом символизира нашите инициативи, дела и всяка дейност. Дава ни енергия и тласък да започнем нещата. Свързва се и с физическата работа, както и със спорта като физическа активност, работа и подобряване на тялото.

1-ви дом се свързва с тялото. Това е здраве като цялост на тялото (увреждането на 1-ви дом възниква при наранявания). Също така, 1-ви дом е свързан с външния вид. Но не само с външен вид, но и с представяне, имидж, поведение. Като цяло това е домът на нашето „Аз“, но за разлика от Слънцето (вътрешното „Аз“), това е „Азът“, който ни свързва с външния свят. Чрез 1-ви дом ние едновременно изразяваме себе си и реагираме на света. Това е като прозорец към света. И ако повече усещаме Слънцето отвътре, то 1-ви дом се вижда най-добре отвън. Как хората възприемат натива.

Всичко това е според традиционната астрология, обаче според кабала е точно обратното, 1 -ви дом или асцендента е корена на нашата душа. Нашият път и карма в настоящето въплъщение. Това дали живота ни ще бъде предопределено труден или лек. Докато слънчевият знак е как се представяме пред света или каква маска слагаме и как ни възприемат хората. Коя истина да възприемете е ваш избор.

Всичко започва с 1-ви дом, така че той е свързан с нашето раждане. Чрез знака Овен и Марс 1-ви дом се свързва с всичко ярко, остро, опасно, например огън, метал и т.н. 1-ви дом е ъглов, свързан е с една от най-важните области на живота.

Обстоятелства на 1 дом: когато започваме и правим нещо, особено сами, постигаме целта си, доказваме се, пробиваме, работим физически, действаме бързо, смело, решително.

2 дом

2 ри дом в астрологията

Значение: ресурси, пари, материалното, приходи, таланти, хранене.

Този дом е свързан със знака Телец, земен и неподвижен. 2-ри дом символизира всичко, което притежаваме: собственост, вещи и, разбира се, финанси. Освен това във 2-ри дом има не само приходи, но и разходи. Като цяло 2-ри дом се свързва с материалния свят.

2-ри дом е домът на ресурсите. А ресурсите тук могат да се разглеждат в много широк смисъл: не само като парични и материални ресурси. Всичко може да се превърне в ресурс във 2 дом (време, връзки, сила, знания и т.н.). Това е, от което живеем, това е, което използваме. Здравето може да действа и като ресурс като резерв от сила. И, разбира се, нашите таланти и умения също са ресурси. 2-ри дом включва онези умения, които са ценни и за които са готови да ни платят. Храненето също е ресурс (за тялото) и също е свързано с 2 дом.

Като цяло 2-ри дом е нашата опора, основата, която ни позволява да живеем и да задоволяваме основните си нужди и да живеем в комфорт. Чрез знака Телец, 2 дом е свързан с всичко натурално, природно, с удоволствието, творчеството и хармонията.

Обстоятелства на 2 дом: когато притежаваме, владеем нещо, трупаме и спестяваме, печелим и харчим, използваме и се възползваме от него, взаимодействаме с материалния свят, действаме спокойно, задълбочено и настойчиво.

3 дом

3 ти дом в астрологтията

Значение: обучение, кратки пътувания, роднини, братя, сестри, комуникация, кола, документи.

Този дом е свързан със знака Близнаци, той е въздушен и променлив. 3-ти дом е свързан с нашата среда: с роднини, братя/сестри, съседи и просто познати. Обикновено общуваме активно с всички тези хора, а 3-ти дом е домът на комуникацията и контактите. Той също така носи всякакви средства за комуникация: писма, телефони, месинджъри, като цяло всякаква комуникация. Вярно е, че комуникацията тук е доста повърхностна: обменяне на новини, споделяне на информация (а понякога и клюки).

Между другото, информацията е друго значение на 3-ти дом. В този дом хем споделяме информация, хем я получаваме – тоест учим се. Той е свързан с ученето, а това учене е по-скоро за нещо просто и практически приложимо. 3 дом също е училището и всичко свързано с него: съученици, учебници, уроци. С изключение на учителите: те са в 9 дом. Писане, четене и говорене – тези процеси се случват в 3-ти дом и документите също са свързани с него. 3-ти дом е и дом и на интелекта, нашият начин на мислене.

3-ти дом, подобно на знака на Близнаци, е много непостоянен и променлив, така че е отговорен за пътуването и преместването; тук е необходима постоянна „смяна на картината“. И средствата за транспорт също се символизират от 3-ти дом. Също така, значенията на 3-ти дом включват посредничество и търговия.

Обстоятелства на 3 дом: когато се опознаваме, общуваме, създаваме връзки, говорим, пишем, кореспондираме, четем, научаваме нещо, работим с информация, пътуваме, търгуваме, действаме бързо, сръчно и лесно, не усложнявайки, а опростявайки.

4 дом

4 ти дом в астрологията

Значение: дом, семейство, традиции, корени, история, недвижими имоти.

Този дом е свързан със знака Рак, той е воден и кардинален. 4-ти дом символизира нашите корени: откъде идваме, нашите предци, история, традиции. От 4-ти дом можем да разберем за детството на натива. И, разбира се, 4-ти дом е свързан с родителите и семейството, особено с майката или някой, който се е грижил за нас. Роднини, приятели и като цяло близки хора минават през 4-ти дом. И като възрастни, ние реализираме 4-ти дом в собственото си семейство, когато започнем да се грижим за някого. 4-ти дом е свързан с грижата, попечителството и осигуряването на някого с всичко, от което се нуждае.

Също 4-ти дом всъщност е дома: мястото където живеем, недвижимия имот. Дори само нашата собствена стая/територия вече е 4-ти дом. И домът може да се разбира в широк смисъл: като вашия район, град или дори държава. Според зодия Рак, 4-ти дом е чувствителен, емоционален и възприемчив и следователно много уязвим. Следователно 4-ти дом символизира сигурност и защита. Тази воден дом е много дълбок: той е свързан с дълбоки психологически нагласи и модели, които най-често произхождат от детството. 4-ти дом е ъглов, свързан е с една от най-важните области на живота.

Обстоятелства на 4-ти дом: когато се грижим или получаваме грижи, осигуряваме, обезпечаваме се, защитаваме други и себе си, оставаме в кръга на „нашите“, близки хора, спазваме традициите, участваме в подреждане на нашата територия, действаме внимателно, прислушваме се в нашите усещания.

5 дом

5 ти дом в астрологията


Значение: творчество, деца, любов, вълнение, флирт, хоби, представяне.

Този дом е свързан със знака Лъв, тий е огнен и фиксиран. 5-ти дом, подобно на знака Лъв, е много ярък и креативен. Свързва се с творчеството във всеки смисъл, но повече с креативността и изкуството, което е на показ. Темата за речи, шоута, демонстрации на нещо, презентации е чисто по 5-ти дом тема. Но не е нужно да имате творчески таланти, за да бъдете креативни. В 5 дом креативността може да се разбира в много широк смисъл. Ако имаме свой личен, уникален, авторски поглед, това вече е творчество. Например, 5-ти дом е свързан с личните проекти във всяка област (това може да е вашият собствен бизнес).

В 5-ти дом се оказваме в центъра на нещо, включително в центъра на вниманието, тук всичко се върти около нас и нашата личност. В 5-ти дом можете да станете лидер или ръководител на нещо, или просто представител. Освен това 5-ти дом е отговорен за забавлението и удоволствието. Свързва се с почивки, развлекателни събития и заведения, празници и подаръци. Хобито минава през 5 дом като любимо занимание, нещо, което носи радост. 5-ти дом се свързва с игрите в най-широк смисъл. Това могат да бъдат всякакви игри, включително компютърни, хазартни и спортни игри. В 5 дом има известно вълнение и дял на риск, има състезателен момент. Следователно може да има различни печалби.

Друго значение на 5-ти дом е любовта и флиртът, романсите и розовият период на любовта. В 5 дом ни очакват влюбените и тези, в които сме влюбени. И разбира се, 5-ти дом са децата. Като цяло, всяко от нашите творения и създания живее в 5-ти дом. Въпреки че това може да са не само нашите деца, но и децата като цяло.

Обстоятелства на 5-ти дом: когато се забавляваме или развличаме някого, радваме се или доставяме радост, играем, рискуваме, разкриваме таланти и уникалност, действаме ярко, за показ, привличайки вниманието, демонстрираме и представяме нещо, намираме се в центъра на вниманието и изпъкваме.

6 дом

6 ти дом в астрологията

Значение: отговорности, работа, рутинни дела, ежедневие, колеги, подчинени, помощници, сектор на услугите, домашни любимци, грижи и поддръжка, лечение, здраве.

Този дом е свързан със знака Дева, той е земен и променлив. Това е преди всичко дом на работата. Тук под работа се разбира това, което правим, какво конкретно вършим на работното място, нашите отговорности. 6-ти дом ще отговори на въпроса каква е нашата полза? В този дом развиваме умения и майсторство. Свързан е и с колеги и подчинени. А в 6-ти дом ние самите, като подчинени, служим на някого (първоначално това е домът на слугите).

През 6-ти дом минават всички асистенти, например от сферата на услугите (фризьори, куриери и т.н.), а животните също се свързват с 6-ти дом, защото първоначално те са действали като помощници на хората.

В допълнение към работата, 6-ти дом е всяка редовна работа, било то спортни или домакински дейности (чистене, готвене, хигиена и т.н.). Той отразява нашето ежедневие и рутина, която може да изглежда скучна, но е изключително важна за нас. Благодарение на организацията на процесите в 6-ти дом, нещо може да работи като по часовник. Този дом е свързан с редовната поддръжка, ремонт и профилактика.

Така и със здравето – друго значение на 6-ти дом – важно е да се вземат превантивни мерки навреме, за да не се налага да се лекувате по-късно (лечението също е в 6-ти дом). В противен случай могат да възникнат заболявания. Този дом се свързва със здравословен начин на живот, редовни упражнения и правилно хранене. Редовността и рутината са важни тук.

Също така, 6-ти дом е свързан с лекарите, грижите и редовните грижи за някого. Между другото, за домашните любимци също трябва да се грижим постоянно. Този дом може да бъде труден; той също символизира нуждата и дълга. Чрез връзката си със знака Дева, 6-ти дом се свързва с интелектуалната работа, информацията, перфекционизма, вниманието към детайла и поставянето на нещата в перспектива.

Обстоятелства на 6-ти дом: когато се подчиняваме, помагаме или ни се подчиняват и помагат, когато се грижим за някого или нещо, когато работим, усъвършенстваме уменията си, придаваме стойност, правим нещо редовно, изпълняваме задължения, рутина, ежедневие, действаме методично.

7 дом

7 ми дом в астрологията


Значение: партньорство, взаимоотношения, брак, партньори, общуване един на един, врагове, общественост, консултиране, клиенти.

Този дом е свързан със знака Везни, той е въздушен и кардинален. 7-ми дом е домът на взаимоотношенията. Разбира се, на първо място говорим за брака. Но значението на 7-ми дом е много по-широко – това са отношенията като цяло и с всеки. По принцип това са отношения на сътрудничество, партньорство. През 7-ми дом преминават хора, с които имаме връзка: съпруг/съпруга, близък приятел, романтичен или бизнес партньор и т.н. Като цяло 7-ми дом е някой друг човек.

Взаимоотношенията в 7 дом обикновено са отношения на равни, като отношения с клиент или с консултант. 7-ми дом също е свързан с комуникацията един на един, например с преговори, интервюта и диалози. В 7 дом трябва да покажете дипломатичност и да умеете да изграждате отношения. Но отношенията в 7-ми дом не винаги са розови, през него минават и лоши отношения: врагове, опоненти и конкуренти. Възможно е да има различни спорове, конфликти и дори съдилища.

Също така, 7-ми дом символизира обществеността, публичността и социалните дейности. По аналогия със знака Везни, 7 дом също се свързва с изкуството, естетиката, красотата, баланса. 7-ми дом е ъглов и се свързва с една от най-важните области на живота.

Обстоятелства на 7-ми дом: когато си сътрудничим, партнираме, подкрепяме и получаваме подкрепа, водим диалог, изграждаме взаимоотношения, съревноваваме се, караме се, правим компромиси и зачитаме интересите на другите, действаме деликатно, красиво, с поглед към другите.

8 дом

8 ми дом в астрологията

Значение: смърт, големи финансови активи, пари на другите хора, загуби, унищожение, кризисни ситуации, операции, секс, екстремни спортове, бизнес.

Този дом е свързан със знака Скорпион, той е воден и неподвижен. 8 дом е свързан с кризи от всякакъв вид. Това могат да бъдат критични здравословни ситуации (например операции, наранявания, остри състояния), емоционални кризи, кризи във финансите, на работа, в отношенията. И като цяло в 8 дом възникват всякакви други кризи, например различни извънредни ситуации, аварии и т.н. В такива ситуации обикновено има риск, опасност и стрес. Но някои хора обичат съзнателно да изживяват рискови ситуации, като се занимават с екстремни спортове, например.

8-ми дом е свързан с трансформацията. По правило не ни харесва, когато нещо се разрушава, но обикновено отваря пътя за нещо ново. И в 8-ми дом има един вид очистване, освобождаване от ненужни, лоши или стари неща. Смъртта минава през 8 дом, както нашата, така и на близките ни и въобще на всички хора. Това все още е част от живота и някой дом трябва да носи отговорност за това. Но е трудно да се предвиди дали 8 дом ще се реализира като смърт или като опасност без смърт, тук няма ясна граница. И спасението също е едно от значенията на 8 дом.

Като цяло 8-ми дом съдържа много негативни значения; Всъщност това е свързано с всякакви проблеми. Но 8-ми дом също е свързан с решаване на проблеми, борба и преодоляване на трудности. Следователно и спортът частично минава през 8 дом, когато съзнателно се излагаме на стрес, за да станем по-силни и издръжливи.

Освен това 8-ми дом е свързан с ресурсите на другите хора, за разлика от 2-ри дом, който отговаря за нашите собствени ресурси. 8-ми дом е всичко, което е на някой друг или споделено с някого: пари, собственост, възможности. В 8 дом ние използваме чужди ресурси или някой използва нашите. Парите могат да принадлежат на нашите партньори, приятели, родители или на банката. И през 8-ми дом преминават заеми или много големи суми, които обикновено не се съхраняват под формата на пари. Също 8 дом е свързан с наследството (ресурсите на други хора, предадени на нас).

Друга тема на 8-ми дом е влиянието и властта, и то действителна, а не формална. През него се осъществява всяко управление, особено управлението на ресурсите, но по принцип и на хората. И поради риска, големите финансови ресурси, и темата за влияние, 8 дом е свързан с бизнеса. Освен това 8-ми дом символизира масите, тълпата и съответно влиянието върху нея.

Освен това 8-ми дом е свързан с всякакви теми табу, включително секс. Темите от осми дом объркват, плашат… но често примамват. Като цяло 8 дом е много дълбок, като всеки воден дом. Свързва се с дълбокото гмуркане във всяка тема, с ровене и анализ.

Обстоятелства на 8 дом: когато се борим, преодоляваме, поемаме рискове, ставаме по-силни, по-издръжливи, оцеляваме, трансформираме нещо или себе си, тестваме силата, унищожаваме, чистим, копаем дълбоко, делегираме, спасяваме някого, действаме смело и решително, пренапрягаме се до крайност.

9 дом

9 ти дом в астрологията

Значение: чужбина, всичко чуждо, дълги пътувания, други култури, висше образование, идеали, философия, религия, далечни роднини, учение.

Този дом е свързан със знака Стрелец, той е огнен и променлив. 9-ти дом символизира всичко далечно, например в чужбина, както пътувания до там, така и пътувания на дълги разстояния или транспорт. Макар и под далечен може да се разбира и просто друг град. Всичко чуждо (включително езиците), както и чужденци и хора от други култури минават през 9 дом. 9 дом се свързва с нашите далечни цели и стратегия за развитие: това, което е далеч, но към което се стремим. И следователно най-важните значения на този дом са мироглед, философия, идеология, морал и религия. И всяко абстрактно знание, разбиране на нещо, работа с понятия, идеи е 9 дом. Всичко това ни помага да намерим своя път, да растем и да се развиваме.

Също така в 9 дом ученето помага за нашето развитие. Но за разлика от 3 дом, тук това е по-често комплексно или теоретично обучение, като цяло по-правилната дума е образование. Университетът минава през 9-ти дом. В 9 дом изучаваме нещо, правим изследвания, така че е свързано и с научна дейност. Но в 9-ти дом не само научаваме нещо, но и споделяме знания, така че това е и домът на учителите.

Но в 9 дом можете да споделяте не само знания, но и идеи и мъдрост. Това е домът на съветниците. Но освен съвет, можете да дадете или получите реална помощ – покровителство. Всякакви авторитетни фигури, идоли минават през 9 дом – те ни служат като ориентир в един или друг смисъл (духовно, социално, научно и т.н.). И тук ние самите печелим авторитет, уважение, статус, популярност, признание и водим другите заедно с нас.

Също така 9-ти дом е домът на всякакъв вид разширяване и експанзия, било то разширяване на мирогледа или отваряне на филиал. В 9-ти дом има към какво да се стремите: всичко тук е на най-високо ниво, с най-високо качество, готино и елитно. Като цяло огнените домове се считат за най-успешните, а 9-ти дом е директно домът на успеха, предимно социален. Вярно е, че 9-ти дом също се свързва с концепцията за справедливост. Юриспруденцията и правото преминават през него като своеобразен орган на обществена мъдрост.

Обстоятелства на 9-ти дом: когато взаимодействаме с нещо далечно, чуждо, пътуваме, изучаваме, изследваме, разбираме, мислим стратегически, преподаваме, водим или следваме някого, покровителстваме или приемаме помощта на покровител, разширяваме мирогледа, разпространяваме и насърчаваме идеи, възгледи и каквото и да било, печелим авторитет, действаме мащабно, за в бъдеще, експанзивно и щедро.

10 дом

10 ти дом в астрологията

Значение: социален статус, кариера, призвание, длъжност, началници, държавни агенции, място в йерархията, постижения.

Този дом е свързан със знака Козирог, той е земен и кардинален. 10-ти дом е домът на работата, кариерата и професията. Тук израстваме като професионалисти, тук е нашата позиция и роля в професията. Бизнесът също може да мине през 10 дом като професионална реализация. Но не всеки избира да работи в живота; в този случай 10-ти дом може да показва социален статус. И всеки го има, например, това е статут на работещ/безработен, женен/неженен, дете/майка/баба, пенсионер и т.н. В 10 дом е нашата роля и място в обществото.

Можем да кажем, че в 10-ти дом е нашият път и цел, накъдето вървим, в някои отношения дори нашето призвание, но в социален план именно там ще получим социално одобрение.

Чрез 10 дом ние се издигаме (или падаме) нагоре по социалната стълбица и се интегрираме в съществуващата йерархия. Следователно 10-ти дом също се свързва с общественото мнение и репутация. 10-ти дом символизира постижения и различни потвърждения на социален успех, например награди, дипломи, сертификати, статус. Но е важно, че това са официални потвърждения; в 10 дом всичко е строго регламентирано.

Следователно 10-ти дом също се свързва с ограничения, граници, правила и закон. Но за разлика от 9 дом, тук законът е твърда система, инструмент за контрол на системата. Като цяло 10-ти дом се заема от този, който ни контролира – държавата, шефът, в детството – родителите (най-често бащата) или някой по-възрастен. Това е всяка фигура, която има формална власт и определя правилата. И докато остаряваме, такава фигура расте в самите нас – един вид „цар в главата“. С помощта на самодисциплината, самоограничението и самоконтрола се формира нашето вътрешно ядро в 10 дом. 10-ти дом е ъглов и се свързва с една от най-важните области на живота.

Обстоятелства от 10 дом: когато правим нещо професионално, поемаме отговорност, ограничаваме, контролираме и организираме себе си и другите, следваме правила, получаваме официално потвърждение, растем в йерархията, действаме сериозно, структурирано, методично, упорито и стъпка по стъпка към нашата цел.

11 дом

11 ти дом в астрологията

Значение: приятели, съмишленици, обществени организации, планове, надежди, бъдеще.


Този дом е свързан със знака Водолей и е въздушен и фиксиран. 11 дом е домът на приятелите и съмишлениците. Тук се обединяваме с другите хора чрез общи интереси, идеи и цели. Следователно 11-ти дом се свързва с всякакви компании, партии, общности, асоциации и обществени организации. Социалните мрежи и форумите минават през 11 дом като място за общуване по интереси. Като цяло самите хобита и интереси, особено тези, които ни свързват с другите хора, също често минават през 11 дом.

Но 11 дом е свързан не само със съмишленици, но и с всякакви групи, в които се намираме. Всяка групова дейност тук. И, разбира се, най-важното са интересите на колектива, на мнозинството. Индивидуализмът няма място тук – той е в срещуположния 5 дом. И в 11 дом всичко е за хората, за това има политика, доброволчество и различни социални дейности.

Тъй като в 11-ти дом не сме сами, през него идват и спонсори – тези, които подкрепят нашите идеи и инвестират в нашите проекти. Освен това 11-ти дом е домът на бъдещето. Тук мислим за бъдещето, правим планове, тук са нашите мечти и надежди. И за да се ориентирате по някакъв начин в бъдещето, има различни методи за прогнозиране. В 11 дом всичко е насочено към бъдещето: това включва всичко иновативно, високотехнологично, напредничаво, модерно. Например, това е интернет и сферата на ИT, сферата на инженерството и технологиите, както и техническите и съвременните науки.

Тенденциите и модата също са свързани с 11 дом. Но тъй като 11 дом често изпреварва времето си, той е домът на всичко необичайно и нетрадиционно. Като цяло 11-ти дом носи промени, тук старото не се задържа дълго, непрекъснато е необходим някакъв прогрес. Друго значение на 11-ти дом е свободата и независимостта. Свободата може да има и знак минус: свобода от работа = уволнение, свобода от връзки = развод. 11-ти дом е свързан с освобождението, което означава всякакви раздяли, изоставяния или напускания.

Обстоятелства на 11 дом: когато сме приятели, излизаме и се обединяваме с някого, действаме заедно, в екип, в интерес на общността, екипа или групата, гледаме в бъдещето, правим прогнози, създаваме проекти, влизаме в тенденции, освобождаваме се и се отказваме от нещо старо За да пристъпим в новото, действаме свободно, смело, независимо, рязко, прогресивно.

12 дом

12 ти дом в астрологията

Значение: мистерия, изолация, емиграция, мечти, музика, мистика, вътрешен свят, подсъзнание, самота, всичко тайно и затворено.

Този дом е свързан със знака Риби, той е воден и променлив. 12-ти дом е много сложен и дълбок, неразбираем за мнозина. Той е свързан с нашия вътрешен свят, емоции, подсъзнание и самовглъбяване. От друга страна, това може да породи страхове, а в редки случаи дори психични заболявания. Но също така ви помага да разберете себе си. През 12-ти дом минават и различни подходи за разбиране на себе си и промяна на вътрешното състояние. Това са например психологията, медитацията, осъзнаването.

В много случаи самотата помага да разберете себе си по-добре, за предпочитане далеч от ежедневието и суетата. 12-ти дом се свързва със състояние на самота и изолация, но то може да бъде или доброволно (манастир, самотен начин на живот, например сред природата), принудително (болница) или (затвор). Като цяло през 12-ти дом минават различни принудителни условия, ограничения. Като цяло символизира това, което не можем да контролираме. Например понякога е свързано със заболявания, особено хронични, или с увреждания – това е нещо, което много ни ограничава. Но тук трябва да сте гъвкави и да се примирите.

Като цяло 12 дом е много затворен дом. Това е дом на мистерии, загадки, тайни. Следват го и всякакви закрити заведения. Тук е домът на всичко скрито, непонятно, невидимо, несъзнателно. Следователно езотеризмът е тясно свързан с 12-ти дом. Но поради тази близост е трудно да се изразите, трябва да направите това, докато сте скрити, играейки ролята на сив кардинал или зад маска, роля, образ.

Също така 12-ти дом е свързан с творчеството (например рисуване, музика). Тук творчеството е преди всичко работа с образи, свързване с колективното несъзнавано. Тук се вдъхновяваме от нещо и вдъхновяваме другите. Също така 12-ти дом е свързан с финото възприятие, което е много важно в творчеството (например разграничаване на нюанси на цвят, ноти). Въпреки че финото възприятие може да се използва не само в творчеството, но, например, в парфюмерията или други области. А също 12-ти дом е свързан с интуицията.

Друга тема на 12-ти дом са илюзиите. Това може да е лъжа, измама или мошеничество. Но в много отношения творчеството също е илюзия, нещо измислено. А 12-ти дом е просто фантазия и въображение. Илюзиите се реализират по позитивен начин и в киното и фотографията. Видеозаснемането, монтажът, гримът са чиста проба илюзия и доброволна измама.

Това е труден дом, който често се реализира в негативен план, но не винаги. Просто е трудно да го приложите в обикновения ежедневен живот. Често тук трябва да отидете в някакъв друг свят. Чуждите страни могат да действат като друг свят; 12-ти дом се свързва с пътуването и емиграцията. Също така друг свят – може да бъде виртуалността, интернет. Или дивата природа също е различен свят по свой начин. Светът на фантазиите, сънищата и мечтите също е 12-ти дом, прекрасен и вълшебен. Но има и такива, които бягат от реалността в света на различни зависимости (дроги, алкохол).

Също така 12-ти дом е свързан със загуба, липса на нещо. Това може да доведе до безработица (липса на работа) или самота (липса на взаимоотношения). Тъй като това е воден дом, всичко изглежда се разтваря тук.

12-ти дом ни насърчава да се обединим и да станем част от нещо по-голямо. По този начин се свързва с религията, вярата, доброволчеството и благотворителността. Освен това е дом на помощта, съчувствието, емпатията и саможертвата. И тук можете не само да помогнете, но и да поискате помощ. Напълно възможно е да се случи чудо.

Обстоятелства на 12-ти дом: когато се пенсионираме, спираме, потапяме се в себе си и в друг свят, фантазираме, творим, вдъхновяваме другите и себе си, създаваме илюзии, фино чувстваме, вярваме, мечтаем, съпреживяваме, жертваме се, действаме тайно, скрито, хитро, гъвкаво, пускаме се по течението и слушаме интуицията.

Ъглови, последващи и падащи домове

Домовете могат да бъдат разделени на ъглови (1, 4, 7, 10), последващи (2, 5, 8, 11) и падащи (3, 6, 9, 12).



Ъгловите се наричат така, тъй като в миналото картата се е чертаела във вид на квадрат, а ъгловите домове са формирали основните ъгли на хороскопа (Asc, Dsc, IC, MC). Те бяха последвани от последващите домове и падащите.



Ъгловите домове съответстват на кардиналните знаци, последващите на фиксираните, падащите на променливите. Следователно планетите в ъглови домове се проявяват по-лесно; те се зареждат с енергията на кардиналността на ниво събитие (резки, решителни действия). Такива планети могат да се проявят много ясно в живота на натива, внасяйки драматични промени. Те се наричат ​​ъглови планети, планети в ъглите (например ъглова Венера). Смята се, че чрез ъглови планети можем да повлияем на света, да го променим за себе си (което съответства на енергията на кардиналността). Следователно, колкото повече планети са в ъгловите домове, толкова повече можем да влияем на света. И затова традиционно позицията на планетите в ъглови домове се счита за добър знак, защото искаме да повлияем на съдбата си, да я променим.

Ключови области от нашия живот минават през ъгловите домове: ние самите, семейството, взаимоотношенията и професията. Следователно върховете на ъгловите домове имат отделни имена – защото те са най-важните.

Падащите домове съответстват на променливите знаци. И тъй като променливите знаци могат да се проявяват много гъвкаво, в стил „ни рак, ни щука“, за планетите в падащите домове е трудно да се проявят. Традиционно позицията в тях се счита за неблагоприятна. В крайна сметка тук сме принудени да се адаптираме към обстоятелствата (променливост = гъвкавост).

Последващите домове съответстват на фиксираните знаци. Тук те заемат средна позиция: планетите могат да се проявят в тях, но не толкова ярко, колкото в кардиналните домове. Тук е сферата на продължаване на започнатите дела.

Огнени, земни, въздушни и водни домове
Също така, според знаците, домовете се делят на: огън (1, 5, 9), земя (2, 6, 10), въздух (3, 7, 11) и вода (4, 8, 12). И тяхното тълкуване е свързано със съответните елементи.



Огнените домове са свързани с нашето проявление на себе си. Ако има много планети в огнени домове, тогава темите за себеизразяването, творчеството, собствените инициативи и дейност са много важни в живота на човека; много обстоятелства и събития ще заобикалят тези теми. Това са домове за „показ“; тук трябва да изразите себе си.

Земните домове са нашите опори във физическия, реалния свят. Ако има много планети в земните домове, тогава е много важно да намерите подкрепа за себе си, да се научите да взаимодействате с материалните неща, да стоите здраво на земята, да развиете сферата на финансите и професията, много ще се върти около тези теми. При тях животът изисква конкретен резултат.

Въздушните домове се свързват с общуването и взаимодействието. Ако има много планети във въздушни домове, тогава темите за общуване, контакти и взаимоотношения са много важни. Животът ви насърчава да развивате връзки с другите хора. Тези домове също правят важни темите за интелектуалното развитие и ученето.

Водните домове се свързват с емоции и вътрешен мир. Ако във водните домове има много планети, тогава сферата на чувствата и психологията става важна. Активността тук може да бъде предимно вътре – в самия човек.

Веднага след преброяването на планетите в знаци по стихии и кръстове си струва да преброите планетите в съответните домовев. И тук трябва да помните, че планетите в знаците са повече психологически характеристики, а в домовете – повече събитийни проявления. Подреждането на планетите в знаците на стихиите и кръстовете може да бъде едно, но подреждането на планетите в съответните им домове може да бъде напълно друго. Случва се да не е много различно, например най-много планети във водните знаци и водните домове, а най-малко в земните знаци и земните домове. Тогава в това отношение психологията на човека съответства на неговата събитийност. Но се случва да има разлики, например повечето планети са в огнени знаци, но във водни домове, а в огнените са празни. И се оказва, че вътре човекът е пламенен, но светът леко потушава инициативата му и активира сферата на емоциите и вътрешното развитие. Такъв човек вече няма да бъде толкова ярък екстроверт като човек, който има планети както в огнени знаци, така и в огнени домове. Същото е и с кръстовете.

В картата по-горе повечето планети са в знаците на кардиналния кръст (човекът е инициатор, решителен), но в падащи домове, съответстващи на променливия кръст. Животът подкопава инициативата на натива и го кара да се адаптира гъвкаво към обстоятелствата и ситуациите.



Картата по-горе съдържа най-много планети във въздушни знаци. Човек е общителен, контактен, любознателен, живеещ в свят на идеи. Но във въздушните домове има само 2 планети, повечето от планетите са в земни домове. Животът принуждава човек да се „приземи“, да изгради „база“ и да мисли за ресурсите.

Като цяло винаги трябва да броим броя на планетите в различните видове домове и да ги сравняваме с броя на планетите в съответните знаци.

Оси на домовете


И така, на картата има само 12 домове, които са разположени един срещу друг – 6 двойки. Двойките домове, които са един срещу друг, образуват една ос. Например ос 2-8 или ос 5-11. Домовете на една и съща ос имат нещо общо. Може да се каже, че всяка ос има своя собствена тема:

Ос 1-7 – „Аз-ти“. Това е оста на взаимоотношенията, лични и чужди интереси.



1 дом са нашите лични дела и инициативи, 7 дом са делата на другите хора или нашите съвместни дела с тях. В 1-ви дом сме ние самите, включително нашето тяло, а в 7-ми другите хора, например партньори или врагове.

Ос 2-8 – „мое или чуждо”. Това е оста на ресурсите и притежанията, придобиванията и загубите.



Във 2 дом – нашите собствени ресурси, а в 8 – чуждите, във 2 дом печелим нещо, в 8 губим нещо. 2 дом – това, което притежаваме, 8 дом – това, което контролираме, дори и да не го притежаваме.

Ос 3-9 – „близо-далеч“. Това е оста на обкръжението и целите, познаването на света, обучението и развитието.



3 дом – какво и кой ни заобикаля, 9 дом – към какво се стремим, какво виждаме като идеал.
3-ти дом – практически приложима информация, 9-ти дом – цялостно знание, разбиране.
3 дом – близки пътувания, 9 дом – далечни пътувания.

Ос 4-10 – „откъде-накъде“. Това е оста на семейното и социално развитие



Това е оста на подкрепата: 4-ти дом е нашата подкрепа под формата на семейство, 10-ти дом е под формата на професия (но също и родители, шефове, държава). 10-ти дом – са нашите постижения, 4-ти дом – базата за постижения.

Ос 5-11 – “лично-колективно”. Това е оста на творчеството, както индивидуално (5 дом), така и колективно (11 дом).

5 дом – лични хобита и удоволствия, в 11 – споделени с някого,
в 5-ти дом изразяваме себе си, изпълняваме лични проекти, в 11-ти се вписваме в екип, група, асоциация, провеждаме колективни дейности.

Ос 6-12 – „работа-почивка“ В 6 дом сме заети с нещо, работим, в 12 – отдих, почивка.

Това е и оста на саможертвата: 6 дом е ежедневна грижа, 12 дом е сливане с някого/нещо. Това е и оста на здравето: в 6-ти дом – ежедневната рутина за здравето, в 12-ти – психологическата основа на здравето и ограниченията, свързани със здравето.

Позиция на планетите в домовете


Анализът на позициите на планетите в домовете е не по-малко важна част от тълкуването на картата, отколкото анализът на позициите на планетите в знаците (и може би повече). Ако знаците в по-голяма степен дават на планетите определени характеристики и качества, тогава домовете са по-вероятни теми, сфери и обстоятелства, реално проявление. За да тълкувате планетите в домовете, можете също да използвате метода на ключовите думи.

Ключови думи за планетите:
Слънце: личност, креативност, индивидуалност.
Луна: емоции, възприемане на света, комфорт.
Меркурий: информация, реч, мислене.
Венера: харесвания и нехаресвания, изразяване на чувства, вкус.
Марс: сила, енергия, активност, действие, воля.
Юпитер: увеличение, успех, популярност, патос.
Сатурн: ред, дисциплина, ограничения, забавяне, стабилност, намаляване.
Уран: свобода, изненада, внезапност, бунт, независимост.
Нептун: несигурност, илюзии, мечти, милосърдие.
Плутон: сила, супер-усилие, разрушение, мощ, трансформация.

Ключови думи за домовете – (области от живота, обстоятелства, ситуации)
I дом: личност, външен вид, поведение, имидж, физическо състояние.
II дом: ресурси, пари, собственост, ценности, приходи, храна, материалност.
III дом: образование, кратки пътувания, роднини, братя, сестри, комуникация, кола, документи.
IV дом: дом, семейство, традиции, корени, история, недвижими имоти, помещения, сигурност, емоционални нагласи.
V дом: творчество, деца, любов, вълнение, игра, флирт, хобита, представления, демонстрации.
VI дом: отговорности, здраве, работа, труд, рутинни дела, колеги, подчинени, сектор на услугите, домашни любимци, грижа и внимание, лечение.
VII дом: партньорство, взаимоотношения, брак, партньори, врагове, общественост, съветване.
VIII дом: големи финанси, парите на другите хора, разрушение, кризисни ситуации, операции, секс, бизнес, трансформация, смърт.
IX дом: чужбина, дълги пътувания, други култури, образование, философия, религия, далечни роднини, преподаване.
X дом: социален статус, кариера, призвание, позиция, началници, място в йерархията, постижения.
XI дом: приятели, съмишленици, обществени организации, планове, бъдеще, освобождение, спонсорство.
XII дом: всичко тайнo и закрито, мечти, музика, мистика, вътрешен свят, самота, творчество, изолация, благотворителност, емиграция.

Но ако комбинираме планети в знаци според принципа как точно се проявява функцията на планетата в човек (знакът влияе на планетата), тогава с домовете подходът може да бъде двойствен. Влиянието е двупосочно.

От една страна анализираме при какви обстоятелства и чрез какви теми се проявява функцията на планетата (влиянието на дома върху планетата). И от друга страна, какво влияние изпитва самият дом, когато определена планета попадне в него (влиянието на планетата върху дома). Всичко зависи от това какво точно анализираме: определена сфера (дом) или функция (планета). Но във всеки случай трябва да комбинирате планетата, знака и дома, в които се намира.

Да предположим, че в картата по-горе трябва да анализираме Луната в 3-ти дом. Влиянието тук е двойно: и домът влияе върху планетата, и планетата влияе върху дома.

Първо, нека да видим как един дом влияе на планетата. За да направите това, нека си припомним за какво отговаря Луната и какви са нейните функции. Тя отговаря за емоциите, възприятията, нуждите и т.н. С Луната ние чувстваме, тревожим се, грижим се и т.н. И сега поставяме всичко това в сферите и обстоятелствата на 3 дом: учене, общуване, четене, писане и т.н. Оказва се, че Луната ще се прояви чрез тези обстоятелства. Тъй като тълкуваме влиянието на дома върху планетата, трябва да разберем как 3-ти дом влияе на Луната и да започнем от лунните качества. Човек ще изрази емоции, когато учи, например. Но това е някаква странна интерпретация, нека намерим нещо по-полезно. Например, човек може да изпитва нужда от обучение, от информация – това вече е по-смислено. Такъв човек може да обича да чете например. Но е важно да не бъркате дом и знак. Характеристиките на планетата вървят повече според знака и ако има несъответствия с дома, тогава същността на планетата ще бъде в знака, а формата ще бъде в дома.

Ако Луната е в Овен в 3 дом едва ли това е книжен червей, същността на такава Луна е нуждата от движение, динамика и активност. Но тя се озова в 3-ти дом и тази нужда се задоволява в сферите на третия дом. Овенът е по-близо до някакви максимални експресни курсове с акцент върху практиката. И най-вероятно такава Луна ще задоволи нуждата от динамика чрез комуникация. Домовете са факт, пред който животът ни изправя. Но с времето те стават втора природа.

Сега нека анализираме как планетата влияе на дома, тоест ще започнем от сферите на дома и ще се опитаме да ги опишем. В комуникацията такъв човек може да проявява качествата на Луната: емоционалност, чувствителност, уязвимост. В сферата на образованието жените могат да играят голяма роля. Тези интерпретации, са само варианти. Виждате, че както Луната, така и 3-ти дом имат много значения. Тази ситуация може да се тълкува многообразно. Как да изберем необходимите интерпретации? Съсредоточете се и се запитайте: „Какво точно искам да знам?“ И отговорете на този въпрос. Ако не знаете какво искате да знаете, помислете и разберете какво ще бъде полезно за човека. Например от Луната искаме да разберем човешките нужди. И веднага кръгът от интерпретации се стеснява. Или в 3-ти дом искаме да разберем характеристиките на ученето (например, това е дете, а ние анализираме ученето в училище).

Позволете ми да ви напомня, че всички тези интерпретации може да не са 100% правилни, тъй като все още има много фактори в картата, които могат да направят корекции. Но изобилието от интерпретации ни дава възможност да изберем тези, които пасват на останалата част от картата.

Социални и висши планети в домовете

Както при планетите в знаци, има някои нюанси при тълкуването на социалните и висшите планети в домовете. Тъй като социалните и висшите планети не са част от личността, техните функции не са лични, техните позиции в знаците не са пряко свързани с личността на човека. При домовете всичко е абсолютно същото. Следователно, на етапа на тълкуване на личността, няма да тълкуваме социални и висши планети в домовете.

И така, личните планети в домовете се тълкуват от две позиции:
Как се проявява определена функция на личността;
Как планетата влияе на дома, нейните теми, сфери, обстоятелства.

А социалните и висшите планети в домовете се тълкуват само по отношение на събития:
Как планетата влияе на дома, нейните теми, сфери, обстоятелства.



Например, виждаме Сатурн в 5 дом. Ние тълкуваме как Сатурн влияе върху темите на 5 дом. Роденият може да изпитва ограничения в областта на раждането на деца, например. Или може да има малко забавления в живота. Или самият човек може да приеме тези теми твърде сериозно (въпреки че нтрябва да се провери отношението въз основа на лични планети).

Но има изключение, когато все още тълкуваме социалната или висшата планета като функция на индивида: когато тя е свързана с 1-ви дом (1-ви дом е „аз“). В този случай такава планета е пряко нашите качества. За да направите това, тази планета трябва или да бъде в 1-ви дом или на Асцендента, или да бъде неин управител.

Но влияе ли дома върху социалната/висшата планета, която е в нея? Разбира се, такова влияние има във всички случаи. Но това е по-скоро събитие.

Например при Сатурн в 5 дом определени правила, рамки, ограничения попадат в сферата на забавлението, шоуто, децата. Какво ни казва това за характера на един човек? Нищо. Само за определена събитийност. Дали човек сам ще предаде тези ограничения (например чрез стриктно възпитание на децата) или ще ги изпита от външни обстоятелства – тук си струва да разгледаме личните планети и връзката им със Сатурн. Ако например човек работи като мениджър, тогава той започва да играе ролята на Сатурн и тук могат да се появят обстоятелствата на 5 дом (мениджмънт в развлекателния сектор, например).

Стелиум в домовете

Не във всички домове имат планети. Има празни домове, има и много пълни. Ако в един дом има 3 или повече планети, тогава в дома се образува стелиум. Той може да бъде в дом или отделно само в знак.



В графиката по-горе има стелиум в 6-ти дом, но няма стелиум в знака.

Стелиумът в един дом винаги е акцент, важност и израз на тематиката на дома. Например, стелиум в 4-ти дом подчертава темите за семейството, дома, близките хора и т.н. в живота на човек, но трябва да помним, че всички значения на дома (и планета, и знака) не винаги се реализират. Най-често – само част. И акцентът върху определени теми не означава, че роденият има положително отношение към тях. Например със стелиум в 4 дом може да е примерен семеен мъж, да живее с родителите си и да им помага. Но също така със стелиум в 4-ти дом може да има човек, който е имал трудно детство, лоши отношения с родителите си и рано е започнал да живее самостоятелно. Отрицателният акцент също е акцент. Човек може да се стреми да създаде собствено семейство в зряла възраст или, напротив, да се откаже от това, ако, да речем, напрегнати планети или злосторници са в стелиума. Като цяло, въз основа на самия стелиум, можем само да кажем, че темите за дома са подходящи за човек, ясно проявени в живота, те ще бъдат „фонови“ и може би само част от темите.

Но празният дом не означава нищо; тук не можем да правим никакви заключения. Защо? В този случай отиваме да анализираме владетеля на дома, но повече за това в следващите статии.

Автор: Афа Суари